Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μετρήσεων αερίων ρύπων
Ο Δήμος Παύλου Μελά, στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής του για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος και λαμβάνοντας υπόψη:
➢το δεδομένο της αυξημένης ρύπανσης που παρατηρείται λόγω της οριακής του θέσης στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης,
➢τη γειτνίασή του με μεγάλες βιομηχανίες – βιοτεχνίες,
➢τη διέλευση βασικών οδικών αξόνων,
➢αλλά και την παραπομπή της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος στο Ευρωδικαστήριο για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις υπερβάσεις στα αιωρούμενα μικροσωματίδια από το 2005 έως το 2019 στη Θεσσαλονίκη,
προχώρησε στην εγκατάσταση ισχυρού δικτύου σταθμών ελέγχου των ατμοσφαιρικών ρύπων και ενίσχυσε τον ήδη υπάρχοντα σταθμό μέτρησης αέριων ρύπων που λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια και ενημερώνει καθημερινά για την ποιότητα του αέρα https://envi.pavlosmelas.gr/
Με χρηματοδότηση από από πόρους του προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», Άξονας προτεραιότητας «Ψηφιακή Σύγκλιση», πρόσκληση ΑΤ08 εγκαταστάθηκαν 13 σταθμοί αέριας ρύπανσης, όπου καλύπτουν τη συνολική επιφάνεια του Δήμου Παύλου Μελά και καταγράφουν και ενημερώνουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στη συνολική επιφάνεια και των τριών δημοτικών ενοτήτων.
Για λόγους πολιτικής προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ξεκινάει άμεσα η συνεργασία μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), όπου επιστημονικοί συνεργάτες θα επεξεργάζονται τα περιβαλλοντικά δεδομένα για την άμεση και έγκαιρη ενημέρωση για τις υπερβάσεις που παρατηρούνται σε κρίσιμους περιβαλλοντικούς δείκτες, ώστε να αποφεύγεται η έκθεση του πληθυσμού σε επικίνδυνους ρύπους, αλλά και την εξακρίβωση των αιτιών των υπερβάσεων.
Οι δεκατρείς σταθμοί, τρείς πρωτεύοντες – πιστοποιημένοι, εκ των οποίων ο ένας πρότυπος στην Ευκαρπία, και δέκα δευτερεύοντες, θα παρέχουν συνεχείς μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο οι οποίες θα επιτρέπουν την τρισδιάστατη χωροχρονική καταγραφή της σύνθεσης της ατμόσφαιρας καλύπτοντας τη συνολική επιφάνεια των τριών Δημοτικών Ενοτήτων, ώστε να προκύπτουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στον Δήμο Παύλου Μελά.
Τα μέσα παρακολούθησης είναι προηγμένα συστήματα, με αισθητήρες μέτρησης διοξειδίου του θείου (SO₂), οξειδίων του αζώτου, ΝΟx, όζοντος, αιωρούμενων σωματιδίων TSP, PM1, PM2.5, PM10 και μετεωρολογικών παραμέτρων τα οποία μετρούν, καταγράφουν και ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο τα περιβαλλοντικά δεδομένα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση υπεύθυνη για σημαντικό αριθμό πρόωρων θανάτων και νόσων
Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον σοβαρότερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία στην Ευρώπη, καθώς είναι υπεύθυνη για σημαντικό αριθμό πρόωρων θανάτων και νόσων. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί στην Ευρώπη περισσότερους από 300.000 πρόωρους θανάτους, οι περισσότεροι από τους οποίους οφείλονται σε έκθεση στα λεπτά σωματίδια. Για την Ελλάδα, το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) εκτιμά ότι περισσότεροι από 8.500 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν ετησίως στη χώρα μας, εάν μειώνονταν οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, τον Μάρτιο του 2023, η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη. Τα επίπεδα της σωματιδιακής ρύπανσης ήταν για 13 χρόνια υψηλότερα από τις οριακές τιμές που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα σε μια περιοχή και τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό πηγών ρύπανσης, την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής ή την υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης.
Τα προηγούμενα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στον Δήμο Παύλου Μελά, ο οποίος περιλαμβάνει περιοχές με πολύ διαφορετικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, κάποιες από τις οποίες είναι επιβαρυμένες με σημαντικές πηγές ρύπανσης, όπως είναι μεγάλες οι κυκλοφοριακές αρτηρίες αλλά και οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η πρωτοβουλία του Δήμου Παύλου Μελά για την ανάπτυξη δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα θα παρέχει τεκμηριωμένη και αξιόπιστη επιστημονική πληροφορία, η οποία θα συμβάλει στην αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα, την προστασία της υγείας των πολιτών αλλά, επίσης, θα βοηθήσει στο να σχεδιαστούν οι κατάλληλες ενέργειες για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.