Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Διαμαρτυρία έξω από τα δημαρχεία Συκεών και Νεάπολης για τον νέο εκλογικό νόμο στους ΟΤΑ

Published

on

Τις παρεμβάσεις έκαναν μέλη της «Πόλης Αλλιώς»

Παρεμβάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα δημαρχεία Συκεών και Νεάπολης πραγματοποίησαν μέλη της «Πόλης Αλλιώς» αντιδρώντας στο νέο εκλογικό νόμο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό στους πολίτες.

Την Παρασκευή, 22 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει συνάντηση για το ίδιο θέμα  αντιπροσωπείας περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων  αυτοδιοικητικών παρατάξεων με τον υφυπουργό στο Υ. ΜΑ.Θ. Θα συμμετέχουν: Ανυπότακτη Μακεδονία, Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία, Πόλη ανάποδα  –   Δύναμη ανατροπής (δήμος Θεσσαλονίκης), Ανυπακοή (Αμπελόκηποι), Αντεπίθεση (Αμπελόκηποι), Μέτωπο Ρήξης – Ανατροπής (Θέρμη), ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ (Νεάπολη – Συκιές).

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Η Πόλη Αλλιώς» Ενωτική, Ανατρεπτική Παρέμβαση στον δήμο Νεάπολης – Συκεών:

Ανάμεσα στα τόσα αντιλαϊκά και αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης ετοιμάζεται νόμος, με τον οποίο ακρωτηριάζονται όσα ψήγματα δημοκρατικής λειτουργίας είχαν απομείνει στους Δήμους της χώρας. Συγκεκριμένα :

 • Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
 • Μειώνεται ο αριθμός των μελών του Δ. Συμβουλίου (στον δήμο μας από 41 μέλη σε 37)
 • Το όριο εκλογής Δημάρχου από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% αντί για 50%!
 • Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών ανεξαρτήτως ποσοστού ! (στον Δήμο μας 22 σύμβουλοι στους 37 !). Καταργείται, δηλαδή, το σχετικά αναλογικό σύστημα που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές.
 • Τίθεται όριο 3% για την εκλογή παρατάξεων στα Δημοτικά Συμβούλια.
 • Εξασφαλίζεται η πλειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων (4 στον δήμο μας) με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων. Καταργείται η δυνατότητα να κατέβει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο σε μια δημοτική κοινότητα.
 • Καθιστά υποχρεωτικό για την κατάθεση ψηφοδελτίου σε ένα δήμο που έχει κοινότητες, όχι μόνο να υπάρχει αριθμός υποψηφίων συμβούλων όσος ο αριθμός των εδρών, αλλά να υπάρχουν υποψήφιοι και στο 80% των δημοτικών κοινοτήτων, τουλάχιστον όσοι ο αριθμός των συμβούλων.
 • Ανεβάζει το ύψος των παραβόλων για την υποψηφιότητα του δημάρχου στα 500 €, των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων στα 80 € και των υποψηφίων συμβούλων στις κοινότητες στα 50 €, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη έως αδύνατη την κατάθεση ψηφοδελτίων για τους συνδυασμούς που βασίζονται μόνο στις δικές τους δυνάμεις και δεν στηρίζονται από καθεστωτικούς μηχανισμούς , κόμματα εξουσίας και οικονομικά συμφέροντα.
 • Χρειάζονται δηλαδή 6000 ευρώ(παράβολα- ψηφοδέλτια) τουλάχιστον (χωρίς τα έξοδα της προεκλογικής περιόδου) και 100 περίπου υποψήφιο/ες για να συμμετάσχεις στην …Δημοκρατία τους στον δήμο Νεάπολης – Συκεών!

Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν στόχο την συντηρητική, αυταρχική θωράκιση των ΟΤΑ και την ακόμη πιο έντονα συγκεντρωτική, δημαρχοκεντρική, τους λειτουργία.

Έτσι οι δήμοι θα επιτελέσουν καλύτερα τον ρόλο του σκληρού τοπικού κράτους. Ενός ρόλου που τους ανατίθεται για την ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης καίριων τομέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημόσιων αγαθών και δημόσιων χώρων, την γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (στον δήμο μας 700 (!) περίπου εργαζόμενοι στους 1000 είναι ανακυκλώσιμοι και όμηροι με διάφορες σχέσεις επισφαλούς εργασίας) και την λειτουργία των πόλεων με βάση τις ανάγκες της αγοράς. Οι δήμοι εταιρίες –εργοδότες θα συνεχίσουν ανεμπόδιστα να περικόπτουν δαπάνες για τις κοινωνικές ανάγκες, θα συνεχίσουν την πολιτική της φοροεπιδρομής, χωρίς το «εμπόδιο» των διαφορετικών φωνών που υψώνουν αναχώματα και αγωνίζονται ενάντια στην λογική που θέλει τους Δήμους να λειτουργούν με όρους ιδιωτικής οικονομίας.

Ο νέος νόμος όχι μόνο αναιρεί κάθε έννοια Αυτοδιοίκησης, αλλά- με τα πολλαπλά επιπλέον εμπόδια και περιορισμούς που θέτει- έχει σαφή στόχο την εξαφάνιση αιρετικών, ανεξάρτητων, μαχητικών, ενοχλητικών φωνών στα δημοτικά συμβούλια -όπως αυτή της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ.

Αντίθετα, πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση για μας, για την ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ σημαίνει:

 • ενεργή συμμετοχή των δημοτών-ισσών για να αποφασίζουν στις λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς και τα δημοψηφίσματα και να εξασφαλίζεται η «κυβερνησιμότητα» από τον ίδιο τον λαό-δήμο. Αυτό, βέβαια, σημαίνει κατάργηση των υπερεξουσιών των Δημάρχων και του ασφυκτικού ελέγχου που ασκούν σε όλες τις-κλειστές για την αντιπολίτευση- Επιτροπές.
 • δημοτικά συμβούλια εκλεγμένα με απλή αναλογική – για να ορίζουν αυτά και τον Δήμαρχο – και δημοτικοί σύμβουλοι ανακλητοί από τον λαό χωρίς προνόμια και αμοιβές.
 • κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων για τους ΟΤΑ, της υποχρηματοδότησης, και του πανοπτικού ασφυκτικού έλεγχου του «Μεγάλου Αδελφού», δηλαδή του Οικονομικού Παρατηρητήριου.
 • μείωση του μεγέθους- σε ανθρώπινες διαστάσεις – των υδροκέφαλων Δήμων (όπως ο δικός μας), η έκταση των οποίων καθιστά αδύνατη την συμμετοχή και τον έλεγχο από την πλευρά των πολιτών, ενώ από την άλλη διευκολύνει την επιχειρηματική λειτουργία των ΟΤΑ.

Αυτά προφανώς δεν συνάδουν με το χαρακτήρα του τοπικού κράτους που επιβάλλουν κεφάλαιο και Ε.Ε, αλλά μπορούν να επιβληθούν  μόνο από το οργανωμένο κίνημα πόλης σε πλήρη σύγκρουση με το υπάρχον σύστημα τοπικής εξουσίας.

η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ θα συνεχίσει στον δρόμο της αγωνιστικής υπεράσπισης των θέσεων της :

 • για ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας με πραγματική αυτοδιεύθυνση στους χώρους που εργαζόμαστε και ζούμε.
 • για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση μακριά από κάθε γραφειοκρατική και επιχειρηματική λογική, την φορομπηξία, τα ρουσφέτια και τα έργα βιτρίνας.
 • για Δήμους-υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος και των δημόσιων αγαθών,
 • για Δήμους-υπέρμαχους των πολλών αυτού του κόσμου, των εργαζομένων και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement