Εικόνες που θα θυμούνται όσοι έζησαν κάποτε στη Νεάπολη
Στιγμές μέσα στο χρόνο
Τα «πατριωτάκια» της Νεάπολης, όπως αποκαλούνται οι γείτονες της περιοχής μεταξύ τους, έχουν δημιουργήσει ένα γκρουπ στο Facebook για να αναπολούν ελεύθερα και ρομαντικά το παρελθόν. Στιγμές μέσα στο χρόνο, πρόσωπα, ιστορίες και παλιά στέκια αποκτούν νέα πνοή στη διαδικτυακή κοινότητα της ομάδας «Κάποτε στη Νεάπολη».
Η Νεάπολη βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης, στα βορειοδυτικά και ανήκει στο Δήμο Νεάπολης – Συκεών. Είναι τόπος προσφυγικός, καθώς ο πρώτος οικισμός δημιουργήθηκε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή πληθυσμών. Μικρασιάτες πρόσφυγες από το Νεβσεχίρ της Καππαδοκίας, που στα ελληνικά σημαίνει «Νεάπολη», εγκαταστάθηκαν στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, λίγο έξω από τα όρια των βυζαντινών τειχών και βάφτισαν την καινούργια τους πατρίδα στη μνήμη της παλιάς.
Η ιδρύτρια του group, Παρασκευή Τακά, μας ξεναγεί σε αξέχαστες στιγμές της Νεάπολης, μέσα από τις φωτογραφίες που έχουν μοιραστεί κατά καιρούς τα μέλη της παρέας, που διαμορφώθηκε με σύγχρονο τρόπο αλλά νοσταλγεί τη γλυκιά αίσθηση του παρελθόντος.
Το «Αγνό» με γάλα και τυριά
Στην οδό Παναγή Τσαλδάρη, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, βρισκόταν το «Αγνό». Το κεντρικότερο μαγαζί που πουλούσε γάλα και τυροκομικά προϊόντα γύρω στο 1970 φτιάχτηκε από τον Θανάση Νικολαΐδη και τη γυναίκα του, την Αγνή. Για όποιον δεν μπορούσε να περάσει μια βόλτα για τα ψώνια του, ο κύριος Θανάσης μοίραζε το γάλα στα σπίτια με το ποδήλατό του. Με αναλλοίωτη τη θέση του μέσα στα χρόνια, το περίπτερο της φωτογραφίας βρίσκεται ακόμα στο ίδιο σημείο.
Το πρώτο ταχυδρομείο της Νεάπολης
Το πρώτο ταχυδρομείο της Νεάπολης λειτούργησε το 1930, στην ανηφόρα της οδού Βενιζέλου. Ο πρώτος ταχυδρόμος που εργάστηκε εκεί και ανέλαβε το καθήκον να μεταφέρει τα γράμματα στους κατοίκους ήταν ο Σωτήρης Παπαϊωάννου.
Η παράγκα του «Μακεδονικού»
Εξοχικό κέντρο «Η Απόλαυσις»
Πίσω στο 1952 μας γυρνά η φωτογραφία από το εξοχικό κέντρο «Η Απόλαυσις». Πρόσωπα χαμογελαστά, άνθρωποι όλων των ηλικιών με φόντο τα ποτά και τα εδέσματα της εποχής. Το εξοχικό κέντρο βρισκόταν στην περιοχή του Κόκκορα στη Νεάπολη.
Ο μπαρμπα Νικολής με το πεντανόστιμο σάμαλι
Γνωστός Νεαπολίτης, ο μπαρμπα Νικολής γλύκανε πολλές γενιές με το σάμαλί του και όλοι τον θυμούνται με αγάπη πραγματική. Από τα μέσα του ’50 μέχρι τις αρχές του ’80, ο περίφημος γλυκοπώλης περιφερόταν στις γειτονιές και διαλαλούσε την πραμάτεια του. «Σάμαλι αράπικο» φώναζε και τα παιδιά έκαναν κύκλο γύρω του για να αγοράσουν εκείνο με το αμυγδαλάκι. Έμενε σε μία πάροδο της Ρήγα Φερραίου.
Σινέ «Μαριλένα»
Με γενική είσοδο δέκα δραχμές, το σινέ «Μαριλένα» απεικονίζεται στη φωτογραφία, στα πρώτα χρόνια του στην οδό Αγαθουπόλεως. Στο ταμείο κάθεται η σύζυγος του ιδιοκτήτη, που είχε και ένα από τα πρώτα φωτογραφεία στη Νεάπολη, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη.
Με μια… καμήλα στη Νεάπολη
Είναι ίσως η πιο περίεργη φωτογραφία που θα περίμενε να δει κανείς σε ένα τέτοιο group και σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Ανήκει στην έγχρωμη «σοδειά», τραβήχτηκε δηλαδή γύρω στο 1980 στην οδό Αγίου Στεφάνου στη Νεάπολη, στο ύψος του πάρκου. Το concept της φωτογράφησης δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά είναι σίγουρα ένα θέαμα που μιλάει από μόνο του.
Εικόνες από το facebook group «Κάποτε στη Νεάπολη»