Ποιο πρόβλημα προέκυψε για την ανέγερση του 1ου ΕΠΑΛ
Τον απόλυτο παραλογισμό του Δημοσίου φέρνει στο προσκήνιο το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με την ανέγερση του 1ου ΕΠΑΛ Συκεών
Το έργο «Σχεδιασμός, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του ΕΠΑΛ Συκεών του Δήμου Νεάπολης – Συκεών» περιλαμβάνεται στις 17 σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που θα γίνουν με ΣΔΙΤ. Την υλοποίησή του ανέλαβε η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», η οποία προκήρυξε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης. Ωστόσο, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι η ανέγερση δεν μπορεί να προχωρήσει, γιατί το οικόπεδο δεν είναι 100% στην κυριότητα του δήμου Νεάπολης – Συκεών. Το παράλογο είναι ότι συνιδιοκτήτης δεν είναι κάποιος ιδιώτης, αλλά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλαδή το ίδιο το Δημόσιο!
Συγκεκριμένα, η σχολική μονάδα, που θα εξυπηρετήσει 800 μαθητές, προβλέπεται να ανεγερθεί σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 11.818,78 τ.μ., το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και ΓΠΣ και περικλείεται από τις οδούς Μ. Αναγνωστάκη, Γληνού, Αναστασιάδη και ανώνυμου πεζόδρομου. Το οικόπεδο αποτελείται από όμορα οικόπεδα (αυτοτελείς ιδιοκτησίες), από τα οποία κάποια ανήκουν στην ιδιοκτησία του δήμου, κάποια είναι της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» και κάποια ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, με την «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» δεν υπάρχει πρόβλημα, καθώς ο δήμος μπορεί να παραχωρήσει την κυριότητα κατά χρήση. Όμως, τα ανήκοντα στην ιδιοκτησία του υπουργείου οικόπεδα διέπονται από ειδικές διατάξεις, οπότε θα πρέπει να παραχωρηθούν κατά κυριότητα στον δήμο. Κι αυτό γιατί ο νομοθέτης, για την έκδοση άδειας κατασκευής ενός κοινωφελούς έργου, όπως είναι ένα σχολείο, απαιτεί την ύπαρξη ενός και μοναδικού ιδιοκτήτη της έκτασης επί της οποίας θα κατασκευαστεί το έργο, ανεξαρτήτως εάν τα επίμαχα οικόπεδα είναι ιδιοκτησίας φορέων του Δημοσίου. Επιπλέον, ενώ υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για την αυτοδίκαιη μεταβίβαση σχολικών ακινήτων στους δήμους (σύμφωνα με το άρθρο 71 του ν.4483/2017) από τις περιφέρειες, στις οποίες είχαν μεταβιβαστεί από τις πρώην νομαρχίες, για τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου υπάρχει νομοθετικό κενό. «Επισκέφτηκα για το θέμα τον υπουργό, τον κ. Γεωργαντά, ο οποίος έδειξε καλή διάθεση και συμφώνησε με την παραχώρηση, όμως οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου είπαν ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο», ανέφερε ο δήμαρχος.
Εκατοντάδες περιπτώσεις στην Ελλάδα
Το κενό αυτό, όπως τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, δεν δυσχεραίνει μόνο την κατασκευή σχολείων, αλλά μπορεί να προκαλέσει εμπλοκές στην κατασκευή κι άλλων κτηριακών εγκαταστάσεων κοινωφελούς σκοπού, ακόμα και στην εφαρμογή ενός διατάγματος ρυμοτομίας, δηλαδή αναπλάσεις, διαμόρφωση πάρκων και χώρων πρασίνου, κατασκευή παιδικών χαρών και εκτέλεση έργων οδοποιίας. «Το πρόβλημα δεν είναι του δήμου Νεάπολης – Συκεών. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα. Μπλοκάρονται εκατοντάδες έργα αναπλάσεων, πάρκων, σχολείων. Τα χρειαζόμαστε επειγόντως αυτά τα ακίνητα, γιατί έχουν γίνει πολύ αυστηροί οι έλεγχοι στη Διαχειριστική Αρχή κι αν θέλεις να κάνεις ένα πάρκο ή μία ανάπλαση, πρέπει να αποδείξεις ότι έχεις την κυριότητα σε ποσοστό 100% την κυριότητα. Και δεδομένου ότι όλα τα ακίνητα είναι δηλωμένα στο Κτηματολόγιο κι έχουν ΚΑΕΚ (σ.σ. Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου) δεν μπορείς να το παρακάμψεις και ακόμα για 100 τ.μ. άλλης ιδιοκτησίας σε οικόπεδο τριών στρεμμάτων έχουμε πρόβλημα», ανέφερε.
Με παρέμβασή του στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ο κ. Δανιηλίδης ζητά να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αυτοδίκαιη μεταβίβαση -ατελώς- προς τους δήμους ακινήτων χαρακτηρισμένων ως κατάλληλων για την κάλυψη αναγκών σχολικής στέγης, ρυμοτομούμενων τεμαχίων ή τμημάτων αυτών ή ακινήτων που προορίζονται κοινωφελή ή κοινόχρηστο σκοπό. «Η ρύθμιση θα αφορά ακίνητα εντός των αστικών συγκροτημάτων, όχι χωράφια που μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμα ή σε βιομηχανικές ζώνες, σε περιοχές όπου υπάρχουν διατάγματα ρυμοτομίας», είπε, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν έχει οικονομικό ή άλλο κόστος, καθώς, δεδομένου του χαρακτηρισμού τους, έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να τα εκμεταλλευτεί με άλλον τρόπο ο φορέας του Δημοσίου, στον οποίο ανήκουν.
Πηγή: voria.gr