Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

5 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της πρώτης πανελλαδικά ΤΟΜΥ στη Νικόπολη

Δήλωση Δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που ξεκίνησε στη Νικόπολη η λειτουργία της πρώτης πανελλαδικά Τοπικής Μονάδας Υγείας.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Παύλου Μελά, ο δήμος πέτυχε τη δημιουργία τεσσάρων συνολικά ΤΟΜΥ στις περιοχές του. «5 χρόνια μετά, είμαστε συγκινημένοι και ικανοποιημένοι από την προστασία και την προώθηση της υγείας των πολιτών, μέσω των ΤΟΜΥ και την παραχώρηση δικών μας κτιριακών υποδομών για την εγκατάσταση των Τοπικών Μονάδων Υγείας», σημειώνει.

Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου Παύλου Μελά:

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2017, ξεκίνησε στη Νικόπολη η λειτουργία της πρώτης πανελλαδικά Τοπικής Μονάδας Υγείας, σε ένα κτίριο με δυνατότητα πρόσβασης για ΑμεΑ, στην οδό Γενναδίου και Κωλέττη, πολύ κοντά στην κεντρική έδρα της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Παύλου Μελά.

Διεκδικήσαμε τότε και πετύχαμε τη δημιουργία τεσσάρων συνολικά ΤΟΜΥ στον Δήμο μας, καθώς ακολούθησαν τον Μάιο του 2018, η 5η ΤΟΜΥ, στους χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης της Οδού Λαγκαδά, στη Σταυρούπολη και τον Ιούνιο του 2018, η 6η ΤΟΜΥ στην Πολίχνη, στο κτίριο του Κοινωνικού Ιατρείου, επί της Αγίας Μαρίνης 4 και η 7η ΤΟΜΥ στην Ευκαρπία, εντός του κτιρίου του πρώην Δημαρχείου, Εθνικής Αντιστάσεως 24.

Η συγκρότηση των Τ.ΟΜ.Υ. έγινε στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης που αφορούσε τη λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

5 χρόνια μετά, είμαστε συγκινημένοι και ικανοποιημένοι από την προστασία και την προώθηση της υγείας των πολιτών, μέσω των ΤΟΜΥ και την παραχώρηση δικών μας κτιριακών υποδομών για την εγκατάσταση των Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη του κεντρικού κράτους στις τοπικές κοινωνίες και η λειτουργία και ανάπτυξή τους είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας Κεντρικής Διοίκησης του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν μπορεί να υπάρξει αποδοτικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Μια πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας “συνοδοιπόρος” στην τοπική κοινωνία, που αναβαθμίζει θεσμικά το ρόλο των οικογενειακών γιατρών, βοηθά στη σημαντική αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, δίνει έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση, σε ανθρώπινες εγκαταστάσεις δομών υγείας.

Με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Παύλου Μελά επιδιώξαμε ‘’καθολική υγειονομική Κάλυψη Για όλους, παντού’’ και ταυτόχρονα μια αλλαγή φιλοσοφίας στην πρωτοβάθμια φροντίδα στην κοινότητα, με εξωστρεφείς πολιτικές υγείας εστιασμένες στην πρόληψη και την άριστη συνεργασία των 4 ΤΟΜΥ με τις δομές του Δήμου Παύλου Μελά, με το Κοινωνικό Ιατρείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Φυσικοθεραπευτήριο, με τα ΚΑΠΗ, το ΚΗΦΗ, τη Βοήθεια στο σπίτι, υπηρεσίες κατ΄οίκον βοήθειας σε ηλικιωμένους και σε ΑμεΑ, αλλά και τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τις Ημέρες Υγείας και το Ραντεβού με τα παιδιά, το νέο θεσμό για προληπτικούς ιατρικούς ελέγχους στις μικρές ηλικίες.

Με τη βοήθεια των στελεχών και όλου του προσωπικού των ΤΟΜΥ, αφού πρώτα εντοπίσαμε τις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μας και τις διαθέσιμες υπηρεσίες που μπορούν να καλύψουν, ευαισθητοποιήσαμε την τοπική κοινωνία, για να οραματιστούμε και να πετύχουμε προσωπικές υπηρεσίες υγείας ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και το σημαντικότερο όλων, διασύνδεση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, ώστε να υπάρχει ΣΥΝΕΧΕΙΑ, καλύτερη αποτελεσματικότητα με μικρότερο κόστος.

Χιλιάδες συμπολίτες μας ανταποκρίθηκαν στην νέα πραγματικότητα και προχώρησαν σε εγγραφή στις ΤΟΜΥ του Δήμου Παύλου Μελά, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.

5 χρόνια μετά, ο πρώτος στόχος, πανελλαδικά, επετεύχθη!

Πάνω από 120 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα και ο νέος στόχος επεκτείνεται για το 2023 με τη δημιουργία 240 Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Με αφορμή την πενταετή λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας, θα ήθελα

➢να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους στις ΤΟΜΥ της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης για τη συνδρομή τους στην ενδυνάμωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τον καθοριστικό τους ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας,

➢να δηλώσω ότι είναι δεδομένη και ειλικρινής η στήριξή μας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και

➢να ευχηθώ καλές γιορτές στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement