Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Γεωπολιτική της Ελλάδας και του Ελληνικού χώρου στο Λαϊκό Επιμορφωτικό Πανεπιστήμιο από τις 9 Ιανουαρίου 2023

Καταξιωμένοι συγγραφείς, αναλυτές, στρατιωτικοί και καθηγητές πανεπιστημίου στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών

Ως θεσμός, φτάνει στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του. Ως προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο, συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης και επιμόρφωσης των ενεργών πολιτών που επιζητούν τη γνώση και την πληροφορία έτσι ώστε να μην πέφτουν εύκολα θύματα παραπληροφόρησης. Μετά από δυο χρόνια διαδικτυακών διαλέξεων εξαιτίας του Covid-19, το Λαϊκό Επιμορφωτικό Πανεπιστήμιο (ΛΕΠ) είναι έτοιμο για τον επόμενο κύκλο του. Ως θέμα, επιλέχθηκε η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο και τον χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι προοπτικές, οι δυνατότητες της, η στάση της ως παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας είναι μέρος της θεματολογίας: «Η επιλογή μας για τις διαλέξεις του Λαϊκού πανεπιστημίου δεν βασίζεται στην επικαιρότητα, όπως εύκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς. Η Ελλάδα ως παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ των γειτονικών της χωρών. Η ανάγκη της συμβολής της χώρας, είναι τόσο ζωτικής σημασίας όσο ποτέ άλλοτε, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια σκληρή πραγματικότητα για την Ευρώπη, δημιουργώντας την ανάγκη άσκησης πολιτικών ειρήνευσης και αρμονικής συνύπαρξης των λαών…Τα ερωτήματα που προκύπτουν σχετίζονται με το αν και κατά πόσο η χώρα μας αξιοποιεί δημιουργικά την πλεονεκτική της θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, ως παράγοντας ισχύος, αν και με ποιον τρόπο θα διατηρήσει την ειρηνική γειτνίαση, αντιμετωπίζοντας τη ρητορική μίσους, αλλά και ποιον ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα μέσα στις ολοένα αυξανόμενες ανταγωνιστικές συνθήκες που επικρατούν» τονίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Το πρόγραμμα ομιλιών, προβολών και διαλέξεων του ΛΕΠ υπό την αιγίδα του δήμου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) επιμελήθηκε στο σύνολό του ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.

Το πρόγραμμα:

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου:
«Το νέο Ανατολικό Ζήτημα – Η λύση του τουρκικού προβλήματος σήμερα – Η ανθρωπιστική Ευρώπη» Μιχάλης Χαραλαμπίδης, πολιτικός – συγγραφέας.
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου
Προβολή ντοκιμαντέρ «Οι μη χαμένες πατρίδες» της Ευτυχίας Φράγκου
Δευτέρα 23 Ιανουαρίου
«Μετασχηματισμοί της Μεγάλης Ιδέας και γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (19ος-20ος αιώνας)» Δημήτρης Σταματόπουλος, καθηγητής τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου
«Η Γεωπολιτική στον άξονα Θράκη–Αιγαίο–Κύπρος» Σάββας Καλεντερίδης, γεωστρατηγικός αναλυτής, εκδότης.
Δημήτρης Τσαϊλάς, Υποναύαρχος ε.α., επιστημονικός συνεργάτης-ερευνητής στα Institute for National and International Security (INIS) και Strategy International.
Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου
«Μικροελλαδισμός και ελληνική οικουμενικότητα 1922-2022. Ένας νέος ρόλος για την Ελλάδα». Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας – πολιτικός αναλυτής.
Κώστας Χατζηαντωνίου, συγγραφέας.
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου
«Ενεργειακή ασφάλεια και δημοκρατία στην Ελλάδα» Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου
«Γεωπολιτικές δυναμικές στο Σύμπλοκο της Μεσογείου: Ελλάδα και Κύπρος»
Γιάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος, μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ., τομεάρχης διαπεριφερειακών συνεργασιών και πρώην πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας.
Τετάρτη 1 Μαρτίου
«Ελληνοτουρκικά και Νικόλαος Πλαστήρας ‘Ο μαύρος καβαλάρης’» Φραγκούλης Φράγκος, επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Δευτέρα 6 Μαρτίου
«Είναι η ώρα για ένα νέο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα με την Κύπρο;» Μαρίνος Σιζόπουλος, πρόεδρος Επιτροπής Άμυνας Κυπριακού Κοινοβουλίου, πρόεδρος Επιτροπής Φακέλου για την Κύπρο.
Ηλίας Λεοντάρης, Αντιστράτηγος ε.α., επίτιμος Διοικητής 1ης Στρατιάς, τέως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κύπρου.
Δευτέρα 13 Μαρτίου
«Ποντιακός Ελληνισμός 1909 -1923» Κώστας Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Info:
Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων)
Ώρα έναρξης για τις διαλέξεις και τις προβολές: 18.00
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement