Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Η νέα ταυτότητα της Δενδροφυτείας: Παιδικές χαρές, roller park, χώροι παρατήρησης και εκγύμανσης ενηλίκων

Η μελέτη θα υποβληθεί για χρηματοδότηση και εφόσον εγκατασταθεί η τεχνική εταιρία που θα αναλάβει το έργο θα χρειαστούν 15-18 μήνες για την ολοκλήρωσή του

Ένας ενιαίος δημόσιος χώρος πρασίνου με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, αποτελούμενος από πολλές αυτόνομες «γειτονιές» με κατασκευές διαφόρων δραστηριοτήτων για κάθε ηλικία τον οποίο θα διατρέχει μία βασική διαδρομή ενός χιλιομέτρου, είναι η κεντρική ιδέα της ανάπλασης της Δενδροφυτείας. 

Χώροι παρατήρησης, παιδικές χαρές, περιστερώνες, roller park, χώροι εκγύμνασης ενηλίκων, υπαίθρια τραπέζια πινγκ πονγκ, χώροι συνάθροισης και εκδηλώσεων αλλά και ξύλινα οικολογικά τραπέζια για πικ νικ είναι ορισμένα από τα στοιχεία της ταυτότητας που θα αποκτήσει ο χώρος. 

Η εικόνα από το -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον, αφού εφόσον τελειώσουν τα διαδικαστικά και αρχίσουν οι εργασίες το έργο θα ολοκληρωθεί σε 15 με 18 μήνες, παρουσιάστηκε σ’ ένα από τα πιο γνώριμα σημεία του δημοτικού Άλσους Συκεών, στο πλάτωμα δίπλα από το αναψυκτήριο.

Η μελετητική ομάδα της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης που παρουσίασε τα σχέδια της για τη νέα Δενδροφυτεία, προσδιόρισε τις χρήσεις της στους τομείς του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος. 

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές καλωσορίζοντας τον κόσμο και τους μελετητές μίλησε για το στόχο που έθεσε ο δήμος για την ανάπλαση της Δενδροφυτείας: «Φιλοδοξία μας είναι ο χώρος που θα προκύψει να προσελκύει όλες τις ηλικίες και όλα τα ενδιαφέροντα αλλά και να αξιοποιηθεί στο έπακρο και να εμπλουτιστεί το πράσινο της περιοχής που ειδικά το καλοκαίρι αποτελεί μία μοναδική όαση δροσιάς».

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης μίλησε για τις αναμνήσεις που έχουν όλοι και κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία από τη Δενδροφυτεία, αποκάλυψε μάλιστα πως κάποιοι, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος έχουν φυτεύσει ορισμένα από τα δέντρα που απολαμβάνουμε σήμερα. «Είχαμε φωτισμένους δασκάλους» είπε, μνημονεύοντάς τους ονομαστικά, «γι’ αυτό μας προέτρεπαν να φυτεύουμε και να φροντίζουμε δεντράκια. Φυσικά και οι προηγούμενες γενιές, όπως για παράδειγμα η γενιά των Λαμπράκηδων, φύτευσαν κι εκείνοι συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Δενδροφυτείας». Συνεχίζοντας τη βουτιά στο παρελθόν αλλά στο πιο πρόσφατο, ο δήμαρχος θυμήθηκε ότι στην πρώτη του θητεία, το 1994, τα δέντρα της Δενδροφυτείας σώθηκαν από μία σοβαρή ασθένεια όταν κατόπιν γνωμοδότησης επιστημόνων του ΑΠΘ, η περιοχή ενισχύθηκε με γόνιμο χώμα που μεταφέρθηκε από τις εργασίες ανέγερσης του Παπαγεωργίου.

Εκείνη η πρόταση του κ. Δανιηλίδη γέννησε την ιδέα της μεταφοράς χώματος από το χώρο ανέγερσης του νέου Παιδιατρικού νοσοκομείου στο Φίλυρο εφόσον τύχει να συμπέσουν χρονικά οι εργασίες ανέγερσής του με την ανάπλαση της Δενδροφυτείας. 

Αναφερόμενος στη μελέτη της ανάπλασης ο δήμαρχος ευχαρίστησε αρχικά την Αναπτυξιακή Μείζονος Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε στο θετικό αποτύπωμα που αφήνει στο δήμο κάθε συνεργασία με την ΜΑΘ ΑΕ-ΑΟΤΑ. Από την πλευρά της Αναπτυξιακής ΜΑΘ ο Λάζαρος Παναγιωτίδης, διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος, επιβεβαίωσε την άριστη συνεργασία με το δήμο Νεάπολης-Συκεών και αναφέρθηκε στον δήμαρχο που είναι και αντιπρόεδρος της ΜΑΘ και όπως είπε έχει στηρίξει την εταιρεία σε δύσκολες στιγμές. Μιλώντας συγκεκριμένα για την ΜΑΘ ΑΕ-ΑΟΤΑ είπε ότι ο ρόλος της είναι αυτός του «επιταχυντή» των διαδικασιών αλλά όχι σε βάρος της ποιότητας του έργου. «Κάνουμε ακριβώς το αντίθετο: Μελέτες που έχουμε τη χαρά να βλέπουμε να γίνονται έργα κάνοντας καλύτερη την καθημερινότητα των πολιτών». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσίαση εξελίχθηκε σε διαβούλευση καθώς οι πολίτες συμμετείχαν με τις δικές τους παρατηρήσεις και επισημάνσεις, θέτοντας στους επιστήμονες-μελετητές κυρίως πρακτικά ζητήματα που αφορούν στην πρόσβαση και την ασφάλεια της Δενδροφυτείας.

Εικόνες από το μέλλον

Ορισμένα επιπλέον στοιχεία που αποκάλυψαν τα μέλη της μελετητικής ομάδας της ΜΑΘ ΑΕ-ΑΟΤΑ ήταν το παιχνίδι νερού, τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής, ο βοτανικός κήπος, η ενιαία διαδρομή του ενός χιλιομέτρου που θα διατρέχει τη Δενδροφυτεία αλλά και μία δεύτερη ενός επιπλέον χιλιομέτρου που θα ενώνεται με την πρώτη.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί και ξεκαθάρισαν τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων είναι ότι εφόσον υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου και δεν υπάρξουν ενστάσεις ή δικαστικές εμπλοκές από τις τεχνικές εταιρίες που υπέβαλαν προσφορές αλλά δεν προκρίθηκαν, το έργο απαιτεί μόλις 15 έως 18 μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί. Η χρηματοδότησή του εφόσον δεν εγκριθεί στο σύνολό της, θα συμπληρωθεί από το ταμείο του δήμου το οποίο όπως επισήμανε ο δήμαρχος είναι υγιές και εύρωστο. 

Όπως προαναφέρθηκε και τόνισαν οι αρχιτέκτονες της ομάδας, η  μελέτη έχει ως βασική επιδίωξη την ενίσχυση του βιοκλιματικού σχεδιασμού του Άλσους αλλά και τη βελτίωση της προσβασιμότητάς του με στόχο την ασφαλή και απρόσκοπτη κίνηση των περιπατητών.

Έτσι η Δενδροφυτεία που θα προκύψει θα γίνει το αγαπημένο σημείο αναφοράς του δήμου και ένας ελκυστικός προορισμός για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. 

Η μελετητική ομάδα 

Ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της ΜΑΘ Ιωακείμ Καντηλιάρης επιβλέπει και συντονίζει όλο το έργο της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης. Τη μελέτη του τοπογραφικού διαγράμματος υπογράφει ο Παναγιώτης Τοκμακίδης, τοπογράφος μηχανικός, την αρχιτεκτονική μελέτη και τη μελέτη προσβασιμότητας συνέταξαν οι Όλγα Μάντζου, αρχιτέκτονας μηχανικός, Γιάννης Λίγγος Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Ελισσάβετ Πεφάνη Αρχιτέκτονας μηχανικός, την φυτοτεχνική μελέτη και τη μελέτη αρδευτικού ο Χρήστος Κασαμπαλής, δασολόγος-αρχιτέκτονας τοπίου, τη στατική μελέτη ο Γιώργος Μπάκος, πολιτικός μηχανικός, τη μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών ο Νίκος Μέρτζιος, μηχανολόγος μηχανικός και την εκπόνηση των τευχών δημοπράτησης ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και η Νόπη Κορκοτσίδου. 

Την παρουσίαση της μελέτης που μεταδόθηκε απευθείας από το κανάλι του δήμου στο YouTube, μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement