Δήμος Νέαπολης Συκεών
Δ.Νεάπολης Συκεών: Περισσότερα από 400 δωρεάν τεστ μνήμης
«Σχεδιάζουμε την πρώτη δημοτική Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Υποστήριξης ανθρώπων με Alzheimer και άνοια»
Περισσότεροι από 400 συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών και έκλεισαν ραντεβού στο Β’ ΚΑΠΗ Συκεών για να πραγματοποιήσουν ένα δωρεάν τεστ μνήμης από εξειδικευμένο προσωπικό της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, στο πλαίσιο της διευρυμένης Εκστρατείας Ενημέρωσης για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου που πραγματοποίησε ο δήμος, με παράλληλες Ομιλίες και προβολές σχετικών ταινιών, για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα (21 Σεπτεμβρίου) νόσου Alzheimer. Ο δήμος, μάλιστα, φρόντισε και για τη μεταφορά με όχημα του ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ προς τον χώρο, όσων πολιτών αντιμετωπίζουν προβλήματα μετακίνησης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περισσότερα από 55 εκατομμύρια ανθρώπων ζούνε σήμερα με άνοια, με τον αριθμό να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 78 εκατομμύρια έως 2030 και τα 139 εκατομμύρια έως το 2050. Στην Ελλάδα, ο αριθμός αυτός ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 200.000 άτομα και προβλέπεται να αγγίξει τις 300.000 μέχρι το 2050.
Την «πολύτιμη και καθοριστική για την πορεία της νόσου» σημασία της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης, ανέδειξε στην ομιλία της με θέμα «Πρώιμη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου από διεπιστημονική ομάδα», η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας νόσου Alzheimer, νευρολόγος-ψυχίατρος, καθηγήτρια του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, στην εκδήλωση-ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «με την έγκαιρη διάγνωση κερδίζουμε καλό σχεδιασμό της φροντίδας εκ μέρους της οικογένειας, μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις, αλλαγή στον τρόπο ζωής (διατροφή και άσκηση), αναζήτηση τρόπων για βελτίωση της ποιότητας ζωής, αναζήτηση κοινωνικής υποστήριξης που ελαττώνει το φορτίο του περιθάλποντα, καθυστέρηση της ιδρυματοποίησης και ελάττωση του κόστους φροντίδας». Όπως προσέθεσε η κ. Τσολάκη «η έγκαιρη διάγνωση, βέβαια, απαιτεί τον συντονισμό και την συνεργασία του ασθενούς, του περιθάλποντα, της οικογένειας ολόκληρης, των γενικών γιατρών, των ειδικών νευρολόγων ή ψυχιάτρων, των κοινωνικών υπηρεσιών και των χρηματοδοτών».
«Είναι πολύ σημαντικό» τόνισε, «οι ηλικιωμένοι ασθενείς που παρουσιάζουν κάποιες ήπιες διαταραχές είτε στις νοητικές τους λειτουργίες, είτε στη διάθεσή τους και στην κοινωνική τους ζωή να πηγαίνουν έγκαιρα στο γιατρό. Η διάγνωση της ήπιας άνοιας επιτρέπει κάποιες παρεμβάσεις που μπορούν να βοηθήσουν και τον ασθενή και τον περιθάλποντά του, έτσι ώστε να μην αλλάξει σημαντικά η ζωή τους για όσο μεγαλύτερο διάστημα αυτό είναι δυνατό».
Η κ. Τσολάκη αναφέρθηκε στη συμβολή και στις δυνατότητες των μεθόδων νευροαπεικόνισης, της μαγνητικής τομογραφίας, του PET, του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, ενώ, όπως σημείωσε, «τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε το ερευνητικό ενδιαφέρον για ανεύρεση βιοδεικτών (ανάπτυξη αιματολογικών τεστ), ώστε να διαγιγνώσκεται η νόσος με μεγαλύτερη ακρίβεια στα πρόδρομα στάδιά της».
«Οι Κυρηναίοι του περιθάλποντα»
Στον πολύ σημαντικό και κρίσιμο ρόλο των περιθαλπόντων των ασθενών με άνοια και Alzheimer εστίασε την ομιλία της στην εκδήλωση, με θέμα «Πως θα γίνουμε οι Κυρηναίοι του περιθάλποντα», η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Εταιρείας Νόσου Alzheimer, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας του ΑΠΘ Δέσποινα Μωραΐτου. Η κ. Μωραΐτου έδωσε έμφαση στην «πολυδιάστατη» όπως τη χαρακτήρισε, έννοια της ‘ανθεκτικότητας’ των περιθαλπόντων, αναφέρθηκε στο ρίσκο εμφάνισης αρνητικών ψυχοκοινωνικών συνεπειών (π.χ. χρόνιο στρες), σε αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και σωματικών ασθενειών, ενώ όπως επεσήμανε «το κλειδί φαίνεται να είναι ο αντιλαμβανόμενος φόρτος περίθαλψης και όχι ο αντικειμενικός». «Είναι πολύ σημαντικό για τους περιθάλποντες να βρουν νόημα σε αυτό που κάνουν» προσέθεσε, συμπληρώνοντας ότι θα ωφελήσει «να αποδεχθούν την κατάσταση και το ρόλο τους, να προσαρμοστούν στον ρόλο και τις δυνατότητές τους, να δημιουργήσουν ομάδα βοήθειας, να οργανώσουν τη δική τους ζωή, να διατηρήσουν τις φιλίες τους, να έχουν παιχνιδιάρικη διάθεση και να μην το παίρνουν πολύ σοβαρά..». Επιπλέον η κ. Μωραΐτου αναφέρθηκε στο ρόλο και τη μεγάλη σημασία των Κέντρων Υποστήριξης Περιθαλπόντων, των Ομάδων Υποστήριξής τους καθώς και στη Γραμμή Υποστήριξης του Θεράποντα.
«Είμαστε εδώ. Δεν είστε μόνοι»- «Να περάσει στους δήμους η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»
«Η νόσος Alzheimer, που στοχεύει ανθρώπους άνω των 60 χρόνων και δυστυχώς οδηγεί στην άνοια, έχει χαρακτηριστεί ως η επιδημία του 21ου αιώνα. Είναι οι γονείς μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα που καλούνται να δώσουν μια σκληρή μάχη, στην οποία δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι μόνοι τους. Είμαστε εδώ, το λέω και το επαναλαμβάνω. Δεν είναι η πρώτη φορά που ως δήμος σκύβουμε πάνω από ένα κοινωνικό πρόβλημα για να συμμετάσχουμε στη λύση του, περήφανοι για την οργάνωση και την αποτελεσματικότητα των Κοινωνικών μας Υπηρεσιών. Ο δήμος συμμετέχει στην προσπάθεια της ιατρικής κοινότητας να πει στον συμπολίτη μας το εξής απλό: μάθε για να μην φοβάσαι, βγες στο φως-το σκοτάδι δεν οδηγεί πουθενά» ανέφερε στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της νόσου ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Όπως, μάλιστα, επεσήμανε, προλογίζοντας την εκδήλωση-ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος στο πλαίσιο της διευρυμένης Εκστρατείας Ενημέρωσης για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου «με την κυρία Τσολάκη και την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer μας δένουν ιστορικοί δεσμοί, μιας και το 1995 η πρώτη έδρα της Εταιρείας ήταν δίπλα στο δημαρχείο Συκεών, στο κτήριο της πρόνοιας. Πιστεύοντας ότι τα θέματα της πρόληψης αυτονόητα ανήκουν στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανα ως δήμαρχος Συκεών τότε, ήταν να συνεργαστούμε με την κυρία Τσολάκη και να δημιουργήσουμε το πρώτο ιατρείο πρόληψης της νόσου Alzheimer το οποίο ήταν πρωτοποριακό και εξαιρετικά επιτυχημένο για την εποχή του».
Όπως, μάλιστα, υπογράμμισε για ακόμα μία φορά ο κ. Δανιηλίδης «Όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη έτσι και στην Ελλάδα κάποια στιγμή, θα πρέπει τα θέματα πρόληψης και υποστήριξης της υγείας των πολιτών, όπως και της κοινωνικής φροντίδας, να περάσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να έχουν οι πολίτες επιτέλους, αυτό που τους αξίζει. Δυστυχώς εμείς εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος οπισθοδρομικό και καθυστερημένο».
«Σχεδιάζουμε την πρώτη δημοτική Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Υποστήριξης ανθρώπων με Alzheimer και άνοια»
«Σήμερα, 27 χρόνια μετά, η πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer είναι ακόμα περισσότερο επίκαιρη μιας και ο αριθμός των ατόμων που παρουσιάζουν κάποιου είδους άνοια αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ η επιβάρυνση που υφίστανται οι ασθενείς και το οικογενειακό τους περιβάλλον είναι πολύ μεγάλη». «Στο πνεύμα αυτό και μετά από συνεργασία με την κυρία Τσολάκη αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μελέτες για την κατασκευή της -πρώτης σε επίπεδο δήμων στην Ελλάδα- δημοτικής Μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Υποστήριξης ανθρώπων με Alzheimer και άνοια στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Αυτή προβλέπεται να κατασκευαστεί σε δημοτικό οικόπεδο, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, στη Δ.Ε. Πεύκων και το κτίριο θα έχει συνολικό εμβαδό 2.000 τ.μ.. Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της προμελέτης την οποία κάνουμε 100% με πόρους του δήμου και με την πολύτιμη επιστημονική συνδρομή της κυρίας Τσολάκη και ευελπιστούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι αρχές του επόμενου έτους να το υποβάλουμε για χρηματοδότηση».
«Πιστεύουμε», τόνισε ο δήμαρχος, «ότι το έργο αυτό θα αποτελέσει φόρο τιμής σε όλους τους ανθρώπους που είχαν την ατυχία να προσβληθούν από τη νόσο του Alzheimer και δυστυχώς δεν το πρόλαβαν».
You may like
-
Βανδάλισαν το μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού στη Νεάπολη
-
Εκδήλωση του Δ.Νεάπολης – Συκεών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών
-
Πάνω από 200 μετρήσεις σακχάρου σε Νεάπολη και Πεύκα
-
Εβδομάδα Θεάτρου στον Δ.Νεάπολης – Συκεών από 2 – 6 Δεκεμβρίου
-
Μεσίστιες οι σημαίες στο δημαρχείο Νεάπολης – Συκεών σε ένδειξη πένθους για τον Γιάννη Μπουτάρη
-
Δ.Νεάπολης – Συκεών: Δωρεάν μετρήσεις σακχάρου και ενημέρωση για τον διαβήτη