Εντυπωσιασμένοι οι εταίροι από Γερμανία και Πορτογαλία που επισκέφθηκαν τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και ξεναγήθηκαν στον λαχανόκηπο της Δ.Ε. Συκεών
Με τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά και με ένα… μπουκέτο-δώρο από σπόρους φασολιού, σέλινου, παντζαριού, μαϊντανού και άνιθου ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στον Δημοτικό Λαχανόκηπο της οδού Βίτσι οι εταίροι του δήμου μας από την Πορτογαλία και τη Γερμανία.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Αστικής Γεωργίας CityZen («Ενίσχυση των Καινοτομιών και νέα μοντέλα ανάπτυξης που βασίζονται στις αξίες των οικοσυστημάτων της αστικής γεωργίας»), όπου συμμετέχει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη, η προϊσταμένη του τμήματος Πρασίνου Ειρήνη Καλάκου και ο προϊστάμενος του Γραφείου Προγραμματισμού Γιάννης Πολυχρονιάδης ξενάγησαν τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και τους εταίρους από την ΠΕΔΚΜ, στον έναν από τους τρείς συνολικά Δημοτικούς Λαχανόκηπους που λειτουργούν στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, στον Δημοτικό Λαχανόκηπο της Δ.Ε. Συκεών (Βίτσι) και τους ενημέρωσαν για τις πρακτικές που ακολουθούνται και τον τρόπο λειτουργίας τους, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των δομών κατά της φτώχειας, τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.
Αυτός είναι και ο σκοπός του προγράμματος CityZen που στοχεύει στη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων τεχνογνωσίας και πολιτικών αστικής γεωργίας, πρωτοβουλιών και επιχειρηματικών διαδικασιών που θα λειτουργήσει εποικοδομητικά ως παρακαταθήκη εργαλείων υποστήριξης των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής για τον τρόπο με τον οποίο η αστική γεωργία μπορεί να αλλάξει το αστικό τοπίο.
«Οι αστικοί μας Λαχανόκηποι αποτελούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια μια καλή πρακτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο λειτουργώντας ως πρότυπες μονάδες αστικής γεωργίας, που ταυτόχρονα στηρίζουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του δήμου μας» δηλώνει η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος η προϊσταμένη του Τμήματος Πρασίνου Ειρήνη Καλάκου επισκέφθηκε αντίστοιχη δομή στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας.
Εκατό ωφελούμενοι
Η παροχή χρήσης των 100 κηπάριων στις δικαιούχες οικογένειες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, τα τελευταία χρόνια λειτουργεί πλέον ως θεσμός, και το πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το δημοτικό ταμείο καθώς το 2017 η τότε ηγεσία του υπ. Εργασίας, παρά του ότι η δομή αξιολογήθηκε θετικά, αφαιρέθηκε από το έργο «Κοινωνικές Δομές κατά της φτώχειας» που συγχρηματοδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Μάλιστα ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, προκάλεσε ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ για την επαναφορά της δομής των Δημοτικών Λαχανόκηπων στο πρόγραμμα, αναμένοντας ακόμη και σήμερα την αποδοχή της ομόφωνης απόφασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με την καλλιέργεια των Δημοτικών Λαχανόκηπων οι ενδιαφερόμενοι αποκτούν αυτονομία στην παραγωγή ειδών διατροφής τους σε λαχανικά, ελαφρύνουν τον οικονομικό τους προϋπολογισμό, ενώ έχουν την ευκαιρία να παράξουν αγνά προϊόντα καθώς η υλικοτεχνική υποστήριξη και η τεχνογνωσία που τους παρέχει ο δήμος μέσω των γεωπόνων του δήμου βασίζεται αποκλειστικά σε βιολογικές μεθόδους. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η εργασία τους στον πρωτογενή τομέα συμβάλλει θετικά στην κοινωνική τους ένταξη και στην ψυχολογική τους ευεξία.
Η επιλογή των 100 ωφελούμενων οικογενειών του προγράμματος γίνεται με αυστηρά κοινωνικά κριτήρια και η μόνη υποχρέωση που έχουν είναι η προσφορά του 10% της παραγωγής τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Οι Δημοτικοί Λαχανόκηποι λειτουργούν σε τρεις Δημοτικές Ενότητες (Συκεών, Νεάπολης και Πεύκων) και περιλαμβάνουν τεμάχια των 50 τ.μ. Η Διεύθυνση Πρασίνου αναλαμβάνει την παροχή νερού για δωρεάν άρδευση, παροχή πόσιμου νερού, παροχή σπόρων και καλλιεργητικών εργαλείων, περίφραξη, φωταγώγηση, φύλαξη χώρου και κάθε επιπλέον βοήθεια που τυχόν θα χρειαστούν οι καλλιεργητές.