Connect with us

Δήμος Παύλου Μελά

Δ. Παύλου Μελά: «Ξανασκέψου το μέλλον, ανακύκλωσε και κέρδισε» (vid)

Published

on

Πως μπορείτε να συμμετάσχετε και εσείς στο πρόγραμμα του δήμου Παύλου Μελά

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης και ανακύκλωσης Tropa Verde ξεκίνησε να «τρέχει» εδώ και λίγους μήνες στον δήμο Παύλου Μελα και τα έως τώρα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται άκρως ικανοποιητικά από τη δημοτική αρχή. 

Το Tropa Verde συγκεκριμένα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 στον δήμο με πέντε πράσινα σημεία. Στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού της ανακύκλωσης, η επαναχρησιμοποίηση υλικών και η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος σε δημοτικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα Tropa Verde έχει 600 εγγεγραμμένους πολίτες που ανακυκλώνουν υλικά στα πέντε πράσινα σημεία που βρίσκονται στον δήμο Παύλου Μελά (Δ.Σταυρούπολης, Π.Δ.Πολίχης, ΤΟΜΥ Νικόπολης και ΚΕΠ Μετεώρων).

Οι πολίτες παραδίδουν καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό – PET και τηγανέλαιο) στα πέντε πράσινα σημεία του δήμου (δημαρχείο Σταυρούπολης, πρώην δημαρχείο Πολίχνης, εργοτάξιο Ευκαρπίας, ΤΟΜΥ Νικόπολης και ΚΕΠ Μετεώρων) και λαμβάνουν κουπόνια με πόντους που αναλογούν στα υλικά που έχουν ανακυκλώσει.

Στη συνέχεια, τα κουπόνια καταχωρούνται στην πλατφόρμα και όταν συγκεντρωθεί ικανός αριθμός πόντων εξαργυρώνονται με δώρα και βραβεία που χορηγούν τοπικοί επιχειρηματίες, μαγαζιά και οργανισμοί. Ο δήμος επιδιώκει να «σπάσει» το όριο των 1000 μελών και να ξεκινήσουν κι άλλοι δήμοι την καινοτόμα δράση.

«Είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε συνέχεια του πιλοτικού προγράμματος ”Ανακύκλωση με διαλογή στις σχολικές μονάδες” που το εφαρμόζουμε τα τελευταία τρία χρόνια. Το επόμενο στάδιο ήταν να βγούμε έξω από τα σχολεία και να μπει στις γειτονιές και να τους επιβραβεύσει, αυτό είναι το Tropa Verde. Σήμερα, έχουμε πέντε πράσινα σημεία που οι πολίτες μπορούν να φέρουν ανακυκλώσιμα υλικά και να επιβραβευθούν με πόντους και να τους εξαργυρώσουν σε τοπικές επιχειρήσεις του δήμου. Προγραμματίζουμε τον επόμενο μήνα το κινητό πράσινο σημείο, οπού θα πηγαίνει σε όλες τις γειτονιές και πλατείες του δήμου για το πως ανακυκλώνονται σωστά και χωριστά τα υλικά» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Πολιτικής Προστασίας του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης.

Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Σάκης Λαζαρίδης, σε σχετική συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο πολιτιστικό κέντρο «Χρηστος Τσακίρης» στη Σταυρουπολη ζήτησε την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα για να αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης και κατά συνέπεια να οδηγούνται στους ΧΥΤΑ λιγότερα Απορρίμματα. 

«Η ανακύκλωση να γίνει μια καλή συνήθεια και το καλύτερο απόβλητο είναι αυτό που δεν παράχθηκε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Λαζαριδης ο οποίος ανέλυσε τα οφέλη του ευρωπαϊκού προγράμματος μέσα στο πρώτο 9μηνο: συγκεντρώθηκαν 1.705,38 κιλά πλαστικό, 2.560 κιλά χαρτί, 424 κιλά αλουμίνιο και 709 λίτρα τηγανελαιο.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνει κλήρωση με μια μπάλα ποδοσφαιρική του ΠΑΟΚ με τις υπογραφές των ποδοσφαιριστών του δικεφάλου που αγωνίστηκαν στον τελικό κυπέλλου, μέσω του PAOK Action.

Επίσης, προγραμματίζεται και η λειτουργία του κινητού πράσινου σημείου που θα επισκέπτεται με καθημερινό πρόγραμμα όλες τις γειτονιές και τα σχολεία του δήμου Παύλου Μελά.

Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Σάκη Λαζαρίδη, έχει ως σκοπό την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών για την αύξηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.

Ρεπορτάζ: Ραφαήλ Γεώργανος

Advertisement
Advertisement
Advertisement