Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα: Πρόταση Δανιηλίδη για την ενεργειακή αυτάρκεια των δήμων

Απαιτείται υποχρεωτική χρηματοδότηση των δήμων της χώρας για τη δημιουργία διαδημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων

Να κερδίσει το στοίχημα, «φρενάροντας» τις καταστροφικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, επιχειρεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, που, σε συνεργασία με τον δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής, εντατικοποιεί τις διαδικασίες λειτουργίας της πρώτης, στην Ελλάδα, Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, που μπορεί να αποτελέσει παράλληλα την πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως προς την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, θετικά αποτιμάται η τελευταία (01.12.2022) διευρυμένη σύσκεψη στη Νικήτη Χαλκιδικής, στην οποία τέθηκαν επί τάπητος οι τελευταίες λεπτομέρειες του χρονοδιαγράμματος. Η ολοκλήρωση του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου δύναται να δημιουργήσει αυτόνομες ενεργειακά κοινότητες, στο πλαίσιο διαδημοτικής συνεργασίας, καθιστώντας, με τον τρόπο αυτό, τους δήμους της χώρας μικρούς καθοριστικούς παραγωγούς ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους.

Υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στους δήμους με κάλυψη του κόστους από την Πολιτεία

«Στόχος μας είναι η πλήρης κάλυψη (100%) των αναγκών των δύο δήμων σε δημοτικά κτήρια (δημαρχιακά καταστήματα, σχολικά κτήρια), δημοτικά νομικά πρόσωπα (παιδικοί σταθμοί, κολυμβητήριο, ΚΔΑΠ, Κ.Α.Π.Η., αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α.) και τον δημόσιο φωτισμό οδών και πλατειών (Φ.Ο.Π.), -που ξεπερνά το 1 δις/έτος (και στους 332 δήμους της χώρας), αλλά και τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας, την ίδια ώρα που η «Δαμόκλειος σπάθη» του ενεργειακού κόστους απειλεί τους ΟΤΑ, για κάποιους θα μπορούσε να αποβεί μάλιστα και μοιραίο, οδηγώντας τους στη χρεωκοπία. Η Πολιτεία, εφόσον υπάρξει υποχρεωτικότητα για τους δήμους, να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν ενεργειακές κοινότητες, οφείλει να καλύψει το κόστος της εγκατάστασής τους, έστω και κατά 50%, και για τους 332 δήμους της χώρας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάνελ, ανεμογεννήτριες, κτλ), τοπικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), ώστε να ενισχυθούν οι δήμοι, με στόχο το μηδενικό ενεργειακό τους αποτύπωμα.

»Διανύουμε μία περίοδο που η τιμή της κιλοβατώρας έχει σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη. Πλέον μιλάμε για εκτίναξή, καθώς, το 2019 η τιμή της βρισκόταν στα 0,160 ευρώ, στο τέλος του ’21 στα 0,219 ευρώ, ενώ το ΄22 έχει διπλασιαστεί, φτάνοντας στα 0,291 ευρώ. Το μόνο διαφαινόμενο «φως» στο ενεργειακό τούνελ, η μόνη λύση, την οποία ακολουθούμε και προτείνουμε να υιοθετηθεί ως πολιτική για το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης είναι η δημιουργία δημοτικών/διαδημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων. Σε μία εποχή που ολόκληρος ο πλανήτης υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, το παράδειγμα αυτής της πρότασης, που μαζί με τον δήμο Σιθωνίας εδώ και δύο χρόνια, έχουμε ξεκινήσει, πριν την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, εφόσον ακουλουθηθεί και διευρυνθεί και στους 332 δήμους, μπορεί να σώσει τη χώρα από το ενεργειακό έλλειμμα. Με γνώμονα δε την κοινωνική δικαιοσύνη, στόχος μας είναι το διαφαινόμενο πλεόνασμα ενέργειας που θα προκύπτει, βάσει της πρόβλεψης, να διατίθεται ως δωρεάν ποσοστό συμψηφισμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στις ευάλωτες οικογένειες, με απολύτως διαφανείς διαδικασίες και κοινωνικά κριτήρια, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών. Έτσι χτυπάμε την ενεργειακή φτώχεια και στηρίζουμε όσες και όσους επλήγησαν από αυτήν», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Κάθε δήμος να γίνει μέλος Δημοτικής/Διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας

Η ενέργεια που θα παράγει η ενεργειακή κοινότητα των δύο συνεργαζόμενων δήμων (Νεάπολης-Συκεών και Σιθωνίας), με διάθεση κεφαλαίου σε πόρους και τεχνογνωσία, από πλευράς του δήμου Νεάπολης-Συκεών, και εκτάσεις από την πλευρά του δήμου Σιθωνίας, θα καλύπτει τις ανάγκες τους καθώς επίσης και όλων των δημοτικών υπηρεσιών και οργανισμών που έως σήμερα καταναλώνουν περί τις 18 GWh (γιγαβατώρες) ετησίως, με κόστος για τους δύο ΟΤΑ πάνω από 5 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι συνολικές ενεργειακές ανάγκες του δήμου Νεάπολης-Συκεών φτάνουν τα 9.5 GWh, με αυτές του δήμου Σιθωνίας να είναι εφάμιλλες. Στόχος, είναι με την ολοκλήρωση του μεγαλόπνοου έργου, το οποίο θα προχωρήσει με έναρξη παραγωγής ενέργειας σε τρεις φάσεις, α΄ το 2023, β΄ το 2024 και γ΄ το 2025, να καλύπτονται στο 100% οι ανάγκες και των δύο δήμων. Ήδη για το πρώτο 6μηνο του 2022 οι συνολικές ανάγκες για τους δύο δήμους σε ενέργεια (δημοτικά κτήρια, εγκαταστάσεις, αντλιοστάσια, ΔΕΥΑ και δημοτικός φωτισμός) ξεπέρασαν τις 8 GWh(γιγαβατώρες) με κόστος πάνω από 2,5 εκατ.ευρώ, παρά την μερική αντικατάσταση λαμπτήρων με LED που έχει προηγηθεί τα προηγούμενα έτη. Βαθμός δυσκολίας για τη συμμετοχή κάποιου δήμου στην κοινότητα κατέστη σαφές, κατά τη διευρυμένη σύσκεψη, ότι δεν υπάρχει, δεν απαιτείται να είναι οικονομικά εύρωστος και μπορεί να συμμετάσχει ακόμα και μόνον διαθέτοντας εκτάσεις για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Με τον τρόπο αυτό, εν δυνάμει μέτοχοι σε μία κοινότητα μπορούν να γίνουν όλοι οι δήμοι της χώρας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας και οι αντιδήμαρχοι του δήμου, Γιώργος Δαλδογιάννης, Κατερίνα Γιουβαρλάκη, Βασίλης Ζήσιος με τον Γενικό Γραμματέα Δήμο Δημαρά. Επίσης συμμετείχαν, ο προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου Νεάπολης-Συκεών Γιάννης Πολυχρονιάδης με τον ειδικό σύμβουλο του δήμου Γιώργο Δημαρέλο και τη συμμετοχή των εκπροσώπων της μελετητικής εταιρείας Γιάννη και Φίλιππο Κυανίδη. Από την πλευρά του δήμου Σιθωνίας συμμετείχαν: η προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Δήμητρα Καραδήμα, οι πρόεδροι της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής, Τριαντάφυλλος Γιοβανέκος και Αντώνης Φάλκος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σιθωνίας Αβραάμ Σαλπιγκτίδης, ο Νομικός Σύμβουλος του δήμου Σιθωνίας Δημήτρης Οικονόμου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Ξανθόπουλος, Θεόδωρος Ληστής, Θανάσης Μάντσιος, και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννης Ζέπος με τη δημοτική σύμβουλο Μάρθα Ζέπου.

Η επένδυση σύμφωνα με την εκτίμηση της μελέτης θα φτάσει τα 8,5 εκατ. ευρώ με πλήρη απόσβεση σε τρία έως τέσσερα έτη.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement