Σε δημοτικό οικόπεδο 2.000 τμ η κατασκευή της Μονάδας στον οικισμό των Πεύκων
Το 2018 ο πληθυσμός ατόμων με άνοια ήταν 50 εκατομμύρια παγκοσμίως. Ο αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται να φτάσει τα 80 εκατομμύρια το 2030 και να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ως το 2050.
Τα στοιχεία αυτά, που προέρχονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αποτελούν μια ισχυρή και ηχηρότατη προειδοποίηση για την εξάπλωση της νόσου, που τίθεται στην κορυφή της επικαιρότητας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer (21 Σεπτεμβρίου). Ταυτόχρονα, τα στοιχεία αυτά τονίζουν με ιδιαίτερη έμφαση την υποχρέωση των φορέων υγείας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, να σταθούν ενεργά στο πλευρό των ηλικιωμένων ανθρώπων.
«Η νόσος αλτσχάιμερ, όπως και της άνοιας, πλήττουν ολοένα και περισσότερους συνανθρώπους μας, με πιο ευάλωτες την ομάδα των ηλικιωμένων. Είναι οι γονείς μας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα που καλούνται να δώσουν μια σκληρή μάχη. Και σ’ αυτή τη μάχη δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι μόνοι τους και εγκαταλειμμένοι στη ψυχική μοναξιά τους. Ως άτομα οφείλουμε να τους αγκαλιάζουμε με αγάπη και να μη ξεχνάμε να φροντίζουμε όσους μας έχουν ανάγκη. Πολύ περισσότερο ως φορέας, ως δήμος, που εκφράζεται μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών, έχουμε την ιερή υποχρέωση να κάνουμε όλα όσα πρέπει για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους», αναφέρει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
Σεμινάριο για τους εργαζόμενους…
Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και συναφών Διαταραχών, προχωρά στη διοργάνωση ειδικού εκπαιδευτικού σεμιναρίου. Αυτό θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσα στο μήνα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom και θα απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους των Κοινωνικών Υπηρεσιών, του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Δ.Κ.Κ.Π.Α.) και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ).
Όπως αναφέρει σε μήνυμά της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μαγδαληνή Τσολάκη, στόχος του σεμιναρίου είναι αφενός οι δημόσιοι λειτουργοί να είναι εκπαιδευμένοι ώστε να αναγνωρίζουν τους πολίτες με την αόρατη νόσο της άνοιας, ώστε να τους εξυπηρετήσουν αποτελεσματικά, και αφετέρου τα στελέχη των Υπηρεσιών να εντοπίσουν διαταραχές συμπεριφοράς στο ανθρώπινο δυναμικό των εργαζομένων ώστε να αποφευχθούν προβληματικές καταστάσεις και ανάρμοστες συμπεριφορές.
…και κατασκευή Μονάδας για το αλτσχάιμερ και την άνοια
Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες της διοίκησης του δήμου Νεάπολης-Συκεών δεν περιορίζονται μόνο σε εκδηλώσεις που αναδεικνύουν το πρόβλημα σε όλες τις διαστάσεις του, αλλά προχωρά και σε κρίσιμες και ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη διαρκή υποστήριξη και φροντίδα των συνανθρώπων μας που πάσχουν από τη νόσο αλτσχάιμερ και την άνοια, πρωτοπορώντας για μια ακόμη φορά με στόχο να διευρυνθεί η προσφορά του στον τομέα της αντιμετώπισης και υποστήριξης των πασχόντων από τις νόσους αυτές .
Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι η κατασκευή και ο εξοπλισμός της -πρώτης εν Ελλάδι σε επίπεδο δήμων- Μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Υποστήριξης ανθρώπων με αλτσχάιμερ και άνοια. Αυτή προβλέπεται να κατασκευαστεί σε δημοτικό οικόπεδο συνολικής έκτασης 2.000 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στον οικισμό των Πεύκων επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως και Κ. Παλαιολόγου, απέναντι από το Ψυχολογικό Κέντρο.
Ήδη οι εργασίες εκπόνησης των πρόδρομων μελετών για την κατασκευή και τον εξοπλισμό βρίσκονται σε εξέλιξη από εξειδικευμένο μελετητικό γραφείο, και οι οποίες εργασίες ξεκίνησαν μετά τη δέσμευση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη που έγινε σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιερ, με την πρόεδρο της οποίας, Μαγδαληνή Τσολάκη, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης αναπτύσσει στενή συνεργασία.