Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Μαθητές έγιναν μικροί βοηθοί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Μάθημα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αλτρουισμού από μικρούς μαθητές

Ένα διαφορετικό μάθημα μακριά από τις σχολικές αίθουσες, αυτό της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και του αλτρουισμού, παρακολούθησαν αλλά ταυτόχρονα και παρέδωσαν 28 μαθητές της Στ’ τάξης από την ομάδα Εθελοντισμού του Δημοτικού Σχολείου Δελασάλ, κατά την σημερινή επίσκεψή τους στη δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Με την αγάπη, τη χαρά της προσφοράς και τη γλύκα να ξεχειλίζουν, οι μικρές μαθήτριες και οι μικροί μαθητές, ενημερώθηκαν από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ιωάννα Αλεξιάδου και την υπεύθυνη κοινωνική λειτουργό Γεωργία Πίσαρη για την πλούσια δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου, είδαν από κοντά τους χώρους, τα είδη και φυσικά τον τρόπο που αυτό λειτουργεί και εξυπηρετεί τους ωφελούμενούς του και φορώντας το πιο αστραφτερό τους χαμόγελο βοήθησαν στο πακετάρισμα τροφίμων, παιχνιδιών και άλλων ειδών. Λίγο καιρό, μάλιστα, νωρίτερα, στις αρχές Νοεμβρίου, μαθητές του Γυμνασίου του σχολείου Δελασάλ, είχαν βρεθεί και πάλι στο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου για να παραδώσουν τα τρόφιμα που είχαν συλλεγεί από μαθητές όλων των βαθμίδων του σχολείου.

«Ήρθαμε σήμερα εδώ, είδαμε πώς λειτουργεί ένας τέτοιος χώρος, βοηθήσαμε με πολλή χαρά στο πακετάρισμα των προϊόντων και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε τους ανθρώπους που δυστυχώς αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα και δεν έχουν όσα οι υπόλοιποι» σημείωσε με ικανοποίηση ο μικρός Άγγελος, ενώ, όπως ανέφερε η υπεύθυνη της Ομάδας Εθελοντισμού του Δελασάλ Αθηνά Σεραφιμίδου, που συνόδευσε τους μαθητές και ανανέωσε το ραντεβού και για μελλοντικές δράσεις, «ήρθαμε με μεγάλη χαρά σε έναν χώρο όπου συντελείται μία τόσο σημαντική δουλειά για να βοηθήσουμε και για να εμπλέξουμε τις μαθήτριες και τους μαθητές μας και να δουν βιωματικά πώς λειτουργούν αυτές οι δράσεις, να αντιληφθούν την έννοια της ατομικής ευθύνης και να καλλιεργήσουν την έννοια του ενεργού πολίτη».

Ολιστική προσέγγιση των ωφελούμενων

Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα στους χώρους του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου τους μικρούς μας βοηθούς που βοήθησαν τα στελέχη μας να ετοιμάσουν τα πακέτα αγάπης για τους άπορους συνδημότες μας κι έζησαν από κοντά την εμπειρία της προσφοράς μέσα από ένα μάθημα αλληλεγγύης και εξωστρέφειας» σημείωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ιωάννα Αλεξιάδου. Αναφερόμενη στο έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου η αντιδήμαρχος τονίζει πως «η ανάγκη για τη λειτουργία αυτής της δομής προέκυψε λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά διαφαίνεται πως είναι μια αναγκαία δομή και σήμερα, καθώς τόσο ο πληθωρισμός, όσο και οι οικονομικές δυσκολίες που επέφεραν η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, δυστυχώς ,αύξησαν τα αιτήματα ένταξης στη δομή. Στόχος είναι η ενίσχυση των ευπαθών ομάδων του δήμου μας και η κάλυψη των πρωτογενών αναγκών τους σε είδη διατροφής και καθημερινής χρήσης, με απώτερο σκοπό την επανένταξη τους στην κοινωνία».

Όπως προσθέτει η κ. Αλεξιάδου, μεταφέροντας την σταθερή θέση και πολιτική του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, «στους δικαιούχους παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη και συμβουλευτική στην απασχόληση καθώς επιχειρείται και μία διασύνδεση µε τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και μέριμνας του δήμου (όπως δωρεάν παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, Δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, Συμβουλευτικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, κοινωνικό φαρμακείο, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.λπ). Επιχειρείται δηλαδή μια ολιστική προσέγγιση του ωφελούμενου με σκοπό αφενός την βέλτιστη εξυπηρέτησή του και αφετέρου την επανένταξη του στην κοινωνία. Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει και ένα δίκτυο εθελοντών, όπου δημότες και κάτοικοι εγγράφονται και επιλέγουν τις διάφορες υπηρεσίες του δήμου για να προσφέρουν. Πρόκειται για μία νέα ενέργεια με την οποία οι εθελοντές μας βοηθούν ενεργά στις δράσεις συγκέντρωσης ειδών και συμβάλλουν ουσιαστικά στις ενέργειες ευαισθητοποίησης του κοινού».

Ενεργό από το 2013

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου λειτουργεί από το 2013, συλλέγοντας τρόφιμα και αγαθά (απορρυπαντικά, είδη οικιακής χρήσης, ακόμη και παιχνίδια) τα οποία μοιράζονται οι άποροι συμπολίτες μας (φτωχές οικογένειες, άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ). Όπως αναφέρει η κοινωνική λειτουργός του Παντοπωλείου Γεωργία Πίσαρη «Οι ωφελούμενοι της δομής που εξυπηρετούνται σταθερά σε μηνιαία βάση είναι 237 άπορες οικογένειες (περίπου 600 ωφελούμενους), ενώ για την περίοδο των Χριστουγέννων οι οικογένειες που στηρίζονται είναι 400 και έμμεσα 781 άτομα. Τα προϊόντα που προσφέρουμε προέρχονται τόσο από κονδύλια του δήμου, όσο και από προσφορές πολιτών και δωρεές καταστημάτων και εταιρειών, καθώς και από διάφορες φιλανθρωπικές δράσεις του δήμου, συλλόγων και φορέων».
Μέρες που είναι λοιπόν, όσο περισσότεροι δημότες μπορούν να προσφέρουν για τους συμπολίτες τους που έχουν ανάγκη μπορούν να το πράξουν σε συνεννόηση με το Κοινωνικό Παντοπωλείο αλλά και τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές του δήμου.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement