Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Ωραιόπουλος: Πρωταθλητής στην παραγωγή Δελτίων Τύπου, αλλά φτωχός απολογισμός έργου

Published

on

Ο επικεφαλής της παράταξης «Άλμα στο Μέλλον»

«Η συζήτηση για τον ισολογισμό του Δήμου Νεάπολης Συκεών για το 2021 ήταν αποκαλυπτική για τη Διοίκηση που ασκεί ο κύριος Δανιηλίδης. Αδυνατεί και αρνείται να απορροφήσει και να επενδύσει τους πόρους που διαθέτει ο Δήμος, για την κατασκευή των απαραίτητων έργων και για την προσφορά υψηλών ποιοτικά υπηρεσιών που έχουν ανάγκη οι δημότες μας».

Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης «Άλμα στο Μέλλον» Λάζαρος Ωραιόπουλος στη συζήτηση για τον ισολογισμό του δήμου Νεάπολης Συκεών.

Όπως ανέφερε, «η συζήτηση για τον ισολογισμό του 2021 ήταν αποκαλυπτική:Πρωταθλητής στην παραγωγή Δελτίων Τύπου, αλλά φτωχός απολογισμός έργου».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

Η συζήτηση για τον ισολογισμό του 2021 ήταν αποκαλυπτική:Πρωταθλητής στην παραγωγή Δελτίων Τύπου, αλλά φτωχός απολογισμός έργου.

Ο κύριος Δανιηλίδης στερεί απαραίτητα έργα και πολύτιμες υπηρεσίες από τους δημότες.Για άλλη μια φορά και με αφορμή τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του ισολογισμού του Δήμου Νεάπολης-Συκεών του 2021, στον οποίο αποτυπώνονται όλα τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου μας, οι υποχρεώσεις του και οι απαιτήσεις του, οι πηγές των εσόδων του, αλλά και η πορεία υλοποίησης του έργου της Διοίκησης, ο κύριος Δανιηλίδης έβγαλε ένα από τα γνωστά μακροσκελή, ανούσια και κουραστικά δελτία τύπου, στα οποία είναι πρωταθλητής, σε αντίθεση με το έργο που παράγει, όπως φάνηκε και από τη συζήτηση για τον ισολογισμό.

Ο προϋπολογισμός του 2021, που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο είχε 68.475.894,62 € έσοδα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού τα έσοδα του Δήμου για το 2021 ανήλθαν τελικά σε 30.409.415,13€, εκ των οποίων τα 4.668.053,89€, προέρχονται είτε από προηγούμενες χρήσεις, είτε από έκτακτα. Άρα ο προϋπολογισμός ήταν πλασματικός και «φουσκωμένος» πάνω από 100 %, ποσοστό υπερβολικό.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Μα ότι ο κύριος Δανιηλίδης εγγράφει στον προϋπολογισμό τα διπλάσια από τα χρήματα που εισπράττει ο Δήμος και ο λόγος που το κάνει αυτό είναι για να μπορεί να ισχυρίζεται ψευδώς, ότι θα κάνει πολύ περισσότερα πράγματα, από αυτά που τελικά κάνει. Το ψέμα έχει γίνει η δεύτερη φύση του Δημάρχου.Η πορεία των εξόδων και των επενδύσεων του Δήμου μας κάθε χρόνο είναι σταθερή γύρω στα 30 εκατομμύρια, ένα μεγάλο μέρος τους είναι ανελαστικές δαπάνες όπως η μισθοδοσία και μικρό μέρος είναι για επενδύσεις και τεχνικά έργα.Τα νέα πάγια στοιχεία (τεχνικά έργα) που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2021 είναι μόλις 4,5 εκατομμύρια, όταν το τεχνικό πρόγραμμα που κατατίθεται κάθε χρόνο στη δημόσια διαβούλευση είναι πάνω από 20-25 εκατομμύρια.Άρα ο Δήμαρχος παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα εικονικό τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δε μπορεί να υλοποιήσει.Άρα κοροϊδεύει συνειδητά τους πολίτες.Είναι φανερό ότι το πρόγραμμα ανάπλασης «Νεα- πόλη» το οποίο παρουσίασε με τις γνωστές φανφάρες του και έχει προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια, δεν θα υλοποιηθεί ποτέ, όπως δεν υλοποιήθηκαν οι πομπώδεις εξαγγελίες που έκανε πριν από δέκα περίπου χρόνια για τη Βαλκανική Πλατεία.Προσπαθεί να πουλήσει φύκια, για μεταξωτές κορδέλες δηλαδή. Το πλεόνασμα του ενιαίου Δήμου από τη πρώτη χρήση 2011 του έως σήμερα είναι 14.491.125,12 €Αν προσθέσουμε στο πλεόνασμα και τα χρήματα που δόθηκαν για να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις των πρώην Δήμων και έχουν αποτυπωθεί στους αντίστοιχους ετήσιους ισολογισμούς, εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως τα πρώτα χρόνια του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου ο Δήμος μας εισπράττει πολλά περισσότερα χρήματα από αυτά που επενδύει για έργα υποδομών για τη πόλη μας και για ποιοτικές υπηρεσίες για τους ανθρώπους της.Κάπως έτσι καταρρέει και το αφήγημα του κυρίου Δανιηλίδη για τα χρέη που πληρώθηκαν από το αποθεματικό του πρώην Δήμου Συκεών.

Τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- των Δήμων- είναι συγκεκριμένα, προέρχονται κυρίως από την κρατική επιχορήγηση, τα ανταποδοτικά τέλη, από τέλη χρήσης πεζοδρομίων και πρόστιμα, από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η κρατική επιχορήγηση εδώ και χρόνια είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που έχουν ανάγκη οι Δήμοι. Αυτό σημαίνει ότι για να είναι σε θέση ένας Δήμος να έχει πλεόνασμα δυο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν: Ή εισπράττει υπερβολικά μεγάλα ποσά από τους δημότες του, ή δεν επενδύει αυτά που πρέπει να επενδύσει για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των δημοτών του. Όμως τα ανταποδοτικά τέλη, εξ’ ορισμού δεν επιτρέπουν αποταμίευση. Εισπράττονται για συγκεκριμένο σκοπό (καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό) και καταβάλλονται από τους κατοίκους του δήμου. Αν λοιπόν η αποταμίευση προέρχεται από αυτά, τότε ο Δήμαρχος και παρανομεί, αλλά και παρέχει κακής ποιότητας υπηρεσίες.Τα κονδύλια που προέρχονται από ευρωπαϊκά ταμεία αφορούν ειδικά προγράμματα και διατίθενται για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων.Αν τα χρήματα δεν επενδύονται για αυτό το σκοπό, αλλά αποταμιεύονται, τότε ο Δήμαρχος παρανομεί και στερεί από τους δημότες έργα, τα οποία είναι απαραίτητα. Απομένουν τα τέλη χρήσης πεζοδρομίων και τα πρόστιμα.

Δικαιούται όμως να υπερηφανεύεται κανείς για τα έσοδα που του επιφέρει ο στραγγαλισμός των επαγγελματιών της πόλης του και μάλιστα αυτές τις δύσκολες εποχές; Καλούμε τον Δήμαρχο να απαντήσει συγκεκριμένα και όχι γενικόλογα:Από που προέρχονται τα χρήματα του πλεονάσματος του Δήμου;Ποιες υπηρεσίες και ποια έργα στερεί από τους δημότες του Δήμου Νεάπολης Συκεών, μόνο και μόνο για να είναι σε θέση να κομπάζει ότι διαθέτει πλούσιο ταμείο;Το αντίτιμο για αυτόν τον κομπασμό το πληρώνουν οι πολίτες αφού επί πολλούς μήνες- σε πολλούς δρόμους και περιοχές δεν έχουμε φωτισμό, η καθαριότητα με ελλιπές προσωπικό είναι πλημμελής, κρίσιμες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, απαραίτητα έργα που εξαγγέλλονται αναβάλλονται ή καθυστερούν, δεν γίνονται παρεμβάσεις στο δίκτυο όμβριών και πλημμυρίζουν όλο και περισσότερες περιοχές, δρόμοι και πεζοδρόμια είναι σε κακή κατάσταση, δημοτικά κτίρια δεν συντηρούνται, ολόκληρα τμήματα του δήμου κινδυνεύουν με ιδιωτικοποίηση, αδιαφορώντας για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα κοινωνικά προγράμματα επιδεινώνονται συνεχώς, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε αυτά.

Η διοικητική δομή του Δήμου έχει αποσαρθρωθεί και οι εργαζόμενοι ισορροπούν ανάμεσα στη διάθεση τους για προσφορά και στην κάθε αυθαιρεσία της Διοίκησης

Η συζήτηση για τον ισολογισμό του Δήμου Νεάπολης Συκεών για το 2021 ήταν αποκαλυπτική για τη Διοίκηση που ασκεί ο κύριος Δανιηλίδης. Αδυνατεί και αρνείται να απορροφήσει και να επενδύσει τους πόρους που διαθέτει ο Δήμος, για την κατασκευή των απαραίτητων έργων και για την προσφορά υψηλών ποιοτικά υπηρεσιών που έχουν ανάγκη οι δημότες μας.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement