Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Η Πόλη Αλλιώς: Καμιά μείωση των τελών στον δήμο Νεάπολης –Συκεών

Published

on

Η δημοτική παράταξη κατηγορεί τη διοίκηση ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων και πως δεν εισηγήθηκε καμία μείωση  στα δημοτικά τέλη για το 2021

Σκληρή κριτική στη διοίκηση του δήμου Νεάπολης – Συκεών ασκεί η δημοτική παράταξη «Η Πόλη Αλλιώς Ανατρεπτική Δημοτική Κίνηση», για το θέμα των δημοτικών τελών.

Σε ανακοίνωσή της κατηγορεί τη διοίκηση ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων και πως δεν εισηγήθηκε καμία μείωση  στα δημοτικά τέλη για το 2021.

Όπως αναφέρει η δημοτική παράταξη, «τα δημοτικά τέλη  και λοιποί  φόροι  για το 2021 ανέρχονται στο δυσθεώρητο ύψος των  8  εκ. ευρώ  και   αποτελούν το 50% των τακτικών  εσόδων του Δήμου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης:

Ενώ η πανδημία καλά κρατεί, η ανεργία καλπάζει, η φτώχεια βαθαίνει και η αναστολή εργασίας  μοιάζει  αναστολή ζωής  για όσους την  βιώνουν, η δημοτική αρχή του Δήμου Νεάπολης Συκεών – κατώτερη των περιστάσεων και  πιστή στο  δόγμα της υπερφορολόγησης  μέσω  δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων – δεν εισηγήθηκε καμία μείωση  στα δημοτικά τέλη για το 2021 και  διατήρησε τον μη υποχρεωτικό δημοτικό φόρο. Απέδειξε ,έτσι, για ακόμη μια φορά  την τεράστια απόσταση  που χωρίζει την Διοίκηση από την  ζοφερή πραγματικότητα  των συνδημοτών –ισσών ,οι οποίοι  υφίστανται  τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας  και της οικονομικής κρίσης.

 Ειδικότερα στην διάρκεια της 21ης συνεδρίασης  του δημοτικού συμβουλίου , η Διοίκηση επέμεινε  στο   αφήγημά  της « για τα χαμηλότερα Δημοτικά Τέλη και τις καλύτερες υπηρεσίες σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης», ενώ  άλλοι Δήμοι Δέλτα, Πυλαία, Ωραιοκάστρου, Θέρμης. Θεσσαλονίκης β΄ ζώνη, Ευόσμου β΄ ζώνη έχουν σαφώς χαμηλότερα τέλη ! όπως απέδειξαν οι σύμβουλοι της ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ.

Από την άλλη η δήλωσή της  ότι «θα εξεταστεί η περίπτωση μειώσεων το 2022 ,εφόσον η οικονομία της χώρας (!) βελτιωθεί» αποτελεί  πρόκληση αλλά και  στοχευμένη πολιτική επιλογή  την στιγμή που το πλεόνασμα των ανταποδοτικών  τελών (ήδη 1.500.000ευρώ) θα ενισχυθεί (προβλέπεται αύξηση 320.000 ευρώ) από τις εισπράξεις που θα προέλθουν  από  τις  διορθωτικές δηλώσεις  τ.μ.  ακινήτων    και το περίφημο αποθεματικό  ξεπερνά τα 17 εκ. ευρώ.

Αξίζει εδώ   να σημειωθεί ότι τα δημοτικά τέλη  και λοιποί  φόροι  για το 2021 ανέρχονται στο δυσθεώρητο ύψος των  8  εκ. ευρώ  και   αποτελούν το 50% των τακτικών  εσόδων του Δήμου, όταν ο κρατικός προϋπολογισμός  προβλέπει  για το 2021 μείωση κατά 30% των ΚΑΠ για τους Δήμους   και μείωση κατά το 1\3 των κοινωνικών παροχών των ΟΤΑ.

 Προκαλεί ,όμως, ακόμη περισσότερο η Δημοτική Αρχή με τις δηλώσεις της περί « πρόνοιας για ευπαθείς  και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες» ,όταν  οι μειώσεις στα δημοτικά τέλη κατά  50% σε πολύτεκνους , ΑΜΕΑ και ΚΕΑ για  το  2018 και 2019 αφορούσαν περιορισμένο αριθμό συνδημοτών( 305 και 299 αντίστοιχα ή περίπου το 10%)  και όταν  αρνείται  την πρόταση που  από πέρυσι καταθέσαμε για διεύρυνση του αριθμού δημοτών –ισσών που δικαιούνται απαλλαγή και μείωση από τα δημοτικά τέλη.

 Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ, επισημάναμε ακόμη μια φορά στην τοποθέτησή μας την βασική πολιτική μας θέση για μια και ενιαία φορολόγηση, ώστε να μην υπερφορολογούνται ληστρικά εργαζόμενοι  και φτωχά κοινωνικά στρώματα μέσα από υπέρογκους άμεσους και έμμεσους φόρους(που αποτελούν το 95% του κρατικού προϋπολογισμού) , αλλά και δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους. Δεν είναι δυνατόν σε εποχές που μισθοί και  συντάξεις μειώνονται,   χαράτσια του ΕΝΦΙΑ   διατηρούνται,   τιμές σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες αυξάνονται, να επιβάλλονται και δημοτικά τέλη και φόροι καθώς και αντίτιμο για κοινωνικές υπηρεσίες, όπως τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς . 

 Σε ένα τέτοιο πολιτικό πλαίσιο ο μηδενισμός δημοτικών τελών και φόρων αποτελεί για μας λογική και κοινωνικά δίκαιη διεκδίκηση, αφού  τα  έξοδα που αφορούν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες πρέπει να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Μια τέτοια διεκδίκηση, όμως, συγκρούεται με την κυρίαρχη κεντρική πολιτική ( και με αυτήν στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πρόθυμα την υλοποιεί)που κατανέμει τα έσοδα σε κάθε είδους επιχειρηματικές ελίτ με παντός είδους επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και ανοχή φοροδιαφυγής και τα έξοδα  στα συνήθη «υποζύγια», δηλαδή εργαζόμενους και  μικροεπαγγελματίες.

Ακόμη ,όμως, και στο υπάρχον πλαίσιο διατήρησης του  υποχρεωτικού καθεστώτος των ανταποδοτικών τελών και του ασφυκτικού  ελέγχου από το Οικονομικό Παρατηρητήριο θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις με βασικά κριτήρια την κοινωνική δικαιοσύνη , την υψηλή ποιότητα  των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον αναπτυξιακό  χαρακτήρα. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η πρόταση μας για  μείωση των δημοτικών τελών  στις κατοικίες, αναπροσδιορισμό κατηγοριών για επαγγελματικούς χώρους και κατάργηση του δυνητικού, δηλαδή μη υποχρεωτικού, δημοτικού φόρου.

Ζούμε σε μια περίοδο πανδημίας  που  οι δαπάνες για  την  δημόσια υγεία, την εκπαίδευση  και  την  κοινωνική πρόνοια καταβυθίζονται, η ύφεση αγγίζει  το 10,5% με παράλληλη ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων (βλ. ΑEGEAN, ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ.ο.κ.), των εξοπλιστικών δαπανών και των δυνάμεων καταστολής. Την ίδια στιγμή και ενώ  μεγάλη μερίδα συμπολιτών –ισσών μας  δεν έχει εισόδημα ή επιβιώνει με επιδόματα ,δεν μπορεί η διοίκηση  του δήμου να εκφωνεί  πανηγυρικούς και να ευλογεί τα γένια της  σε ένα παράλληλο σύμπαν.

 Δεν μπορεί να αντιμετωπίζει  τεχνοκρατικά και με επιχειρησιακή λογική –ιδιαίτερα σήμερα-   το ζήτημα των παντός είδους  φόρων και τελών , αλλά οφείλει να διεκδικεί λύσεις προς όφελος των πολλών . Αυτός άλλωστε πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της. Και στην παρούσα φάση  το λιγότερο που  μπορεί και πρέπει να κάνει ,είναι να ανακουφίσει  οικονομικά τους δοκιμαζόμενους πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ  προτείναμε  για το 2021  δραστικές  μειώσεις  τελών και συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων..

Συγκεκριμένα

1.Μείωση δημοτικών τελών σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις με παράλληλη αύξηση σε super market  και τράπεζες.

2 Απαλλαγή ανέργων, ΑΜΕΑ, εποχιακά εργαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων ( εισόδημα κάτω από 12.000).

3. Αναστολή  είσπραξης χρεών προς τους δήμους για όσο διαρκούν τα μέτρα. Διαγραφή χρεών περιόδου έκτακτων μέτρων του 2020.

4.Διαγραφή δημοτικών τελών για στην περίοδο των έκτακτων μέτρων και απαλλαγή από δημοτικά τέλη μέχρι 31-6 2021 ( για  μικρές επιχειρήσεις που είναι κλειστές).

5 Απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων  από τέλη κατάληψης και τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την περίοδο των περιοριστικών μέτρων.

6  Απαλλαγή από καταβολή μισθώματος δημοτικής περιουσίας μέχρι 31-6-2021.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement