Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Απομεινάρια της χρυσής εποχής του καπνού στο “κόκκινο καπνομάγαζο” στη Σταυρούπολη

Πώς θα αλλάξει ο χώρος

Στο υπόγειο του κόκκινου καπνομάγαζου, στη Σταυρούπολη, τα ξύλινα καβαλέτα στοιβάζονται πλέον το ένα δίπλα στο άλλο, άδεια, χωρίς τις αρμαθιές από τα φύλλα του καπνού που είχαν βελονιάσει οι καπνεργάτες. Παραδίπλα βρίσκονται ξύλινα τετράγωνα τελάρα που χρησιμοποιούνταν επίσης για το στέγνωμα του καπνού και άλλα καβαλέτα μισοσπασμένα και διασκορπισμένα σε όλη την επιφάνεια των τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων του ορόφου. Ανεβαίνοντας τις σκάλες, ο επισκέπτης του κτιρίου συναντά στο πλατύσκαλο κίτρινους και γκρι φακέλους με αρχεία ορισμένων από τους προηγούμενους ενοίκους του κτιρίου, υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του εθνικού οργανισμού καπνού, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της νομαρχίας Θεσσαλονίκης κ.α. 

Διαφορετική είναι η εικόνα στο ισόγειο του κτιρίου, όπου έχουν απομείνει ορισμένες ζυγαριές και κάποια μηχανήματα για την επεξεργασία του καπνού. Δίπλα τους βρίσκονται σφραγισμένα χρηματοκιβώτια που φέρουν τις επιγραφές των κατασκευαστών τους, παρέχοντας εγγυήσεις για την ασφάλειά τους: «ΑΣΙΜ, άκαυστα και αδιάρρηκτα», «Εργοστάσιον Χρηματοκιβωτίων Δημητ. Θ. Ιακώβου Εν Πειραιεί». Πίσω από γραφεία, ντουλάπια, φοριαμούς και ράφια με φακέλους μπορεί κανείς να δει τεύχη από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καταγραφές γεωτρήσεων, τιμολόγια, αρχεία συνεταιρισμών, καταλόγους εποχιακού προσωπικού αλλά και κάποια άλλα αντικείμενα, όπως ταχογράφους με τους ωρομετρητές που συμπλήρωναν οι οδηγοί των αυτοκινήτων, δεκάδες σφραγίδες, πινακίδες οχημάτων, ακόμη και μια παλιά σκονισμένη φωτογραφία στην οποία φαίνονται μια γυναίκα και ένα μικρό κοριτσάκι.

Αυτά είναι όσα έχουν απομείνει στους δύο ορόφους του κόκκινου καπνομάγαζου από τον καθαρισμό που έχει ξεκινήσει στο κτίριο, με ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου σε λίγο καιρό να ξαναπάρει ζωή και να λειτουργήσει και πάλι, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ‘90 που εγκαταλείφθηκε. Από τον τέταρτο, άλλωστε όροφο του ίδιου κτιρίου είχαν απομακρυνθεί πριν λίγα χρόνια πέντε τόνοι επικίνδυνα ληγμένα φυτοφάρμακα του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού. Η διαδικασία του καθαρισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου ενώ εκτιμάται ότι θα απομακρυνθούν από το κτίριο 8.000 κυβικά μη επικίνδυνων αποβλήτων. Πρόκειται για σίδερα, ξύλα, παλιά υλικά, μπάζα, ηλεκτρικές συσκευές που θα οδηγηθούν στην ανακύκλωση κ.α.

Στο ισόγειο τα εργαστήρια των τεχνικών επαγγελμάτων

 Στο ισόγειο πρόκειται να στεγαστούν πρότυπα εργαστήρια για την πρακτική άσκηση όλων των τεχνικών επαγγελμάτων, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, συντηρητών εγκαταστάσεων, χειριστών μηχανημάτων, και κλαρκ, ηλεκτροσυγκολλητών. Τα επαγγέλματα αυτά αδειοδοτούνται από την Περιφέρεια ενώ στον συγκεκριμένο χώρο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να δίνουν πρακτικές εξετάσεις. Για ένα «εμβληματικό κτίριο που βρίσκεται στην καρδιά της δυτικής Θεσσαλονίκης» έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επιθεώρησε σήμερα τις εργασίες καθαρισμού.

«Αποφασίσαμε ότι πρέπει να δώσουμε ξανά ζωή σε τέτοια κτίρια σημαντικά και γι΄αυτό το λόγο βρισκόμαστε εδώ» είπε και τόνισε ότι στο κόκκινο καπνομάγαζο θα δημιουργηθούν υπερσύγχρονα εργαστήρια για τεχνικά επαγγέλματα. «Το κτίριο θα είναι το πρώτο σε όλη την Ελλάδα που θα στεγάσει τέτοιου είδους εργαστήρια» είπε και γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε συνεργασία και με άλλους φορείς της περιοχής για την αξιοποίηση ολόκληρου του κτίσματος που είναι πολύ μεγάλο.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, επισήμανε ότι τα προβλήματα του κτιρίου σταδιακά αντιμετωπίζονται, ενώ ανέφερε ότι γίνεται από την Περιφέρεια προσπάθεια για να αποδοθεί με ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο στην κοινωνία, ενδεχομένως και ως χώρος πολιτισμού. Διευκρίνισε, άλλωστε, ότι το κόκκινο καπνομάγαζο ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει παραχωρηθεί για πάνω από 25 χρόνια στην Περιφέρεια.

«Κομμάτι» από τη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης

Για ένα κομμάτι από τη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, τονίζοντας ότι θα αποδοθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο που ήταν εστία ρύπανσης για όλη την περιοχή. Όπως είπε, μετά τον καθαρισμό, «θα θωρακιστεί ο χώρος για να μην εισέρχονται περίοικοι ή άλλα παράνομα στοιχεία που δυστυχώς έχουν καταστρέψει και κλέψει πάρα πολλά υλικά από το κτίριο». Στη συνέχεια θα ανακαινιστεί ενώ ο επόμενος στόχος είναι το κτίριο να γίνει επισκέψιμο ακόμη και για μαθητές τεχνικών λυκείων ώστε να γνωρίζουν από κοντά τα τεχνικά επαγγέλματα. Το έργο απομάκρυνσης των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων ήταν ύψους 300.000 ευρώ ενώ το έργο του καθαρισμού ανέρχεται σε 600.000 ευρώ.

Ο κ. Γιουτίκας σημείωσε, ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι το κτίριο έχει ελεγχθεί ως προς τη στατική του επάρκεια ενώ διαθέτει οικοδομική άδεια και επισήμανε ότι ορισμένα από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο χώρο θα διατηρηθούν ώστε να τοποθετηθούν σε κάποιο σημείο ως αναπαράσταση της επεξεργασίας καπνού στην περιοχή.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης τόνισε ότι ο δήμος προσβλέπει σε μια συνεργασία με την Περιφέρεια προκειμένου να διαμορφώσει και να μεταφέρει τις προτάσεις του για τη χρήση του χώρου. 

Πηγή: ΑΠΕ

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement