Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Απάντηση Δ.Παύλου Μελά σε Μπουτάρη για τη μεταφορά των αρχαίων του μετρό στο πρώην στρατόπεδο

Η επιστολή του δήμου Παύλου Μελά

Απάντηση στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος αντιτίθεται στην έκθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων του μετρό στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά έδωσε η δημοτική αρχή Παύλου Μελά.

Στην επιστολή ο δήμος κατηγορεί τον κ.Μπουτάρη ότι «ανακινεί θέμα εκ του μη όντος, για μια υπόθεση που θεσμικά έχει προχωρήσει».

«Ο κύριος Μπουτάρης ανακαλύπτει και αυθαίρετα βάζει όρια και σύνορα μεταξύ του κεντρικού δήμου και των δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης στην υπόθεση της διαχείρισης προβολής των ευρημάτων του μετρό και τοποθετείται αρνητικά στις υπερτοπικές πρωτοβουλίες», σημειώνεται στην επιστολή.

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Παύλου Μελά:

Ο Δήμος Παύλου Μελά έχει καταφέρει μέσα από ουσιαστικές συνεργασίες με όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, να πετύχει την ιστορικά μεγάλη αλλαγή στην πράξη για την Θεσσαλονίκη, την αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και τη μεταμόρφωσή του σε υπερτοπικό Μητροπολιτικό Πάρκο των 340 στρεμμάτων.

Ένας χώρος πολιτισμού, ιστορίας, πρασίνου, αναψυχής ετοιμάζεται και θα παραδοθεί σε λίγους μήνες, έτοιμος για χρήση, στους κατοίκους και επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό το εμβληματικό έργο που υλοποιείται με εγκεκριμένες ευρωπαϊκές και εγχώριες χρηματοδοτήσεις, θα αξιοποιηθούν κτήρια με βαρύνουσα ιστορική σημασία και θα δημιουργηθούν μουσειακοί χώροι για την Εθνική Αντίσταση, τον προσφυγικό Ελληνισμό και την Ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Στο κτίσμα Α3, μοναδικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με ιστορία που ξετυλίγεται σε τρεις (3) αιώνες, θα αναπτυχθεί, με σεβασμό στην Αρχαιολογική Νομοθεσία και τις Διεθνείς Συμβάσεις, Μουσείο με τα σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στο πλαίσιο της κατασκευής του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου, δηλαδή του Μετρό Θεσσαλονίκης, με Απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η εν λόγω απόφαση του ΚΑΣ, αποτελεί ουσιαστικά ένα επιστέγασμα των προσπαθειών που είχαν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2013, όταν η σημερινή Υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη ήταν Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ και ηγήθηκε διυπουργικής πρωτοβουλίας για εξεύρεση λύσης στο θέμα των αρχαιολογικών ευρημάτων των εργασιών του μετρό.

Με δεδομένο ότι η ιστορική μνήμη είναι υπόθεση όλων μας και η μνήμη είναι ο κύριος πυρήνας της ιστορικής ταυτότητας ενός τόπου, διαβάσαμε με έκπληξη τις δηλώσεις του πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης κυρίου Γιάννη Μπουτάρη σε κυριακάτικη εφημερίδα, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ επιδιώκει ένα πισωγύρισμα σε μια κουβέντα που έχει λήξει προ πολλού.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Μπουτάρης ανακαλύπτει και αυθαίρετα βάζει όρια και σύνορα μεταξύ του κεντρικού δήμου και των δήμων της δυτικής Θεσσαλονίκης στην υπόθεση της διαχείρισης προβολής των ευρημάτων του μετρό και τοποθετείται αρνητικά στις υπερτοπικές πρωτοβουλίες που ενώνουν, συνθέτουν, πολλαπλασιάζουν, αναδεικνύουν την τοπική ιστορία και δίνουν προοπτική συνολικά στη Θεσσαλονίκη μας.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης της περιόδου 2011 – 2019 εκφράζει σήμερα τις αντιρρήσεις του για τη δημιουργία Μουσείου με τα κινητά ευρήματα του μετρό, στο υπερτοπικό Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.

Μια πρόταση που συνέχισε η κυρία Μενδώνη (πιάνοντας το νήμα από εκεί που είχε μείνει), όταν ανέλαβε επικεφαλής του Υπουργείου το 2019, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και χρηματοδοτήσεις μελετών.

Η παρωδία είναι ότι ο κύριος Μπουτάρης ως Δήμαρχος, έχοντας επιλεκτικότητα στη μνήμη και στη λήθη, διαφώνησε με την προτεινόμενη λύση το 2013, αλλά και μετά το 2015, με την αλλαγή κυβέρνησης και την αποχώρηση της κυρίας Μενδώνη, έμεινε άπραγος και χωρίς προτάσεις, μέχρι και την ολοκλήρωση της πολιτικής του διαδρομής, σε ένα μεγάλο θέμα που ταλάνιζε την πόλη, την ίδια ώρα που πολυάριθμες αρχαιότητες, ένα σπουδαίο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορίας της πόλης, στοιβάζονταν σε αποθήκες του Καλοχωρίου και της Σίνδου.

Ανακινεί λοιπόν θέμα εκ του μη όντος, για μια υπόθεση που θεσμικά έχει προχωρήσει, χάρη στην πρωτοβουλία της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, με τρόπο που διαφυλάσσεται η πολιτιστική κληρονομιά και οι αυτονόητες ευαισθησίες για την προστασία της και ταυτόχρονα προχωρά το πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη έργο της ολοκλήρωσης του Μετρό.

Αλίμονο αν επιστρέψουμε στις κακές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος στην τοπική αυτοδιοίκηση όπου αντί έργου, αποτελέσματος, ευθύνης, αξιοπιστίας, συνέπειας, προοδευτικών βημάτων, οι κάτοικοι εισέπρατταν και από τους τοπικούς … άρχοντες, πολιτική φλυαρία, ‘’ήξεις αφήξεις’’, φιγούρες, ατολμία, χρόνιες καθυστερήσεις, αφλογιστία, υποσχέσεις και ανεύθυνα διχαστικό λόγο.

Οι Διοικήσεις των Δήμων οφείλουν να γνωρίζουν τα προβλήματα και τις εφικτές λύσεις τους, να συνεργάζονται και να συνεννοούνται, να διεκδικούν, να αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στην πράξη.

Με ευαισθησία στην ιστορία μας και ειλικρίνεια απέναντι σε όλους τους συνομιλητές μας, συμμετέχουμε στην υλοποίηση ενός έργου πνοής με ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, την ιστορία και τους ανθρώπους που ζουν, δραστηριοποιούνται και ονειρεύονται στη Θεσσαλονίκη.

Είμαστε υπερήφανοι που ως Δημοτική Αρχή του Δήμου Παύλου Μελά, συμμετέχουμε στην θετική αυτή πολιτιστική εξέλιξη για όλη τη Θεσσαλονίκη, εξέλιξη που είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία και την επιστημονική δεοντολογία και μάλιστα με έτοιμη μουσειολογική μελέτη από το Συμβούλιο Μουσείων.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement