Παρουσίαση του απολογισμού και των αποτελεσμάτων του διασυνοριακού έργου για την πρωτοβάθμια υγεία, που υλοποίησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.με.Α. και άλλους εταίρους
Με έναν πλούσιο απολογισμό της συμβολής του στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων και των εμποδίων πρόσβασης των ευάλωτων πληθυσμών σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και κοινωνικής φροντίδας ολοκληρώθηκε η πιλοτική εφαρμογή του καινοτόμου προγράμματος Cross4all, το οποίο υλοποίησε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., την Ε.Σ.Α.με.Α. και άλλους φορείς.
Τα αποτελέσματα και οι δράσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού αυτά θα παρουσιαστούν σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ως εταίρος του έργου Cross4all, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους του έργου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, από τις 10 π.μ.έως τις 12:30 μ.μ. μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom (Σύνδεσμος: https://us02web.zoom.us/j/6974044525 // Passcode: 2021). Σ’ αυτήν πρόκειται να μιλήσουν η πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, και δημοτική σύμβουλος του δήμου Νεάπολης-Συκεών, Παρή Γενίτσαρη και εκπρόσωπος της Ε.Σ.Α.με.Α., ενώ μήνυμα αναμένεται να απευθύνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση, όπως και η παρακολούθησή της, για την οποία θα υπάρχει και υπηρεσία διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα, είναι ανοιχτή προς όλους, ενώ μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με τους συμμετέχοντες.
Για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν την επισυναπτόμενη Αίτηση συμπληρωμένη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση: [email protected].
Το πρόγραμμα
Το έργο-πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Cross-border initiative for integrated health and social services promoting safe ageing, early prevention and independent living for all», με κωδική ονομασία «Cross4all».
Πρόκειται για μία «Διασυνοριακή πρωτοβουλία για ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες για την ανάδειξη της ασφαλούς γήρανσης, της πρόληψης και της αυτόνομης διαβίωσης για όλους», με ακρωνύμιο «Cross4all». Αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG Ελλάδα-Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας, με συνολικό προϋπολογισμό 1.145.290,00€ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.Η πιλοτική εφαρμογή υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης-Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ.
Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συμμετέχει με εγκεκριμένο προϋπολογισμό ύψους 213.000 ευρώ, με χρηματοδότηση 100% από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, ενώ οι υπόλοιποι πέντε εταίροι που συμμετέχουν είναι το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (επικεφαλής εταίρος), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Παράρτημα Βορείου Ελλάδος), ο δήμος Οχρίδας, η Σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου St. Kliment Ohridski της Μπίτολα και η Κλινική καρδιαγγειακών παθήσεων St. Stephan Οχρίδας.
Για τη λειτουργία της πιλοτικής αυτής εφαρμογής του προγράμματος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών προμηθεύτηκε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει: διαδραστικούς σταθμούς πληροφόρησης/infokiosks, συσκευές Η/Υ, φορητές συσκευές, περιφερειακά, υπερηχοτομογράφο καρδιολογικής χρήσης, ειδικό εξοπλισμό λήψης βιοσημάτων για προληπτικούς υγειονομικούς ελέγχους και τηλεπαρακολούθηση όπως μετρητές γλυκόζης αίματος, ανιχνευτές πίεσης, παλμικά οξύμετρα, θερμόμετρα αυτιών, σπιρόμετρα, ζυγαριές, ηλεκτρονικά στηθοσκόπια, συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος, όργανα μέτρησης δραστηριότητας με παρακολούθηση καρδιακού ρυθμού.
Στο πλαίσιο αυτού του πιλοτικού και καινοτόμου προγράμματος, οι δημότες και κάτοικοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον προσωπικό τους ηλεκτρονικό φάκελο υγείας (Personal Health Record) με τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν είτε στα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ή κατ’ οίκον, μέσω ειδικής κινητής μονάδας, είτε οπουδήποτε αλλού. Τα αποτελέσματα αυτά «φορτώθηκαν» αυτόματα σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που δημιούργησε το Εργαστήριο Πληροφορικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν ως συνολική εικόνα από οποιονδήποτε ιατρό της επιλογής του κάθε ασθενή.