Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων παρακολούθησαν σε απευθείας live steaming τη θεατρική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Βαβυλωνία»
Ένα διαδικτυακό ταξίδι στη μεταεπαναστατική Ελλάδα μέσω της εξαίρετης θεατρικής παράστασης του έργου «Βαβυλωνία», του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησαν εντελώς δωρεάν σε live streaming σύνδεση, περισσότεροι από 3.350 μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος κάλυψε εξ ολοκλήρου το οικονομικό κόστος, που ανέρχεται στις 11.290 ευρώ.
Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης χαρακτήρισε τη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο πρωτοποριακή καθώς, όπως είπε, «μόνο με τη μεταφορά του Πολιτισμού στα σχολεία και την εισαγωγή θεσμικών αξιών στη μάθηση, θα έχουν την δυνατότητα οι μαθητές να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να ανακαλύψουν νέα μονοπάτια σκέψης». Όπως ανέφερε, «στόχος μας παραμένει η ευαισθητοποίηση των μαθητών στις αξίες του Πολιτισμού και διαμόρφωσης συνείδησης».
Να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια πρώτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών θεσμοθέτησε το πρόγραμμα θεατρική αγωγής στα σχολεία, στο πλαίσιο του οποίου το σύνολο των μαθητών των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης παρακολουθούν δωρεάν θεατρικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ, όπως και το πρόγραμμα της κλασικής μουσικής με την παρακολούθηση συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, προγράμματα που έχουν ανασταλεί προσωρινά λόγω των ειδικών συνθηκών που επέβαλε η πανδημία.
Η παράσταση
Η «Βαβυλωνία» είναι σατυρικό έργο του Δημητρίου Βυζάντιου (Δημήτριος Κωνσταντίνος Χατζη-Ασλάνης), κωμωδιογράφου και αγιογράφου που γεννήθηκε το 1790 στην Κωνσταντινούπολη και απεβίωσε το 1853 στην Πάτρα.
Είναι το πρώτο θεατρικό έργο της Ελληνικής Λογοτεχνίας μετά την απελευθέρωση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1836 στο Ναύπλιο, το 1970 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο και έρεισμα για τη συγγραφή του αποτέλεσε το επάγγελμα του Βυζάντιου ως διερμηνέα του Μπέη της Τύνιδας και γραμματέα της Πελοποννησιακής Γερουσίας.
Πρόκειται για ένα έργο με έντονη κριτική ματιά στα πεπραγμένα της εποχής, λαϊκό και όχι λαϊκίζον, ένα από τα ελάχιστα του 19ου αιώνα που επέζησαν σκηνικά μέχρι σήμερα και που ως «ταξιδευτής στον χρόνο» μάς μεταφέρει στο μακρινό 1827, στην τότε πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Ναύπλιο. Πραγματεία του είναι οι παρεξηγήσεις που προκαλούν οι ντοπιολαλιές μιας παρέας Ρωμιών διαφορετικής καταγωγής μέσα σε ένα πανδοχείο, αμέσως μετά τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου και ο τρόπος με τον οποίο αυτές επιλύονται η παραμένουν ανεπίλυτες.
Η πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης αλλά και η εμπειρία θεάτρου μέσω του διαδικτύου, προκάλεσε πληθώρα θερμών ευχαριστιών από Διευθύνσεις Γυμνασίων, Λυκείων και Συλλόγων διδασκόντων.
«Τέτοιου είδους άψογα επιμελημένα δρώμενα, αποτελούν όαση εν μέσω της πανδημίας και μόνο χαρά μπορούν να προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους» είναι ένα από τα μηνύματα που εστάλησαν στη δημοτική Αρχή. Σ’ αυτό το μήνυμα συγκλίνουν οι ευχαριστήριες επιστολές και τα μηνύματα που δέχεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, μεταξύ των οποίων είναι οι επιστολές του 1ου Γυμνασίου Συκεών «Οδυσσέας Φωκάς», του 2ου Γυμνασίου Νεάπολης και του 3ου Γυμνασίου Συκεών.