Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Αντιδράσεις για το κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στα Πεύκα

Ομόφωνο ψήφισμα από τον δήμο Νεάπολης – Συκεών για να ανατραπεί η απόφαση του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς

Συντονισμένη δράση με τους εργαζόμενους και την κοινωνία με στόχο να ανατραπεί η απόφαση του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημά της στη Δ.Ε. Πεύκων, προανήγγειλε ο δήμαρχος ΝεάποληςΣυκεών Σίμος Δανιηλίδης, κατά τη συζήτηση του θέματος που ολοκληρώθηκε με την έγκριση ομόφωνου ψηφίσματος.

Να σημειωθεί ότι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών το προηγούμενο διάστημα έκλεισε και το κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στις Συκιές, που είναι η έδρα του δήμου, με αποτέλεσμα στο δήμο να παραμείνει σε λειτουργία μόνο το κατάστημα στη Νεάπολη. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επαφές με τους εργαζόμενους και τα συνδικαλιστικά τους Όργανα, θα αναπτυχθεί πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας και θα προγραμματιστεί παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΜΑ-Θ.

«Η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημά της στη Δ.Ε. Πεύκων συνιστά ακόμη μια δραματικά αρνητική και απαράδεκτη εξέλιξη και ως τέτοια δεν μπορεί να γίνει δεκτή», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα που εισήγαγε προς συζήτηση η δημοτική Αρχή, και κατόπιν προσθηκών εγκρίθηκε ομόφωνα.

Όπως επισημαίνεται, το κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων «δημιουργεί σοβαρά προβλήματα δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του δήμου μας αποτελείται από ηλικιωμένους και ανθρώπους ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, υπερήλικων και συνταξιούχων που δυσκολεύονται να μετακινηθούν για την εξυπηρέτησή τους». Ιδιαίτερο, όμως, «πλήγμα θα υποστούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά και προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, καθώς θα είναι αναγκασμένοι να μετρούν πολλές χαμένες εργατοώρες για την εξυπηρέτησή τους για τη στήριξη των επιχειρήσεών τους», ενώ θα υπάρξει και «απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και διόγκωση της ανεργίας».

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε να καταδικαστούν οι συμπολίτες μας σε περαιτέρω απομόνωση και αποκλεισμό από κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες» καταλήγει το ψήφισμα, με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να καλεί «την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να παρέμβουν για την αποτροπή της αρνητικής αυτής εξέλιξης και τη διοίκηση του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς να εγκαταλείψει κάθε σκέψη, σχέδιο και πολιτική που στρέφεται κατά της κοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί».

Αναλυτικά το ομόφωνο ψήφισμα έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες έγινε και επίσημα γνωστό ότι ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή υποκαταστημάτων σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβάνοντας στον μεγάλο κατάλογο και το υποκατάστημά της στη Δ.Ε. Πεύκων.

»Κι αυτό έρχεται σε συνέχεια του κλεισίματος του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στη Δ.Ε. Συκεών, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος δήμος 100.000 και πλέον κατοίκων, όπως είναι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο, να παραμείνει με ένα μόνο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, αυτό στη Δ.Ε. Νεάπολη.

»Η συρρίκνωση του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς, γίνεται -υποτίθεται- στο όνομα ενός επανασχεδιασμού του Ομίλου, αγνοώντας προκλητικά ότι στον πυρήνα της αποστολής του δεν είναι αποκλειστικά και μόνο η κερδοφορία αλλά και η εξυπηρέτηση της κοινωνίας, και ιδίως των ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

»Η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να κλείσει το υποκατάστημά της στη Δ.Ε. Πεύκων συνιστά ακόμη μια δραματικά αρνητική και απαράδεκτη εξέλιξη και ως τέτοια δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

»Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργούν σήμερα δυο υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, στα Πεύκα και στη Νεάπολη, καθώς πρόσφατα έκλεισε αυτό των Συκεών, που είναι και η έδρα του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Ειδικά, δε, στο υποκατάστημα της Νεάπολης, που προβλέπεται να παραμείνει ως το μοναδικό στο δήμο μας, εξαιτίας του αποδεκατισμού που έχει υποστεί και της υποστελέχωσής του η κατάσταση εξυπηρέτησης των πολιτών καταγράφεται ως τραγική. Καθημερινά το κατάστημα ασφυκτιά, με εκατοντάδες ανθρώπους να παραμένουν στις ατέλειωτες ουρές μέσα στον ήλιο. Καταγράφεται ακόμη τεράστια αδυναμία εξυπηρέτησης ακόμα και των Υπηρεσιών, των Νομικών Προσώπων και των Οργανισμών του δήμου μας.

»Ταυτόχρονα, τα ήδη λειτουργούντα υποκαταστήματα στη Νεάπολη και στα Πεύκα, εκτός από τους 100.000 και πλέον πολίτες που κατοικούν στην περιοχή μας, εξυπηρετούν και δεκάδες άλλες χιλιάδες συμπολιτών επειδή και τα δύο βρίσκονται στον οδικό άξονα ΕΠΟ2 Θεσσαλονίκης-Πεύκων-Ασβεστοχωρίου-Χορτιάτη, που είναι βασικός οδικός άξονας της βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης και από τον οποίο εισέρχονται και εξέρχονται δεκάδες χιλιάδες πολίτες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται αφόρητα ο όγκος εργασιών.

»Αυτά τα δύο λειτουργούντα υποκαταστήματα, που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο, και μάλιστα σε ένα δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο, καλούνται να εξυπηρετήσουν, και μάλιστα με ελάχιστο προσωπικό, έναν πληθυσμό που ξεπερνά τις 100.000 κατοίκων σε όλο το δήμο Νεάπολης-Συκεών (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα, Αγ. Παύλος).

»Το συνεχιζόμενο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων από όλες τις τράπεζες και η πρόβλεψη για κατάργηση ακόμα περισσότερων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού του δήμου μας αποτελείται από ηλικιωμένους και ανθρώπους ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, υπερήλικων και συνταξιούχων που δυσκολεύονται να μετακινηθούν για την εξυπηρέτησή τους. Ιδιαίτερο πλήγμα θα υποστούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά και προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, καθώς θα είναι αναγκασμένοι να μετρούν πολλές χαμένες εργατοώρες για την εξυπηρέτησή τους για τη στήριξη των επιχειρήσεών τους.

»Εκτός των παραπάνω, η συρρίκνωση του τραπεζικού δικτύου σημαίνει απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και διόγκωση της ανεργίας που επιτυγχάνεται με τις γνωστές πρακτικές των τραπεζών και άσκηση απαράδεκτων πιέσεων προς το προσωπικό για δήθεν ‘‘εθελούσια’’ έξοδο.

»Έχοντας υπόψη τις σοβαρότατες παρενέργειες οι οποίες πρόκειται να προκληθούν σε βάρος της κοινωνίας, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε μια τέτοια εξέλιξη.

»Δεν πρόκειται να δεχθούμε στο βωμό της δήθεν ‘‘εξυγίανσης’’ και ‘‘βιωσιμότητας’’  να επικυριαρχήσουν ‘‘οικονομίστικα’’ κριτήρια εξαλείφοντας κάθε έννοια κοινωνικής ευαισθησίας.

»Ως εκ τούτου, λοιπόν, καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να παρέμβουν για την αποτροπή της αρνητικής αυτής εξέλιξης και τη διοίκηση του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς να εγκαταλείψει κάθε σκέψη, σχέδιο και πολιτική που στρέφεται κατά της κοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement