Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Νέαπολης Συκεών

Τα έργα που σχεδιάζονται στη Νεάπολη για το 2022

Η δεύτερη στη σειρά τηλεδιαβούλευση στον δήμο Νεάπολης Συκεών

Πλούσιο σε έργα και παρεμβάσεις, χαρακτηρίζει ο δήμος Νεάπολης Συκεών το νέο έτος για τη Δ.Ε. Νεάπολης.

Αυτό προέκυψε από τις χθεσινές ανακοινώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της τηλεδιαβούλευσης για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022 για το δήμο Νεάπολης-Συκεών.
Πρόκειται για τη δεύτερη στη σειρά τηλεδιαβούλευση, μετά από αυτήν της Δ.Ε. Πεύκων, που έφερε τους πολίτες και τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στη διαδικασία με ιδέες, προτάσεις και ερωτήσεις. Απέναντί τους βρέθηκε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Στέλιος Γκατζές (Τεχνικών Έργων) και Δημήτρης Ζιγκερίδης (Οικονομικών), δίνοντας απαντήσεις και πληροφορίες σε κάθε θέμα που ετίθετο, με τη μακρά διαδικασία να συντονίζεται από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννα Αλεξιάδου, παρουσία και της προέδρου της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνας Τερζή.

Για μια ακόμη φορά η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, μετατράπηκε σε στούντιο με την υποστήριξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Novoville, όπου χτυπούσε η καρδιά του κοινωνικού διαλόγου και της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Έμφαση στο αστικό περιβάλλον

Μιλώντας ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης για τη Νεάπολη του μέλλοντος, ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, το οποίο –όπως παρατήρησε- είναι από τα πιο πυκνοδομημένα και με ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους.

«Σε μια περιοχή όπως η Νεάπολη με πυκνή δόμηση, έχει μεγάλη αξία η δημιουργία ελεύθερων χώρων και ζωνών πρασίνου και αναψυχής. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να τολμήσουμε και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου θα επιλεγούν πυκνοδομημένες γειτονιές με παλιά κτίρια και οικοδομές που μπορούν να κατεδαφιστούν για να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι που θα αναπλαστούν και θα δοθούν σε κοινή χρήση. Η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος για να δοθεί ανάσα και πράσινο στην πόλη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς να υποδείξουν τέτοια οικοδομικά τετράγωνα. Ειδική αναφορά έκανε και στη γενική ανάπλαση της περιοχής Στρεμπενιώτη με βάση τα σχέδια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών και τα βραβεία που απονεμήθηκαν.

Μεγάλη περιβαλλοντική παρέμβαση θεωρείται και η προωθούμενη ανακατασκευή της ΕΠΟ2 Θεσσαλονίκης-Ασβεστοχωρίου, από την πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρης) έως το Νοσοκομείο Παπανικολάου, σε μήκος 12 χλμ., το οποίο προωθείται μαζί με άλλους τέσσερις δήμους. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, «το έργο στηρίζεται στην ιδέα της δημιουργίας ενός διαδρόμου φυσικού δροσισμού που αντιμετωπίζει τον δρόμο ως μία εν δυνάμει νησίδα πρασίνου, με φυτεύσεις χιλιάδων δένδρων υψηλής κόμης που θα αλλάξουν το μικροκλίμα στην περιοχή. Παράλληλα αξιοποιεί όλους τους παρακείμενους δημόσιους χώρους και τους αναβαθμίζει σε χώρους πρασίνου και συμβάλλει στη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Σκοπός του έργου είναι η απόδοση στους πολίτες του πιο σύγχρονου και οικολογικού δρόμου της Θεσσαλονίκης».

Εκτεταμένες παρεμβάσεις

Όπως αναλυτικά ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές, τα έργα και οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για τη Νεάπολη θα αναβαθμίσουν πλήρως την εικόνα και θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα ζωής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στο μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα, εκτός από τα έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, μεταξύ των οποίων η ανακατασκευή του πάρκου των Ρουμανικών, συγκαταλέγονται οι ασφαλτοστρώσεις 25 δρόμων, η ανάπλαση δημόσιων χώρων και πλατειών (Γάτσου, Βαλσαμή, κ.ά.), η κατασκευή του 7ου Τριθέσιου Νηπιαγωγείου επί της οδού Κ.Καραμανλή, οι αναπλάσεις και ανακατασκευές αύλειων χώρων και εγκαταστάσεων σε σχολικά συγκροτήματα (7ο Δημ. Σχολείο Νεάπολης, 2ο Δημ. Σχολείο (Πέτρινο), Πολυκλαδικό Συγκρότημα, 8ο Δημ. Σχολείο), με παράλληλη δημιουργία αθλητικών χώρων και κλειστών γυμναστηρίων.

Η μεγάλη και εκτεταμένη, ωστόσο, παρέμβαση αναμένεται με τη δρομολόγηση του σχεδίου για την Αστική αναζωογόνηση περιοχών των Δ.Ε. Νεάπολης και Συκεών υπό τον τίτλο «Νέα Πόλη». Αυτή αφορά σε έργα ευρύτατης κλίμακας σε συνολική έκταση 460 στρ. περιλαμβάνοντας τους οδικούς άξονες Ελ. Βενιζέλου, Ανδρέα Παπανδρέου, Αμασείας, Π.Τσαλδάρη, Ίμβρου, Ολ. Πάλμε, Ρ. Φεραίου, Ελλησπόντου, Θειρών, Γρ. Λαμπράκη, Γερμ. Καραβαγγέλη, Μητροπόλεως, Κομνηνών, Τριπόλεως, Σουρμενών, Ναυπάκτου, Θερμοπυλών, Τυρνάβου, Κρήτης.

Για την υλοποίηση και εκτέλεση όλων αυτών των έργων, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Ζιγκερίδης, εγγύηση αποτελεί το υγιές δημοτικό ταμείο αλλά και η ετοιμότητα των Υπηρεσιών που με την πληρότητα των φακέλων των μελετών εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις από σχετικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του δήμου Νεάπολης-Συκεών για το 2022 ανέρχεται στα 69.682.418 ευρώ, με το τεχνικό πρόγραμμα να προϋπολογίζεται στα 15,5 εκατ. ευρώ.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement