Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Συνάντηση Σ.Δανιηλίδη με μαθητές του 2ου Γυμνασίου Συκεών – Συζήτηση για τους βανδαλισμούς

«Το 80% των φθορών στα σχολεία μας θα μπορούσε να αποφευχθεί»

Ποιο είναι το πιο «ζημιάρικο» Γυμνάσιο των Συκεών; Ποιοι προκαλούν τους βανδαλισμούς; Πώς τιμωρούνται όταν αναγνωρίζονται; Ποιες είναι οι πιο συχνές καταστροφές στα σχολεία του δήμου; Τι ποσό δαπανά ο δήμος για τις συντηρήσεις των σχολείων; Τι μέτρα παίρνει ο δήμος για την αποτροπή των βανδαλισμών στα σχολεία; Θα ήταν δίκαιο να βάλουμε τον γονιό να πληρώνει τις ζημιές του παιδιού του;

Σε αυτές και πολλές άλλες, 32 συνολικά, ερωτήσεις 19 μαθητριών και μαθητών της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Συκεών κλήθηκαν να απαντήσουν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης και ο πρόεδρος της ΔΕΤΕΝ και μέλος του σχολικού Συμβουλίου Νίκος Βαρσάμης, στη χθεσινή τους συνάντηση στο χώρο του σχολείου, παρουσία της Διευθύντριας Χριστίνας Αξαοπούλου.

Η Ιωάννα, η Άρτεμις, η Χρύσα, η Ειρήνη, η Ραφαέλλα, η Μιχαέλλα, ο Στέλιος και σύσσωμη η Περιβαλλοντική Ομάδα του σχολείου «ανέκριναν» τους προσκεκλημένους της δημοτικής αρχής, στο πλαίσιο του project που υλοποιούν με τίτλο «Βανδαλισμοί στο σχολείο; Αν είναι δυνατόν..» αναζητώντας απαντήσεις και λεπτομερή στοιχεία για το ζήτημα των βανδαλισμών στα σχολεία του δήμου.

Όπως σημείωσε η κ. Αξαοπούλου «Ήταν μία πολύ χρήσιμη συνάντηση για την Περιβαλλοντική μας Ομάδα, στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε με τον δήμο. Τα παιδιά είχαν ετοιμάσει το ερωτηματολόγιό τους, είχαν συζητήσει από πριν τις πιθανές απαντήσεις και στη συζήτηση πήραν τις απαντήσεις των ειδικών, εμπλούτισαν τα στοιχεία τους, πήραν πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για το έργο που υλοποιούν, ενώ, παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να κάνουν προτάσεις και να καταθέσουν ιδέες αναφορικά με την αντιμετώπιση των βανδαλισμών στα σχολεία».

«Η Παιδεία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα»

«Τα έξυπνα παιδιά φροντίζουν και προστατεύουν το σχολείο τους. Δεν το καταστρέφουν, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι έτσι προσφέρουν περισσότερα στους ίδιους τους εαυτούς τους, καθώς τα χρήματα αντί για επισκευές καταστροφών, επενδύονται σε εξοπλισμό και πολλαπλές δράσεις» υπογράμμισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης στη συνάντηση. Όπως τόνισε ο κ. Δανιηλίδης «στον δήμο μας έχουμε την Παιδεία ως πρώτη προτεραιότητα και προτιμούμε να κάνουμε μία παιδική χαρά ή ένα πάρκο λιγότερο, αλλά να μη λείπει τίποτα από τα σχολεία μας που θέλουμε να είναι καλύτερα και από τα πιο ακριβά ιδιωτικά κολλέγια. Όσο, λοιπόν, λιγότερες οι ζημιές που έχουμε να επιδιορθώσουμε, τόσο πιο εφικτός γίνεται ο στόχος μας, που υλοποιείται κατά κύριο λόγο από το δημοτικό ταμείο, καθώς τα χρήματα που μας διαθέτει το Υπουργείο καλύπτουν οριακά τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων». Αναφερόμενος στις κινήσεις του δήμου για την αποτροπή των βανδαλισμών, ο δήμαρχος σημείωσε ότι «δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη και την σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι ένα παιδί με αξίες, ιδανικά και οράματα δύσκολα καταστρέφει. Έτσι, οργανώνουμε μέσω του Κέντρου Πρόληψης ΠΥΞΙΔΑ, Ομάδες Γονέων με ειδικούς παιδαγωγούς που συζητούν με παιδιά και γονείς, ενώ είναι πολύ συχνές και οι συζητήσεις μας με Διευθυντές Σχολείων, με συλλόγους γονέων, με τη μαθητική κοινότητα, με σχολικούς φύλακες, με τη γειτονιά».

«Οι κάμερες αποδίδουν αποτρεπτικά, αλλά θα αποφασίσουμε δημοκρατικά»

«Η παρουσία καμερών έξω από τα σχολεία, απέδειξε ότι αποδίδει σε πολύ μεγάλο βαθμό αποτρεπτικά, καθώς, όπου τοποθετήθηκαν, τα περιστατικά μηδενίστηκαν. Παρότι, όμως, ο νόμος μας δίνει τη δυνατότητα να τις τοποθετήσουμε, θέλουμε πρώτα να συζητήσουμε με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς και δημοκρατικά να ενεργήσουμε» σημείωσε ο δήμαρχος, ενώ προσέθεσε σε αντίστοιχες ερωτήσεις ότι «η ατιμωρησία φέρνει επανάληψη, ευνοεί και οδηγεί σε παρατυπίες και παρανομίες. Οι νόμοι υπάρχουν, δυστυχώς, στη χώρα μας δεν εφαρμόζονται».

«Την ευθύνη των ίδιων των μαθητών τόσο για την πρόκληση καταστροφών, όσο και για την ανάγκη να πείσουν συμμαθητές τους να μην προβούν σε παρατυπίες, αλλά και να μην φοβηθούν να ενημερώσουν για παραβατικές συμπεριφορές» επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, σημειώνοντας ότι «οι περισσότεροι βανδαλισμοί γίνονται από πρώην μαθητές των βανδαλισμένων σχολείων, από νυν μαθητές, από άτομα σε συνδέσμους ομάδων και από εξωσχολικούς, που δεν έχουν συνειδητοποιήσει το τι κάνουν και τις προεκτάσεις του ή αδιαφορούν». «Το 80% των καταστροφών στα σχολεία, άρα και των εξόδων τους, αφορά παραβατικές συμπεριφορές και όχι φυσιολογικές φθορές και θα μπορούσαν να αποφευχθούν» σημειώνει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης, επισημαίνοντας ότι «οι περισσότερες καταστροφές σε εξωτερικούς χώρους σχολείων αφορούν γράψιμο σε τοίχους, σπασμένα παράθυρα, σπασμένα κεραμίδια, λούκια, εξωτερικούς κάδους, σπάσιμο βρυσών, ανοιχτές βρύσες όλο το Σαββατοκύριακο, ενώ όσον αφορά εσωτερικούς χώρους οι ζημιές αφορούν καταστροφές σε βρύσες, πρίζες, τουαλέτες, και βαψίματα τοίχων». «Αν μπορεί να επηρεαστεί θετικά έστω ένα παιδί θα είναι κέρδος» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΤΕΝ και μέλος του σχολικού Συμβουλίου Νίκος Βαρσάμης, τονίζοντας ότι «οι μαθητές πρέπει να καταλάβουν ότι οι ζημιές που γίνονται είναι εις βάρος των ίδιων των παιδιών και των οικογένειών τους, καθώς με δεδομένο ότι τα χρήματα για τα σχολεία είναι συγκεκριμένα, είναι κρίμα να στερηθεί ένα σχολείο έναν προτζέκτορα για να φτιάξει για πολλοστή φορά σπασμένες λάμπες ή βρύσες».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement