Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Δανιηλίδης σε Μητσοτάκη: Αλλάξτε τη διάταξη για τις μισθώσεις δημοτικών ακινήτων

Τι ζήτησε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών

Την άμεση τροποποίηση και αλλαγή της διάταξης του Ν. 4807/21, με την οποία θεσπίστηκε η παράταση των μισθώσεων των δημοτικών ακινήτων με μονομερή πρωτοβουλία του μισθωτή, ζητά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Δανιηλίδης καταγγέλλει την κυβέρνηση για «μικροπολιτική» που ασκείται «με τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης, εις βάρος της αυτοδιοίκησης και εν αγνοία της Αυτοδιοίκησης», τονίζοντας ότι πρόκειται για «ακόμη μία χαριστική ρύθμιση» που «έρχεται να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των συμφερόντων των δήμων».

«Όταν οι ρυθμίσεις αυτές έχουν ”υποχρεωτικό και χαριστικό χαρακτήρα” τότε καταστρατηγούν τους κανόνες χρηστής διαχείρισης και διαφάνειας. Ακυρώνουν τη θεσμική υποχρέωση των δήμων να δημοπρατούν την εκμίσθωση των δημοτικών τους ακινήτων. Αφαιρούν τη δικαιοδοσία της απόφασης από τα θεσμικά όργανα των δήμων, το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή. Με την προαναφερόμενη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτή να ζητήσει παράταση της μίσθωσης για δύο επιπλέον έτη, με μονομερή του δήλωση, χωρίς ο δήμος να έχει τη δυνατότητα ούτε καν να εξετάσει το αίτημα», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, κάνοντας λόγο για «μεγάλη απώλεια εσόδων» για τους δήμους.

«Η διάταξη του ν.4807/21 πρέπει να αλλάξει άμεσα. Η κυβέρνηση πρέπει να διορθώσει το λάθος της, να παγώσει την εφαρμογή της νέας ρύθμισης και να υιοθετήσει την απόφαση της ΚΕΔΕ», η οποία ομόφωνα ζήτησε «τουλάχιστον να αρθεί η μονομερής δήλωση του μισθωτή και να υπάρχει προσθήκη με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την παράταση και να καθορίζει το μίσθωμα».

Η επιστολή
Αναλυτικά η επιστολή, η οποία εστάλη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στους υπουργούς Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, 
στους αναπληρωτές υπουργούς Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, στον Γεν. Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, στον Γραμματέα του «ΜέΡΑ25» Γιάνη Βαρουφάκη, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, στον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, στους βουλευτές Α΄ και Β΄Θεσσαλονίκης και στους δημάρχους της χώρας, αναφέρει τα εξής:

«Με το άρθρο 37 του ν.4807/21 (ΦΕΚ 96 τ.Α΄11-6-2021) θεσπίζεται εκ νέου και για πολλοστή φορά, ερήμην της αυτοδιοίκησης, η παράταση των μισθώσεων δημοτικών ακινήτων στα οποία στεγάζονται επιχειρήσεις με εκμισθωτή το δήμο ή νομικό του πρόσωπο. 
»Η νομοθέτηση ρυθμίσεων που αφορούν αποκλειστικές αρμοδιότητες των δήμων, όπως είναι η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, χωρίς τη συναίνεση της αυτοδιοίκησης, υπονομεύει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια των δήμων. 
»Όταν μάλιστα οι ρυθμίσεις αυτές έχουν «υποχρεωτικό και χαριστικό χαρακτήρα» τότε καταστρατηγούν τους κανόνες χρηστής διαχείρισης και διαφάνειας. Ακυρώνουν τη θεσμική υποχρέωση των δήμων να δημοπρατούν την εκμίσθωση των δημοτικών τους ακινήτων. Αφαιρούν τη δικαιοδοσία της απόφασης από τα θεσμικά όργανα των δήμων, το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή. Με την προαναφερόμενη διάταξη δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτή να ζητήσει παράταση της μίσθωσης για δύο επιπλέον έτη, με μονομερή του δήλωση, χωρίς ο δήμος να έχει τη δυνατότητα ούτε καν να εξετάσει το αίτημα. 
»Με την εφαρμογή αυτής της διάταξης θα ανακύψουν πολλά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την χρηστή διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων και κυρίως θα υπάρξει μεγάλη απώλεια εσόδων στους δήμους. Πιο συγκεκριμένα: 
-Δίνεται υποχρεωτικά παράταση σε μισθωτές οι οποίοι έχουν οφειλές από τα μισθώματα ή κάνουν κακή χρήση του μισθίου.
-Δίνεται παράταση σε μισθωτές που έχουν λάβει ήδη παράταση με χρήση προηγούμενων σχετικών νομοθετικών διατάξεων. 
-Περιλαμβάνονται όλες οι μισθώσεις που δεν έχουν λήξει στις 11/6/2021, δηλαδή όλες οι ενεργές μισθώσεις των ΟΤΑ ακόμη και αυτές οι οποίες έχουν συναφθεί μία ημέρα πριν τη δημοσίευση του νόμου! 
-Οι δήμοι θα έχουν τεράστιες απώλειες εσόδων αφού δεν θα τους δοθεί η δυνατότητα διενέργειας νέας δημοπρασίας, άρα επίτευξης νέου αυξημένου μισθώματος, με δεδομένες τις αυξημένες τιμές ενοικίων που υπάρχουν σήμερα συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Για παράδειγμα στο δήμο Νεάπολης – Συκεών διενεργήθηκε δημοπρασία για την εκ νέου εκμίσθωση υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων στην οποία προσήλθαν πέντε ενδιαφερόμενοι και επιτεύχθηκε ετήσιο μίσθωμα «τριπλάσιο» (!!!) του προηγούμενου (από 15.000€ σε 44.000€). 

-Πλήττεται ο υγιής ανταγωνισμός αφού δεν διενεργούνται φανερές δημοπρασίες. 
»Με ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ, εκφράστηκε η διαφωνία με τη διάταξη του άρθρου 37 του ν.4807/21, και ζητήθηκε τουλάχιστον να αρθεί η μονομερής δήλωση του μισθωτή και να υπάρχει προσθήκη με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στο δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την παράταση και να καθορίζει το μίσθωμα. 
»Εξάλλου δεν είναι δυνατό το ανώτερο συλλογικό όργανο του δήμου να μην έχει γνώση και να μην αποφασίζει για τόσο σημαντικά ζητήματα. 
»Όμως η πρόταση της αυτοδιοίκησης δεν εισακούστηκε και δεν έγινε αποδεκτή. Η αυτοδιοίκηση αγνοείται για ακόμη μία φορά. 
»Ακόμη μία χαριστική ρύθμιση έρχεται να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των συμφερόντων των δήμων. 
»Η κυβέρνηση κάνει ”μικροπολιτική” με τα χρήματα της αυτοδιοίκησης, εις βάρος της αυτοδιοίκησης και εν αγνοία της αυτοδιοίκησης. 
»Η διάταξη του ν.4807/21 πρέπει να αλλάξει άμεσα. Η κυβέρνηση πρέπει να διορθώσει το λάθος της, να παγώσει την εφαρμογή της νέας ρύθμισης και να υιοθετήσει την απόφαση της ΚΕΔΕ».


Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement