Νέα δημόσια παρέμβαση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ
Σκληρό μήνυμα, με ταυτόχρονη προαναγγελία δυναμικών νομικών κινητοποιήσεων, στέλνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, ζητώντας για μια ακόμη φορά την απόσυρση των «πονηρών», όπως υποστηρίζει, ρυθμίσεων που «εκδιώκουν από τα δημοτικά σχολικά κτίρια τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ», γεγονός που θα επιφέρει την καταστροφή του θεσμού σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών και οικογενειών, αλλά και τη απόλυση 3.000 και πλέον εργαζομένων στις δομές.
Η νέα παρέμβαση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη ασκείται με αφορμή τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του υπ’ Εργασίας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συζήτηση συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020, για δεύτερη ημέρα, με την ακρόαση των εκπροσώπων των φορέων. Μάλιστα, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής, που αρχίζει στις 2 μ.μ. και θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, έχει προσκληθεί και θα ασκήσει παρέμβαση και ο Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος θα εισηγηθεί μια σειρά τροπολογιών στα επίμαχα άρθρα του Σχεδίου Νόμου, και το οποίο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλειας της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, «μετά την κινητοποίησή μας σε πανελλήνιο επίπεδο, μετά την επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους αρμόδιους υπουργούς και τους βουλευτές, αλλά και μετά τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, επιτεύχθηκε μια πρώτη νίκη με την αφαίρεση του άρθρου με το οποίο τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ εκδιώκονταν από τα δημόσια σχολεία, τα οποία ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». «Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό καθώς στο τελικό Σχέδιο Νόμου που συζητείται στην Επιτροπή της Βουλής, περιλαμβάνεται ένα ‘‘πονηρό’’ άρθρο με το οποίο, εάν ψηφιστεί, μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα στο υπ’ Παιδείας για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), σε συνεργασία με το υπ’ Εργασίας και το υπ. Εσωτερικών. Αυτό θα προσδιορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη δυνατότητα ή μη να παραχωρούνται ή όχι εγκαταστάσεις των δημόσιων σχολείων, μετά τις ώρες λειτουργίας τους, για άλλες δραστηριότητες», τονίζει ο Σίμος Δανιηλίδης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών, που όλο αυτό το διάστημα έχει σηκώσει το βάρος των κινητοποιήσεων για την ανατροπή των προωθούμενων ρυθμίσεων, «πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία αυτή η ‘‘πονηρή’’, απαράδεκτη, αντιαυτοδιοικητική, αντιπαιδαγωγική και αντικοινωνική διάταξη η οποία θέλει τα σχολεία κλειστά, απομονωμένα και χωρίς καμία άλλη δυνατότητα αξιοποίησής τους κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες ή κατά τις περιόδους που είναι εκτός λειτουργίας μαθημάτων».
«Τα σχολεία είναι περιουσιακά στοιχεία των δήμων και πρέπει επιτέλους τα συναρμόδια υπουργεία να αντιληφθούν ότι δεν θα τους επιτρέψουμε να μεταχειρίζονται τα σχολικά κτίρια θαρρείς και είναι προσωπική περιουσία της ιεραρχίας του υπ’ Παιδείας», υπογραμμίζει με έμφαση.
«Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την πλήρη δικαίωση για να μπορούν οι δήμοι να αξιοποιούν τις σχολικές εγκαταστάσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας», τονίζει και προσθέτει: «Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι η υπό συζήτηση ρύθμιση συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 102 του Συντάγματος, ευθεία παραβίαση των προβλεπόμενων της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτονομίας (ΕΧΤΑ), είναι αντισυνταγματική, αντιευρωπαϊκή και αντιαυτοδιοικητική. Εάν τελικά επιβληθεί θα πρέπει να προσβληθεί στα ανώτατα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια έτσι ώστε να καταπέσει».
«Καταψηφίστε τις ρυθμίσεις…»
Απευθυνόμενος στους βουλευτές όλων των κομμάτων της επικράτειας, ο Σίμος Δανιηλίδης τους καλεί να αρνηθούν τη ψήφο τους στην καταστροφική αυτή ρύθμιση για την κοινωνία και τους χιλιάδες εργαζόμενους. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Τα σχολεία είναι περιουσία των δήμων και του λαού και αξιοποιούνται προκειμένου να είναι χώροι εκπαίδευσης, γνώσης, μάθησης, δημιουργικής απασχόλησης, περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης, αθλητισμού και πολιτισμού. Κανείς, πέραν της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να περιορίζει τη χρήση τους και να απαγορεύει ή να θέτει όρους για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεών τους.
»Είναι γνωστό πως όλοι οι δήμοι της χώρας αξιοποιούν τις σχολικές εγκαταστάσεις, όταν αυτές δεν χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, για τη λειτουργία ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η λειτουργία εδώ και τόσα χρόνια Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης σε σχολικά κτίρια, πέραν του σχολικού ωραρίου, αφενός συνέβαλε στη μέγιστη αξιοποίησή τους, με σειρά εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, και αφετέρου γινόταν με τήρηση όλων των προβλεπόμενων προϋποθέσεων (μη παρεμπόδιση της λειτουργίας του σχολείου, αποκατάσταση ζημιών ή δαπανών που γίνονται κατά την χρήση των σχολικών χώρων, καθαρισμός και απολυμάνσεις των χώρων και σεβασμός του χώρου του σχολείου).
»Επισημαίνουμε, δε, πως με ευθύνη των δήμων αναβαθμίστηκε στα σχολικά αυτά κτίρια ο εξοπλισμός (Η/Υ, αθλητικά όργανα, βιβλία, μουσικά όργανα, καλλιτεχνικά εργαστήρια κ.λπ.) και καλύπτονται στο σύνολό τους όλα τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Εξάλλου, τα ίδια παιδιά τις πρωινές ώρες συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και τα ίδια παιδιά συμμετέχουν τις περισσότερες φορές, στα ΚΔΑΠ μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου.
»Σήμερα, άνω του 80% των δημοτικών ΚΔΑΠ λειτουργεί σε σχολικά κτίρια, σε σύγχρονες και επαρκέστατες εγκαταστάσεις με άρτια υποδομή και εξοπλισμό, που έχει προσφερθεί από τους δήμους. Με τη ρύθμιση αυτή οι δημοτικές δομές θα κλείσουν, θα σταματήσουν να παρέχονται υπηρεσίες σε 100.000 και πλέον οικογένειες και θα οδηγηθούν στην ανεργία 3.000 εργαζόμενοι που διαθέτουν υψηλά προσόντα και αξιόλογη παιδαγωγική εμπειρία, εργαζόμενοι που επί χρόνια βρίσκονται κοντά στα παιδιά και παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές και όχι μόνο, υπηρεσίες.
»Αν, λοιπόν, η ρύθμιση αυτή δεν υποκρύπτει εξυπηρέτηση δογματικών θέσεων περασμένων δεκαετιών, τότε σίγουρα εξυπηρετεί άνομα ιδιωτικά συμφέροντα σχολαρχών κατά βάση στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια σαφώς και εξαιρούνται από τέτοιου είδους όρους και περιορισμούς. Αυτά τα συμφέροντα επιδιώκουν να αποκλείσουν με κάθε τρόπο τη Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πρόσβαση σε τέτοια προγράμματα. Έχοντας βρει συμμάχους και υπάκουους εντολοδόχους στα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας, προωθούν ρυθμίσεις που εκ των πραγμάτων εκδιώκουν τη Τοπική Αυτοδιοίκηση από ένα σημαντικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα, τις οποίες σας καλούμε να καταψηφίσετε».