Από το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με το δήμο
Οδηγίες και συμβουλές που μπορούν να αποβούν σωτήριες σε περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων και ενηλίκων άκουσαν από τους υπεύθυνους του «Χαμόγελου του Παιδιού» εκπαιδευτικοί, υπεύθυνοι δομών, δημόσιοι λειτουργοί και εκπρόσωποι φορέων που παρακολούθησαν το σεμινάριο το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης σε συνεργασία με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής.
Μια από αυτές αφορά τη διαδομένη αλλά και εντελώς λανθασμένη άποψη ότι για να γίνει δήλωση εξαφάνισης θα πρέπει να περάσουν 24 ή 48 ώρες από την ώρα που έχει διαπιστωθεί.
«Την ίδια στιγμή. Αυτή είναι η σωστή απάντηση στο ερώτημα πότε δηλώνουμε την εξαφάνιση» σημείωσε ο συντονιστής Επιχειρήσεων του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κωνσταντίνος Καλφούντζος ο οποίος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προϋποθέσεις που ισχύουν προκειμένου να εκδοθεί Amber Alert.Όπως είπε, τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη είναι η ηλικία του παιδιού, οι ενδείξεις που δηλώνουν ότι μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του παιδιού, υποψίες που δηλώνουν πιθανή αρπαγή ή απαγωγή του παιδιού. Επίσης εξετάζεται αν η ενεργοποίηση του συστήματος θα βοηθήσει στον εντοπισμό του παιδιού ή αν υπάρχει περίπτωση να το θέσει σε κίνδυνο.
Ο κ. Καλφούντζος αναφέρθηκε σε μια σοκαριστική υπόθεση του 2017 με την 6χρονη Στέλλα η οποία βρέθηκε νεκρή σε κάδο σκουπιδιών. Περιγράφοντας τον τρόπο που κινήθηκε το «Χαμόγελο του Παιδιού» σημείωσε ότι μόλις έγινε αντιληπτό ότι ο ρόλος του πατέρα ήταν ύποπτος, ζητήθηκε από τον τοπικό δήμο εκείνη την ημέρα να μην γίνει αποκομιδή των απορριμμάτων. Η κίνηση αυτή, που στη συνέχεια εντάχθηκε στις καλές πρακτικές που ακολουθούνται, οδήγησε στην αποκάλυψη του εγκλήματος.
Από την πλευρά του ο ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Χρήστος Σωζόπουλος αναφερόμενος στο σημερινό σεμινάριο σημείωσε ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και έντονος διάλογος.
«Όσον αφορά τις εξαφανίσεις, δεν έχουμε κάποιο περιστατικό από την ευρύτερη περιοχή, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα, ωστόσο βλέπουμε γενικότερα ότι υπάρχει μια ανοδική τάση στο κομμάτι αυτό των καταγεγραμμένων εξαφανίσεων τόσο ανηλίκων όσο και ενηλίκων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη ενημέρωση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία».
Όπως είπε ο κ. Σωζόπουλος κάθε περίπτωση είναι διαφορετική καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν σε μια εξαφάνιση, και πολλοί διαφορετικοί τύποι εξαφανίσεων. «Σε όλα τα περιστατικά, ως «Χαμόγελο του Παιδιού» προσπαθούμε να βοηθήσουμε με τους τρόπους και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε».
Σίμος Δανιηλίδης: Να τροποποιηθεί άμεσα η νομοθεσία
«Με πολύ μεγάλη χαρά συνδιοργανώνουμε με το «Χαμόγελο του Παιδιού» αυτήν την ημερίδα επιμόρφωσης για το κρίσιμο, μεγάλο και επίκαιρο ζήτημα της προστασίας των μικρών παιδιών από την κακοποίηση, την εξαφάνιση ή την εκμετάλλευση» δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και αναφέρθηκε στο σχετικό νομικό πλαίσιο το οποίο χαρακτήρισε απαρχαιωμένο παρατηρώντας ότι ο νόμος του 1996 παραμένει στα χαρτιά.
«Με εισήγηση δική μου, έχει υπάρξει ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ στην οποία προεδρεύω αλλά και του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, με την οποία ζητάμε την τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε να μεταφερθεί αυτή η αρμοδιότητα, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ταυτόχρονα με την μεταφορά προσωπικού και πόρων, έτσι ώστε επιτέλους να κάνουμε δουλειά πρόληψης.
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης εξήρε το ρόλο που διαδραματίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού» στα ευαίσθητα αυτά κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με τα παιδιά και δήλωσε πρόθυμος για επιπλέον δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των εργαλείων που διαθέτει ο δήμος σε ανάλογες περιπτώσεις, πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς.
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και σημείωσε ότι στο δήμο μας με απόλυτη συναίσθηση της κοινωνικής μας ευθύνης αναλαμβάνουμε συχνά πρωτοβουλίες για την καλύτερη δυνατή διαχείριση κοινωνικών προβλημάτων που απασχολούν τη σύγχρονη οικογένεια. «Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες από το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι πάντα μία θετική εμπειρία που μας καθιστά σοφότερους σε καίρια ζητήματα».
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου που είχε τίτλο «Καλές Πρακτικές Διαχείρισης Εξαφάνισης Ανηλίκων και Ενηλίκων» οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν επίσης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις 116000, της Εθνικής Γραμμής για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017, την Εθνική Γραμμή για τα παιδιά 1056 αλλά και για τα προγράμματα έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης πολιτών AMBER ALERT και MISSING ALERT.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών Κατερίνα Τσουκαλά ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Δημήτρης Απατσίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Αριστείδης Γαλανός η αναπληρώτρια προϊσταμένη του τμήματος Υγείας Πρόληψης και Εθελοντισμού Νικολέτα Δαλάτση και πολλοί εργαζόμενοι και υπηρεσιακοί φορείς.