Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Κοινό υπόμνημα για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου

Published

on

Το υπόμνημα υπογράφεται από τον Μητροπολίτη κ.Βαρνάβα και τους δημάρχους Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη.

Σε άμεσο συντονισμό για τη διαμόρφωση ενός κοινού αιτήματος-πλαισίου προτάσεων και την αποστολή αυτών στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στους συναρμόδιους υπουργούς και στον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, όπως ταυτόχρονα στους αρχηγούς των κομμάτων, στους 300 βουλευτές και στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με στόχο την ενίσχυση των υποδομών και τη βελτίωση των οδικών αξόνων πρόσβασης στο υπό κατασκευή Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου, προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής πρόσβασή του, προχώρησε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του δήμου Νεάπολης – Συκεών, η πρωτοβουλία αυτή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη ήρθε ως συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεών του, μεταξύ των οποίων η επιστολή του προς τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς (23877/8.8.2018), όπως και η κατάθεση πλήρους φακέλου με τις τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις του προς το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και την κυβέρνηση. Μάλιστα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, που συμμετείχε στην τελευταία διαδικτυακή εκδήλωση του Ι.Σ.Ν. για την παρουσίαση της πορείας του μεγάλου έργου (10.12.2020), έθεσε και μια σειρά ερωτήσεων που αφορούσαν το κρίσιμο τομέα των υποδομών προσέγγισης και πρόσβασης στο νοσοκομείο, με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριο Σοφοκλέους να ζητά κοινό υπόμνημα-προτάσεις από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το γεγονός αυτό έδωσε την αφορμή στον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να επεξεργαστεί επιπλέον το κοινό πλαίσιο προτάσεων, και το οποίο -όπως συνδιαμορφώθηκε- στην τελική του μορφή υπογράφεται από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, τον δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, και πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, και τον δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη.

Το κοινό υπόμνημα, όπως σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης, αποτελεί μια «ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εισήγηση με θετικές προτάσεις για τα επιβεβλημένα έργα υποδομής προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής πρόσβαση στο υπό κατασκευή Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου».

Προτάσεις έργων και παρεμβάσεων 

Στο υπόμνημα, το οποίο συνοδεύεται από χάρτες και φωτογραφικό υλικό, αφού γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης των οδικών αξόνων, αναδεικνύεται η ανάγκη να υπάρξει άμεσα η πρόβλεψη για τη βελτίωση και ενίσχυση των υποδομών και των οδικών αξόνων, δεδομένου ότι «το υφιστάμενο οδικό δίκτυο δεν είναι στην κατάσταση που θα μπορούσε να εγγυηθεί την πρόσβαση στον χώρο με τους ασφαλέστερους όρους και προϋποθέσεις, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες».

«Είναι σαφές ότι είναι αδήριτη η ανάγκη να υπάρξει άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έργων και παρεμβάσεων που θα καταστήσουν την πρόσβαση στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο ασφαλή και άμεση, από κάθε πλευρά. Αυτό επιβάλλεται να ξεκινήσει χωρίς καμιά χρονοτριβή, έτσι ώστε το υπό πρόταση πλέγμα υποδομών ασφαλούς πρόσβασης στο νοσοκομείο να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί έγκαιρα, συμπίπτοντας με την έναρξη λειτουργίας της κρίσιμης μονάδας υγείας στην περιοχή», αναφέρεται μεταξύ άλλων. 

Ταυτόχρονα, καταγράφεται η παρατήρηση ότι, όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες, «η μελέτη οδοποιίας που εκπονείται στην παρούσα φάση αποτελεί έναν απολύτως μικρό, ελλιπή και μερικό σχεδιασμό», καθώς «πρόκειται για έναν ελάχιστο εξωραϊσμό των υπαρχόντων οδικών αξόνων με πολύ μικρή βελτίωση, που βέβαια αυτού του είδους οι μικρές παρεμβάσεις ουδόλως καθιστούν ασφαλή την πρόσβαση στο νοσοκομείο. Αντίθετα, μάλιστα, θα εξακολουθήσει να ισχύει η επικινδυνότητα στην πρόσβαση στην κυκλοφορία προς το Παιδιατρικό Νοσοκομείο».

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, «τα προβλήματα θα αντιμετωπισθούν με την υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στις τεκμηριωμένες προτάσεις μας», και οι οποίες είναι οι εξής:   

  1. Ανακατασκευή και ανάπλαση της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου και πεζοδρομίων, και της Λεωφόρου Γεωργίου Παπανικολάου,
  2. Διαπλάτυνση της οδού Ορφέως, από τη στροφή Φιλύρου (Λεωφόρος Γ.Παπανικολάου) έως τη διασταύρωσή της με την οδό Κωνσταντινουπόλεως, με ταυτόχρονη κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στο ύψος της στροφής (Λεωφόρος Γ.Παπανικολάου-Ορφέως), δεδομένου ότι η κίνηση στον μοναδικό κεντρικό άξονα της Λεωφόρου Γ.Παπανικολάου είναι σταθερά αυξημένη και στα δύο ρεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας,  
  3. Διαπλάτυνση του οδικού άξονα της οδού Κωνσταντινουπόλεως που οδηγεί στο Φίλυρο, με ταυτόχρονη ανακατασκευή του οδοστρώματος και την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (τοιχία αντιστήριξης, γέφυρες, φρεάτια, αγωγοί ομβρίων, πεζοδρόμια, νησίδα, κ.ά.), καθώς ακόμη και σήμερα υπό τις υφιστάμενες συνθήκες η πρόσβαση στον εν λόγω οικισμό εγκυμονεί κινδύνους, 
  4. Ανακατασκευή-διάνοιξη και βελτίωση της οδού από το 424ΓΣΝ και το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» προς την οδό Κωνσταντινουπόλεως, η οποία οδός μπορεί να αποτελέσει συνδετήριο άξονα εξυπηρετώντας  μεγάλο φορτίο από την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό που προορίζεται προς το υπό κατασκευή Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου,
  5. Βελτίωση της παλιάς οδικής σύνδεσης Ν. Ευκαρπίας-Φιλύρου, η οποία θα εξυπηρετήσει την πρόσβαση στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Φιλύρου, παρέχοντας άμεση πρόσβαση στο ευρύτερο οδικό δίκτυο της πόλης και κατ’ επέκταση της Βόρειας Ελλάδας μέσω των υπερτοπικών αξόνων που διασχίζουν τη Δημοτική Κοινότητα Ν.Ευκαρπίας του δήμου Παύλου Μελά. Η σύνδεση με τον οικισμό της Ευκαρπίας τοποθετείται σε απόσταση 450 µ. περίπου από τον ανισόπεδο Κόµβο Κ4 (κόμβος ΤΙΤΑΝ) της σύνδεσης της Εξωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης με την Εγνατία Οδό και την οδό Λαγκαδά, και 500 μ. από τον Ανισόπεδο Κόµβο Κ5 (κόμβος Νοσοκομείου Παπαγεωργίου) της σύνδεσης της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού με την Εξωτερική Περιφερειακή Οδό στο ύψος των νοσοκομείων Παπαγεωργίου και 424 ΓΣΝΕ. Μέσω της οδού Αγίου Δημητρίου, η χάραξη, διασχίζοντας την περιοχή της Ν. Ευκαρπίας, οδεύει επί της Διαδημοτικής Οδού Ν.Ευκαρπίας-Φιλύρου. Το συνολικό μήκος της προς βελτίωση υφιστάµενης οδού είναι 3,5 χλµ. Τα προτεινόµενα έργα βελτίωσης της χάραξης αφορούν στα εξής: Βελτίωση οριζοντιογραφικής και μηκοτοµικής χάραξης της οδού με διαπλάτυνση του καταστρώµατος, βελτίωση του σώµατος της οδού µε κατασκευή στρώσης υπόβασης και στρώσης βάσης, δημιουργία ασφαλούς επιφάνειας κυκλοφορίας µε την κατασκευή ασφαλτικών στρώσεων. Σκοπός της πρότασης της διαδημοτικής σύνδεσης Ν.Ευκαρπίας-Φιλύρου  είναι η βελτίωση της χάραξης της υφιστάµενης οδού ώστε να εξασφαλιστεί η ταχεία, άνετη και αξιόπιστη πρόσβαση από και προς το Παιδιατρικό Νοσοκομείο.
  6. Κατασκευή και διαμόρφωση ασφαλών πεζοδρομίων με φωτεινούς σηματοδότες και με ειδική πρόβλεψη για τα άτομα με αναπηρίες (τυφλοί, κωφάλαλοι, κ.ά.), 
  7. Κατασκευή νέου πραγματικού και ολοκληρωμένου ανισόπεδου κόμβου στη θέση Κ6 στο συγκεκριμένο σημείο, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, μελετηθεί και δημοπρατηθεί, αφού τελικά δεν προχώρησε εξαιτίας της αντίδρασης κάποιων ελάχιστων καταπατητών στην περιοχή των Μετεώρων. Με τα νέα δεδομένα που ήδη υπάρχουν, λόγω του φόρτου κίνησης οχημάτων επί της Λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου και της περιφερειακής οδού, αλλά και του υπερπενταπλασιασμού της κίνησης σ’ αυτούς τους άξονες, που προβλέπεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω λόγω του νέου Παιδιατρικού Νοσοκομείου, επιβάλλεται ακόμη περισσότερο η κατασκευή του αρχικά σχεδιασθέντος και δημοπρατηθέντος   ανισόπεδου κόμβου. 

Ειδική Ομάδα Διαχείρισης Έργου

Για τον παραπάνω ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την υλοποίησή του, όπως αναφέρεται στο κοινό υπόμνημα, προτείνεται «να συσταθεί άμεσα ειδική Ομάδα Διαχείρισης Έργου, η οποία θα στελεχώνεται από εκπροσώπους της Πολιτείας (κυβέρνηση, υπουργεία, Υπηρεσίες), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των τριών άμεσα εμπλεκόμενων δήμων Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας-Χορτιάτη». Αυτή η Ομάδα Διαχείρισης Έργου θα μπορεί να έχει στη σύνθεσή της και αιρετούς αλλά και τεχνικούς υπηρεσιακούς παράγοντες, έτσι ώστε άμεσα να προχωρήσουμε στην καταγραφή όλων των αναγκαίων και απαιτούμενων παρεμβάσεων, και ακολούθως στη χρέωση-ανάθεση συγκεκριμένων υπηρεσιών υποχρεώσεων σε Υπηρεσίες υπουργείων, της Π.Κ.Μ., σε δήμους και άλλους φορείς για την προώθηση των διαδικασιών, την εκπόνηση μελετών και τη συγκρότηση τευχών δημοπράτησης των σχεδιασθέντων παρεμβάσεων. 

«Το γεγονός ότι, για την προώθηση και υλοποίηση των παραπάνω προτεινόμενων έργων και παρεμβάσεων, πολλές από τις προβλεπόμενες από τους νόμους διαδικασίες είναι χρονοβόρες, καθώς εμπλέκονται άλλα συναρμόδια υπουργεία και Δασικές Υπηρεσίες για τον αποχαρακτηρισμό μικρών εκτάσεων και τις διανοίξεις-διαπλατύνσεις οδικών αξόνων εντός δασικών περιοχών, καθιστούν επιτακτικότατη την άμεση και έγκαιρη παρέμβαση της Πολιτείας δια των θεσμικών οργάνων της», καταλήγει το κοινό υπόμνημα-πλαίσιο προτάσεων.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement