Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Δ.Νεάπολης – Συκεών: Προγράμματα και δράσεις διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων

Published

on

Παρουσιάστηκαν ως καλές πρακτικές σε ειδική διήμερη διαδικτυακή εκδήλωση

Την αναγκαιότητα άμεσης προσαρμογής στις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και την ορθή χρήση όλων των δράσεων που συνεισφέρουν στον θεσμό της ανακύκλωσης, προτάσσει ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενδεδειγμένη διαχείριση των απορριμμάτων ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, με ολοκληρωμένη εισήγησή του σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Απορρίμματα και ενεργός συμμετοχή πολιτών», που διοργάνωσε το Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία «ΑΝΤΙΓΟΝΗ».

«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μοιραία αύξησε την παραγωγή αποβλήτων και αστικών απορριμμάτων, άρα και τη ρύπανση που αυτά προκαλούν. Η συνεργασία μας με επιστημονικούς φορείς, όπως το Α.Π.Θ. αλλά και άλλους ευρωπαϊκούς Οργανισμούς ήταν επιβεβλημένη και αποτέλεσε σημαντικό βήμα για τη μείωση των απορριμμάτων μέσω καινοτόμων προγραμμάτων ανακύκλωσης που θεσμοθέτησαν και εφάρμοσαν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες του δήμου μας . Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η δημιουργία άριστης ποιότητας φυτοχώματος από φυτικά υπολείμματα πριν το μαγείρεμα και από υλικά κήπων και γλαστρών», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος παρουσίασε τα προγράμματα και τις πρωτοπόρες δράσεις που υλοποιεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για την προστασία του περιβάλλοντος και των ενεργειακών πόρων, αποσπώντας θετικά σχόλια από την πλευρά των διοργανωτών και των συμμετεχόντων.

Όπως είπε, «ο πλήρης διαχωρισμός των οργανικών απορριμμάτων και η αποκομιδή  τους σε 1.000 ειδικούς κάδους ανακύκλωσης οργανικών, που έγκαιρα φρόντισε να προμηθευτεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, είχε ως αποτέλεσμα την προστασία της φύσης, της βιοποικιλότητας και του αστικού κλίματος. Σημαντική βοήθεια στη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών παρέχουν τα δύο σύγχρονα απορριμματοφόρα που προμηθευτήκαμε από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, και που με προσωπικό του δήμου μεταφέρουν τα υλικά στα ΚΔΑΥ για επεξεργασία.  Επιπλέον, περιβαλλοντικό όφελος επέφερε η συλλογή ανακυκλώσιμων μαγειρικών ελαίων, από τα οποία, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, παραγόταν βιοντίζελ για τη θέρμανση σχολείων και δημοτικών κτιρίων, με προτεραιότητα στο ειδικό σχολείο για ΑμεΑ.

Ιδιαίτερη έμφαση, επίσης, δόθηκε στην ανάπτυξη της μεθόδου της κομποστοποίησης-χουμοποίησης που υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους κατοίκους. Προκειμένου, όμως, να καταστεί ευκολότερη η αποκομιδή των οργανικών υπολειμμάτων από τις λαϊκές αγορές, τα δημοτικά πάρκα και τα γήπεδα, κλιμάκια του δήμου τοποθέτησαν ακόμη μεγαλύτερους κάδους σε ειδικά διαμορφωμένους δημοτικούς χώρους με αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά ο όγκος των σκουπιδιών.

Επίσης:

  • Δημιουργήθηκε και προωθήθηκε η επαναφορά της ετήσιας διοργάνωσης του διαγωνισμού «Πράσινο Μπαλκόνι, ταράτασας και προκηπίου», ενός θεσμού που στοχεύει στην αύξηση του πρασίνου στα μπαλκόνια, στις ταράτσες και στις πρασιές οικοδομών και συμβάλλει στη δημιουργία ενός ομορφότερου περιβάλλοντος για όλους.
  • Ικανοποιητικά εξελίσσεται και το πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής πόρτα-πόρτα και μεταφοράς και διάθεσης Αποβλήτων Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών (ΑΗΗΕ), που σε συνεργασία με την Κοινοπραξία Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας «ΤΑ ΠΑΝΤΑ RE-» ανακυκλώνει περισσότερες από 50 μεγάλες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μηνιαίως.
  • Ικανοποιητικά εξελίσσεται και το πρόγραμμα συλλογής λαμπτήρων προς ανακύκλωση, καθώς σε λίγο μόνο καιρό συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 100 κιλά, ενώ ενεργό παραμένει και το πρόγραμμα συλλογής-ανακύκλωσης μπαταριών σε ειδικά δοχεία που έχουν διαμοιραστεί σε διάφορα δημοτικά κτίρια.

Ο ρόλος των πολιτών

Σημαντικό ρόλο, όπως τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, για την επιτυχία των προσπαθειών «διαδραματίζει η θετικότατη ανταπόκριση των συμπολιτών μας, που ενημερώνονται με κάθε τρόπο και μέσο και επιδεικνύουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον».

«Σημείο αναφοράς και κύριο μέλημα των δράσεών μας ήταν και παραμένει η καλυτέρευση των όρων ζωής για όλους τους πολίτες. Σε καμία, όμως, περίπτωση ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί εάν δεν συνυπάρξει με τη θεμελιώδη αξία της προστασίας του περιβάλλοντος. Η περιφρούρησή του αποτελεί χρέος όλων μας και εμείς ως δημοτική Αρχή είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε κάθε απαραίτητο μέτρο, προκειμένου να το κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές απαλλαγμένο από λάθη και αστοχίες του παρελθόντος», τόνισε στο μήνυμά του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «η προστασία του περιβάλλοντος απαιτεί διεύρυνση και επέκταση της ανακύκλωσης».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας-Διαχείρισης Απορριμμάτων και Ψηφιακής Πολιτικής Αντώνης Σαουλίδης, ανέδειξε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του δήμου για την «ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση των κάθε λογής απορριμμάτων με στόχο η προστασία του περιβάλλοντος να γίνει υπόθεση όλων μας και του καθενός ξεχωριστά».

«Συμμετέχουμε και ενισχύουμε τη δράση για σωστή διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων πάντα σε συνεργασία με τους πολίτες, ακούγοντας τις προτάσεις τους και αφουγκραζόμενοι τα προβλήματά τους, επενδύοντας ταυτόχρονα στους μαθητές και στις νέες γενιές. Τίποτα, όμως, δεν θα ήταν εφικτό εάν δεν είχαν οικοδομηθεί σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Προτεραιότητά μας ήταν και παραμένει η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Πάντα με βάση τις αξίες της νομιμότητας και της αποδοτικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, εκφράζοντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη θερμή ανταπόκριση των πολιτών στη δράση μείωσης των απορριμμάτων».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement