Συνάντηση των δημάρχων Νεάπολης-Συκεών και Σιθωνίας για τον προγραμματισμό του πρωτοποριακού εγχειρήματος
Τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ενεργειακή ανεξαρτησία και αυτονομία των δήμων τους, παράγοντας οι ίδιοι το ρεύμα το οποίο καταναλώνουν, αξιοποιώντας αποκλειστικά καθαρές, πράσινες πηγές ενέργειας και μειώνοντας το ενεργειακό τους αποτύπωμα, δημιουργώντας την πρώτη διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα, συζήτησαν ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας στη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί στο Δημαρχείο της Σιθωνίας στη Νικήτη.
Παρόντες στην συνάντηση για τον προγραμματισμό του μεγάλου και σημαντικού αυτού εγχειρήματος ήταν ο προϊστάμενος του Τμήματος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πληροφορικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών Γιάννης Πολυχρονιάδης, ο επιστημονικός συνεργάτης του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών σε ζητήματα Τεχνικών Έργων, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Έξυπνης Πόλης και Κυκλοφορίας Γιώργος Δημαρέλος, καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Σιθωνίας Θανάσης Ξανθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Σιθωνίας Δήμος Δημαράς και ο πρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σιθωνίας Αβραάμ Σαλπικτίδης.
«Πρόκειται για την πρώτη ενεργειακή κοινότητα μεταξύ δύο δήμων και των νομικών τους προσώπων που θα δημιουργήσει δύο 100% ‘πράσινους’ δήμους, η ηλεκτρική ενέργεια για τους οποίους θα παράγεται αποκλειστικά από καθαρές, πράσινες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ευχαριστώντας τον δήμαρχο Σιθωνίας Κυπαρίσση Ντέμπλα «για την άμεση ανταπόκριση και την καλή διάθεση για συνεργασία». Όπως πρόσθεσε ο κ. Δανιηλίδης «στόχος της συνεργασίας είναι να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά που θα καλύπτει τις ανάγκες των δύο δήμων και των δημοτικών νομικών τους προσώπων, που αυτή τη στιγμή καταναλώνουν περίπου 18 GWh (Γιγαβατώρες) ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κοστίζουν περίπου 2,5 εκ. ευρώ ετησίως».
Όπως τόνισε ο δήμαρχος «πρόκειται για μία δημόσια, δημοτική, μη κερδοσκοπική επένδυση που θα αγγίξει τα 7-8 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται πολύ σύντομα, σε 3-4 χρόνια, να κάνει πλήρη απόσβεση και στη διάρκεια των 25 ετών ζωής της να αξιοποιείται και να αποδίδει χωρίς κόστος. Μπορεί, μάλιστα, εκτός από φωτοβολταϊκά να επεκταθεί και σε άλλα αντικείμενα, όπως η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με την απαλλαγή σημαντικού ποσοστού κόστους στους λογαριασμούς ρεύματος κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων και ευάλωτων δημοτών μας κ.λπ.».
Ο κ. Δανιηλίδης εξήρε τη μεγάλη σημασία της ενεργού συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγή ενέργειας, τόσο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, όσο και για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οικονομικά πολύ πιο συμφέρουσες. «Η ενεργειακή μετάβαση σε μορφές καθαρής ενέργειας αποτελεί μία περιβαλλοντική αναγκαιότητα που μας δίνει, παράλληλα, μία μεγάλη ευκαιρία για την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας, για τον εκδημοκρατισμό του ενεργειακού σχεδιασμού, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς όρους, διασφαλίζοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση θα γίνει με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό ρόλο, μέσω της άμεσης ενεργού εμπλοκής των δήμων σε ενεργειακά εγχειρήματα, με προτεραιότητα στα εγχειρήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.
Όπως σημείωσε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας, καλωσορίζοντας «με μεγάλη χαρά τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και το επιτελείο του», «χαρήκαμε πολύ για αυτή την πρωτοβουλία και για σημερινή συνάντηση που σκοπό έχει να δούμε που και πως μπορούμε να έχουμε μία ωφέλιμη συνεργασία αναφορικά με το πολύ σημαντικό ζήτημα των ενεργειακών κοινοτήτων και των πλεονεκτημάτων τους, μία πρωτοβουλία με ισχυρές προοπτικές και πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία, ενώ συζητήσαμε αναλυτικά και για άλλα σοβαρά και μεγάλα αυτοδιοικητικά θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αναφορικά με ζητήματα θεσμικά, λειτουργικά, κοινωνικά, οικονομικά κ.ά.». «Με τη σημερινή συνάντηση ξεκινά μία καινούργια μέρα που χαράζει μία σημαντική συνεργασία προς ωφέλεια και των δύο δήμων που ελπίζω να ευοδωθεί και με τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών μας Συμβουλίων» τόνισε ο κ. Ντέμπλας, προσθέτοντας ότι «με τη συνεργασία αναμένουμε πολύ καλά αποτελέσματα καθώς θα αξιοποιηθούν τοπικά χαρακτηριστικά του κάθε δήμου». «Πιστεύουμε ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και ο δήμαρχος προσωπικά, θα είναι στο πλευρό μας και θα έχουμε μία πολύ καλή και ωφέλιμη συνεργασία που θα αποδώσει σύντομα σημαντικούς καρπούς» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας.
«Η διαδημοτική αυτή συνεργασία που ξεκινά μεταξύ των δήμων Νεάπολης-Συκεών και Σιθωνίας, η οποία θα χαρώ πολύ να προχωρήσει, αποτελεί ένα πολύ θετικό βήμα για ένα πολύ σοβαρό σε παγκόσμια κλίμακα θέμα, αυτό της κλιματικής αλλαγής, τη στιγμή που ειδικοί επιστήμονες επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα μία στροφή στην παραγωγή καθαρής ενέργειας» σημείωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Σιθωνίας Θανάσης Ξανθόπουλος.
«Ξεκινά η συστηματική μελέτη για την αξιολόγηση και τον προϋπολογισμό του όλου κοινού αυτού εγχειρήματος παραγωγής και συμψηφισμού ενεργειακής κατανάλωσης. Σκοπός μας να διερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ενεργειακή ανεξαρτησία και αυτονομία και των δύο δήμων» σημείωσε ο κ. Δημαρέλος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σιθωνίας Αβραάμ Σαλπικτίδης χαρακτήρισε «ένα πολύ καλό βήμα και για τους δύο δήμους να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και να υπάρχει ταυτόχρονα οικονομική ωφέλεια για τους δημότες, τους δήμους και τους φορείς τους, αλλά και το ενεργειακό αποτύπωμα της επένδυσης και της ενέργειας των δύο δήμων να είναι σύμφωνο με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα».