Στα θλιβερά «πρωτεία» της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παιδική αλλά και την ενήλικη παχυσαρκία, με ποσοστά που αγγίζουν το 41% και το 63% αντίστοιχα, προοιωνίζοντας ένα ακόμα χειρότερο μέλλον, αναφέρθηκε το σύνολο των ομιλητών στην ημερίδα με θέμα «Παχυσαρκία, παιδική παχυσαρκία και τα οφέλη της φυσικής άσκησης» που πραγματοποίησε ο δήμος Νεάπολης- Συκεών. Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο του ορισμού του Μαρτίου ως ‘Μήνα δράσης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την προαγωγή της φυσικής άσκησης’.
Σε μία προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών, νέων και μεγαλύτερων συμπολιτών μας για το μείζον πρόβλημα της παιδικής, εφηβικής και ενήλικης παχυσαρκίας στη χώρα μας και γενικότερα τις ανεπτυγμένες δυτικές κοινωνίες, η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και συγκεκριμένα το τμήμα Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού φιλοξένησε διακεκριμένους ομιλητές, παιδιάτρους, παιδοενδοκρινολόγους, εξειδικευμένους ψυχολόγους, κλινικούς διαιτολόγους- διατροφολόγους, εκπαιδευτές προπονητικής.
«Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι μπροστά σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για τη δημόσια υγεία του 21ου αιώνα, τόσο για την παιδική παχυσαρκία όσο και την παχυσαρκία των ενηλίκων που ενοχοποιείται για πληθώρα ασθενειών» υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς λείπει η επιστημονική γνώση και από γονείς και από εκπαιδευτικούς γι΄ αυτό ως δημοτική αρχή θα επιμείνουμε όσο μπορούμε στην ουσιαστική ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα ποιότητας ζωής στο πλαίσιο του Δικτύου Υγιών Πόλεων στο οποίο συμμετέχουμε ενεργά».
Όπως προέκυψε από τις εργασίες της ημερίδας. η παχυσαρκία είναι νόσος που έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας και σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις το 1/3 του πληθυσμού το 2030 θα έχουν τον χαρακτηρισμό του παχύσαρκου. Όπως σημείωσαν όλοι οι ομιλητές 95% των περιπτώσεων παχυσαρκίας οφείλονται σε σιτιογενή αίτια και μόλις 5 % σε ενδοκρινικά ή γενετικά και το θετικό είναι ότι μπορούμε να παρέμβουμε με αλλαγή του τρόπου ζωής, καλύτερη διατροφή και άσκηση και ουσιαστική στήριξη από το οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.
Όπως σημείωσε η Δρ Παναγιώτα Τριανταφύλλου, MD, PhD, Παιδίατρος – Παιδοενδοκρινολόγος, Children’s Hospital Harvard University, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Α.Π.Θ. στην Παιδιατρική, Ενδοκρινολογία, Α’ Παιδιατρική Κλινική «τα νούμερα είναι τρομακτικά. 2.000.000.000 άνθρωποι (>18 ετών) παγκοσμίως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, 39 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών, παραπάνω από 340 εκατομμύρια παιδιά/έφηβοι 5-19 ετών. Με άλλα λόγια, 1 στα 3 παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα». Όπως προσέθεσε «η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Ακόμα και η εμβρυϊκή ζωή και τα δύο πρώτα χρόνια ζωής είναι κρίσιμες περίοδοι γονιδιακού προγραμματισμού που σχετίζονται με παχυσαρκία, γι’ αυτό και η πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας θα πρέπει να ξεκινάει πριν την ηλικία των 2 ετών».
Για την κατανόηση των αιτιών και των μηχανισμών διατήρησης της παχυσαρκίας μίλησε η Έλενα Χάιντς, PhD Ψυχολόγος εξειδικευμένη στη Γνωστική θεραπεία και τη Θεραπεία Σχημάτων, κάνοντας λόγο για «μία χρόνια νόσο, μία πολυπαραγοντική και επίπονη ιστορία που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ιατρικές επιπλοκές, χαμηλό ποιοτικό επίπεδο ζωής και πρόωρη θνησιμότητα, που γνωρίζει δραματική ανάπτυξη στις δυτικές κοινωνίες, με την Ελλάδα να κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες».
«Αν και έχει δημιουργηθεί ολόκληρη βιομηχανία γύρω από την απώλεια βάρους, τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά» σημείωσε η Μαρία Ευαγγελοπούλου, MSC ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, εξειδικευμένη στη Γνωστική Θεραπεία και τη Θεραπεία σχημάτων, η οποία επεσήμανε στην ομιλία της «το μεγάλο πρόβλημα της Παλινδρόμησης στην Παχυσαρκία και την πρόκληση της συντήρησης του χαμένου βάρους».
Για την πρόληψη της Παιδικής και Εφηβικής Παχυσαρκίας, δίνοντας συστάσεις για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς μίλησε η Ελένη Κοτανίδου, Παιδίατρος, Mεταδιδακτορικός Ερευνητής Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, Μονάδα Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού στη Β’ Παιδιατρική Κλινική Α.Π.Θ., αναλύοντας τα οφέλη της υγιεινής ζωής, διατροφής και άσκησης, του σωστού ύπνου, της περιορισμένης χρήσης τηλεόρασης και γενικότερα των οθονών στην καθημερινότητα των παιδιών αλλά και το τι μπορεί να προσφέρει η Πολιτεία.
Για την αναγκαία και αποτελεσματική Αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μέσω της Φυσικής Δραστηριότητας στο πλαίσιο της κοινότητας, της οικογένειας, του σχολείου αναφέρθηκε ο Ανδρέας Σταφυλίδης, MSc, Εκπαιδευτής Προπονητικής ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, παρουσιάζοντας παράλληλα απογοητευτικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας (2020), σύμφωνα με τα οποία, 9 στους 10 μαθητές 11 έως 17 ετών στην Ελλάδα παρουσιάζουν ανεπαρκή φυσική άσκηση, ποσοστό αρκετές μονάδες χαμηλότερο από τα διεθνή δεδομένα.
Για την συμπεριφορική αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας μίλησε η Παναγιώτα Βαρσαμά, κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSC Καθηγήτρια Διαιτολογίας ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, σημειώνοντας ότι το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, με περίπου το 41% των παιδιών ηλικίας 10 έως 12 ετών να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ μια μερίδα γονέων ή κηδεμόνων υποεκτιμά τη βαρύτητα και τις συνέπειες του προβλήματος θεωρώντας ότι το παιδί τους έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος
Την ημερίδα που είχε τη στήριξη της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του τμήματος Επιστημών Διατροφής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και των ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 τίμησαν με την παρουσία της η αντισυνταγματάρχης και εκπρόσωπος του Γ’ Σώματος Στρατού Βαλασία Χριστοφορίδου, ενώ από τον δήμο παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, ο πρόεδρος της ΔΕΤΕΝ Νίκος Βαρσάμης, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Α΄ Θεσσαλονίκης Αντώνης Σαουλίδης, η δημοτική σύμβουλος εντεταλμένη σε θέματα αναπηρίας Σοφία Ασβεστά, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Ζαρίφης, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ζιγκερίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ασβεστάς, η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Συκεών Ρένα Αυγερινού και οι τοπικές σύμβουλοι Συκεών Αθανασία Ωραιοπούλου και Νικολέττα Κανίδου και Πεύκων Βασίλης Πολυτσίνος.
Παράλληλα, συνεχίζεται μέχρι και τις αρχές Απριλίου, το πρόγραμμα των ενημερώσεων μαθητών και μαθητριών Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων του δήμου σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και την προαγωγή της φυσικής άθλησης και της ισορροπημένης διατροφής, που πραγματοποιεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με τους φορείς που στήριξαν την ημερίδα. Από τις 7 Μαρτίου ειδικοί διατροφολόγοι του Τμήματος Επιστημών Διατροφής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας πραγματοποιούν ενημερωτικές επισκέψεις και ομιλίες, με βιωματική προσέγγιση, ώστε να κρατηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών και μαθητριών, για τα οφέλη της ισορροπημένης διατροφής και της άθλησης, στο 14ο Νηπιαγωγείο Συκεών, στα 8ο-10ο-11ο Νηπιαγωγεία Νεάπολης, στο 1ο– 3ο Νηπιαγωγείο Αγίου Παύλου, στο 5ο Νηπιαγωγείο Πεύκων, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών και στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών.
Γιορτή για την έναρξη του σχολικού έτους στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Νεάπολης
Δ.Νεάπολης – Συκεών: Απονέμονται βραβεία για το ομορφότερο, πράσινο μπαλκόνι
Δ.Νεάπολης Συκεών: Δωρεάν πρόγραμμα αυτοάμυνας για παιδιά, εφήβους, γυναίκες
Δ.Νεάπολης Συκεών: Προσφορά εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
‘Αγνωστοι έβαλαν φωτιά σε Γυμνάσιο της Νεάπολης (φωτό)
Κατεδαφίσεις κτισμάτων κοντά στην Επταπυργίου για να γίνουν χώρος πρασίνου και σχολείο