Με μία συγκινητική τελετή στο πάρκο Εθνικής Αντίστασης απέναντι από το Επταπύργιο ο δήμος Νεάπολης τίμησε τη σημερινή μέρα
Με τη λαμπρότητα που αρμόζει στην ξεχωριστή ημέρα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τίμησε σήμερα την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους ναζί στις 30 Οκτωβρίου του 1944. Μετά από 79 χρόνια η πόλη θυμάται και αποδίδει στους ήρωες εκείνης της ημέρας την αξία που ταιριάζει στο σπουδαίο κατόρθωμά τους.
Στη συγκινητική τελετή στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης απέναντι από το Επταπύργιο την οποία «έντυσε» μουσικά το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών το χρώμα έδωσαν μαθητές σχολείων και από τις τέσσερις δημοτικές ενότητες του δήμου. Στεφάνια στη μνήμη των απελευθερωτών της Θεσσαλονίκης κατέθεσαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα ΚΑΠΗ, καθώς και μαθητές σχολείων που συμμετείχαν στην εκδήλωση με εμβληματικά ποιήματα για την ελευθερία και την ειρήνη. Ο πατήρ Βασίλειος Μήλιος αφού έψαλε τρισάγιο για τους νεκρούς της Εθνικής Αντίστασης μίλησε για τις πανανθρώπινες αξίες που ενέπνεαν διαχρονικά όλους τους αγωνιστές τους οποίους όπως είπε χαρακτηριστικά ενώνει «ένας μεταφυσικός άξονας», γι’ αυτό και όποτε αγωνίστηκαν το έκαναν για όλη την ανθρωπότητα μεταφέροντας και το πραγματικό μήνυμα του Ευαγγελίου. Όπως τόνισε η αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη η οποία εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε εξ αρχής στους Γερμανούς κατακτητές θυσιάζοντας την βολή του και τους ανθρώπους που αγαπούσε περισσότερο για να δημιουργήσει θύλακες αντίστασης. Μικρές οργανώσεις οι οποίες ενδυναμώθηκαν και διευρύνθηκαν με περισσότερα μέλη πάλεψαν για να διώξουν τον κατακτητή και να επιτύχουν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 30 Οκτωβρίου 1944, γεγονός το οποίο στοίχισε πολλές ανθρώπινες ζωές αποτελώντας ένα δυνατό μήνυμα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης των λαών. Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Καγιαμπίνη στη συνεισφορά των γυναικών στην Εθνική Αντίσταση αναφερόμενη ονομαστικά σε αγωνίστριες που εκτελέστηκαν στο όνομα της Ελευθερίας.
Στη σημερινή εκδήλωση εκτός από το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ζησάκος ως εκπρόσωπος της παράταξης «Άλμα στο μέλλον» και ο Παναγιώτης Βογιατζής εκπροσωπώντας την «Πόλη Αλλιώς». Επίσης ήταν παρόντες η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών Κατερίνα Τσουκαλά, οι αντιδήμαρχοι Πολιτικής Προστασίας Τάσος Τσακιρίδης, Νέας Γενιάς και Οικονομικών Αλεξάνδρα Τερζίδου, Καθαριότητας Θεόδωρος Κυζιρίδης, Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός, ο πρόεδρος της ΔΕΤΕΝ Νίκος Βαρσάμης, η σύμβουλος δημοτικής ενότητας Συκεών Αθανασία Ωραιοπούλου.
Τα σχολεία που εκπροσωπήθηκαν ήταν το 1ο και 5ο δημοτικό σχολείο Νεάπολης, το 1ο, 2ο, 5ο, 8ο, και 11ο δημοτικό Συκεών, το 1ο και 2ο δημοτικό Αγίου Παύλου και το δημοτικό του Δελασάλ, το 5ο γυμβάσιο Νεάπολης, το 1ο, 2ο, 3ο,4ο γυμνάσιο Συκεών το 2ο γυμνάσιο Πεύκων, το ΕΠΑΛ Νεάπολης, το 1ο ΓΕΛ Νεάπολης, το 1ο και 2ο ΓΕΛ Συκεών.
Η παράδοση της επετείου στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
Οδήμος Νεάπολης-Συκεών τιμά κάθε χρόνο την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στις 30 Οκτωβρίου του 1944. Πρόκειται για ημερομηνία-σταθμό για την πόλη καθώς το πρωί της 30ης Οκτωβρίου 1944 οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ) εισέβαλαν από τις Συκιές και συγκεκριμένα από το Επταπύργιο στην κατεχόμενη από τους Ναζί Θεσσαλονίκη και, με τη συνδρομή και δυνάμεων του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού (ΕΛΑΝ) από τον Θερμαϊκό Κόλπο, σήμαναν την έναρξη της απελευθέρωσής της. Την επέτειο αυτή τιμούσε άλλωστε αδιάλειπτα από το 1995 ο πρώην δήμος Συκεών, και αυτή την «ιερή υποχρέωση», όπως την χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, παρέλαβε στη συνέχεια ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές στους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως το μνημείο Εθνικής Αντίστασης ανεγέρθη μετά από κοινή και συντονισμένη προσπάθεια του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη και του αείμνηστου προέδρου της ΠΕΑΕΑ Συκεών Κώστα Μουτσόπουλου. Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε το 1997 με τον καλλιτέχνη να εμπνέεται από τα γεγονότα του Μάη του 1936, την απεργία των καπνεργατών, τη δολοφονία του Τάσου Τούση και τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.