Η εκπαιδευτική διαδικασία εμπλουτίζεται και εκσυγχρονίζεται με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα
«Σοκ!!!Βρέθηκε φάρμακο που σε κάνει πιο έξυπνο», «Mammoth βρέθηκε αργά το βράδυ στα Λαδάδικα» και «Τεράστιο είδος μέδουσας ανακαλύφθηκε στο δάσος του Αμαζονίου».
Αυτές είναι τρεις από τις πιο εντυπωσιακές αλλά ψεύτικες «ειδήσεις» που κατασκεύασαν και παρουσίασαν μαθητές του 2ου ΓΕΛ στην ημερίδα για τη διάχυση του Σχεδίου Erasmus+ KA1 που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Σχολικού Συγκροτήματος στο πρώην Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη.
Τα παιδιά, μεταξύ άλλων, έμαθαν τι είναι τα Fake news, πώς δημιουργούνται και πώς μπορεί κάποιος να τα ξεχωρίσει, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης στο σχολικό περιβάλλον της γνώσης που αποκόμισαν οκτώ εκπαιδευτικοί του σχολείου συμμετέχοντας στο Erasmus+.
Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα καθηγητές που συμμετείχαν στις 4 κινητικότητες, όπως ονομάζονται, που έλαβαν χώρα στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Βουδαπέστη και το Δουβλίνο παρουσίασαν τις νέες αντιλήψεις που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα τόσο για το αντικείμενο και το περιεχόμενο των σχολικών μαθημάτων όσο για και για τον τρόπο που πρέπει να γίνονται.
Ανάμεσα στα νέα εργαλεία που παρουσιάστηκαν ήταν οι τεχνικές δραματοποίησης, τεχνικές δηλαδή που χρησιμοποιούν τη φωνή και το σώμα προκειμένου η διδασκαλία να είναι πιο άμεση και άρα πιο αποτελεσματική καθώς και οι τεχνικές οπτικοποίησης οι οποίες κάνουν ευκολότερα αντιληπτό το περιεχόμενο του μαθήματος.
Παρουσιάστηκε επίσης και η «αντεστραμμένη τάξη», ένα σχήμα στο οποίο εκπαιδευτικοί και μαθητές στην ουσία αλλάζουν ρόλους καθώς τα παιδιά μπαίνουν στην τάξη και παρουσιάζουν τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί.
Εξαιρετική εντύπωση προκάλεσε και το βίντεο με τίτλο “Amazing mind reader reveals his ‘gift'” δηλαδή «εντυπωσιακός μάντης που διαβάζει το μυαλό αποκαλύπτει το «δώρο του».
Ο πρωταγωνιστής του εμφανίζεται ως κάποιος που διαθέτει χάρισμα στο διάβασμα του ανθρώπινου μυαλού. Αφού καταφέρνει να καταπλήξει όλους όσους τον επισκέπτονται καθώς «πέφτει μέσα» σε ότι τους λέει, αποκαλύπτει το μυστικό του το οποίο δεν είναι άλλο από το ότι χρησιμοποιεί προσωπικά τους δεδομένα που βρίσκονται αναρτημένα στο διαδίκτυο!
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυταπάρνηση που δείχνουν οι εκπαιδευτικοί συμμετέχοντας με όλες τις δυνάμεις τους στον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας ώστε αυτή να γίνει πιο ελκυστική στους νέους, ενώ αναφέρθηκε και στις σχετικές προσπάθειες που κάνει ο δήμος αναφερόμενος στο πρώτο Δημοτικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού που λειτουργεί δωρεάν στο δήμο και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου να βρουν πιο επάγγελμα ταιριάζει καλύτερα στην ψυχοσύνθεση, τα ταλέντα και τις προσδοκίες τους.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης έδωσε συγχαρητήρια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για την προσπάθεια και τον προσωπικό χρόνο που διαθέτουν ώστε να βάλουν το σχολείο τους σε νέους ευρωπαϊκούς δρόμους.
Συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές έδωσε και ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Χρήστος Ρουμπίδης ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
Όπως είπε, το 2ο ΓΕΛ Νεάπολης άλλαξε σελίδα και μπήκε πλέον στη νέα εποχή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει η προετοιμασία μελλοντικών ενεργών πολιτών.
«Αυτό το σχολείο και αυτή την εκπαίδευση θέλουμε να έχουμε», κατέληξε ο κ. Ρουμπίδης.
Υπεύθυνη της δράσης Erasmus+ KA1 στο 2ο ΓΕΛ είναι η
η καθηγήτρια Πληροφορικής Στυλιανή Κουκουρίκου ενώ στο πρόγραμμα έλαβαν μέρος οι εκπαιδευτικοί Παναγιώτα Χήτα, Τριανταφυλλιά Δεμερτζή, Ελένη Κυριώτη, Θεοδώρα Κοντού, Δέσποινα Ξανθοπούλου, Χαράλαμπος Καϊμασίδης και Σουλτάνα Καπέτα.