Σύγχρονη αρχιτεκτονική αντίληψη και πράσινη αναμόρφωση για πέντε πλατείες και πάρκα
Το σχέδιο για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής της Βάρνας στη Δ.Ε. Συκεών, μέσα από μία ολοκληρωμένη ανάπλαση πέντε κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμπληρώσουν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου Νεάπολης-Συκεών, κατά τη διάρκεια σχετικής ενημερωτικής σύσκεψης.
Πρόκειται για το έργο «Βιώσιμος ανασχεδιασμός αστικών οδών και κοινόχρηστων χώρων της περιοχής Βάρνα στη Δ.Ε. Συκεών», τον σχεδιασμό του οποίου έχει αναλάβει η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης.
Όπως, μάλιστα, χαρακτηριστικά, σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όπου έγινε η παρουσίαση, «Η ανάπλαση της περιοχής της Βάρνας είναι ένα έργο που επεξεργαζόμαστε σχεδόν τρία χρόνια και αναθέσαμε την τελική μορφή των μελετών στην Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης. Θεωρήσαμε αναγκαία την σημερινή ενημέρωση όλων των μελών της Εκτελεστικής μας Επιτροπής και την κατάθεση προτάσεων και προσθηκών, πριν προχωρήσουμε στην υποβολή της πρότασης για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, από το οποίο ευελπιστούμε να καλύψουμε το 60% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου που ανέρχεται στα 1.300.000 ευρώ».
«Ο πολίτης απαιτεί, δικαιούται και αξίζει αισθητική και λειτουργικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι «με κάθε μας παρέμβαση επιδιώκουμε να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας σύγχρονη αρχιτεκτονική αντίληψη και υψηλό αισθητικό επίπεδο που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση καθώς και λειτουργικές προδιαγραφές που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και το μικροκλίμα της περιοχής μας».
«Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός έγινε με βάση τα χαρακτηριστικά της περιοχής, ώστε να αγκαλιαστεί από τους πολίτες. Αλλιώς το έργο δεν θα είναι λειτουργικό» σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ Λάζαρος Παναγιωτίδης.
Το έργο
Το έργο περιλαμβάνει την ανάπλαση της Πλατείας Βάρνας (όπως οριοθετείται από τις οδούς Δημοκρατίας, Τρανού και Νικ. Παρασκευά), του Πάρκου Σουλίνη (όπως διαμορφώνεται στη συμβολή των δύο πεζόδρομων με τις οδούς Τρανού, Βελδεμίρη και Σουλίνη) και της Πλατείας Ειρήνης, επί της οδού Παπαναστασίου (όπως οριοθετείται από τις οδούς Σουλίνη και Ζαρίφη). Παράλληλα, στην μελέτη περιλαμβάνεται και η ανακατασκευή τμημάτων των οδών Τρανού και Σουλίνη, που μετατρέπονται σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, καθώς και του μικρού υπαίθριου τμήματος στάθμευσης, δίπλα στην πλατεία Ειρήνης, ώστε να εναρμονιστούν λειτουργικά και αισθητικά με την ανάπλαση των τριών κοινόχρηστων χώρων, αλλά και να διασφαλίσουν τη συνδεσιμότητά τους μέσα από ένα πλέγμα πράσινων διαδρομών. Όπως σημείωσαν, κατά την παρουσίαση του έργου, οι εκπρόσωποι της ΜΑΘ ΑΕ, αρχιτεκτόνισσες Όλγα Μάντζου και Μαρία Γεωργίου «Η μελέτη έχει ως στόχο την ένταξη όλων των κοινόχρηστων χώρων σε ένα ευρύτερο δίκτυο ανοιχτών πράσινων χώρων, με ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές, προσβάσιμες από όλους τους κατοίκους, πλήρως προσπελάσιμες για άτομα με αναπηρία και με σημεία στάσης και αναψυχής που θα διαμορφώνουν ένα σύνολο ενιαίου χαρακτήρα, το οποίο θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση της γύρω περιοχής. Επιπρόσθετα, η μελέτη στοχεύει στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής (νέο δίκτυο φωτισμού, υπόγειοι κάδοι απορριμμάτων σημειακά, διαπλάτυνση πεζοδρομίων), μέσω της δημιουργίας ενός πυρήνα ανοικτών δημόσιων χώρων αναψυχής και πρασίνου, που θα συμβάλλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων».