Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Διακρίσεις Πολιχνιωτών στο Σκακιστικό Πρωτάθλημα ΝΑΤΟ στην Εσθονία

Published

on

Διεθνής διάκριση σε πρωτάθλημα με τη συμμετοχή 15 κρατών μελών του ΝΑΤΟ και 94 αθλητών και αθλητριών!

Μετά τις μεγάλες επιτυχίες στο Ελληνικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων & Σωμάτων Ασφαλείας, οι πολίτες από την Πολίχνη,  στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, Αναστάσιος Κ. Παυλίδης, Υπαστυνόμος Β΄ και Αικατερίνη Παυλίδου, Υπαρχιφύλακας, θριάμβευσαν και στο 32ο Σκακιστικό Πρωτάθλημα του ΝΑΤΟ (32 ΝΑΤΟ Chess Championship) που πραγματοποιήθηκε στην Εσθονία με τη συμμετοχή 15 κρατών μελών του ΝΑΤΟ και 94 αθλητών και αθλητριών!

Οι αγώνες διοργανώθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας της Εσθονίας,  με την υποστήριξη την Σκακιστικής Ομοσπονδίας της χώρας, φιλοξενήθηκαν στην Στρατιωτική Ακαδημία στη πόλη Τάρτου, το διάστημα 27 Ιουνίου με 1 Ιουλίου 2022 και η Ελληνική αποστολή, η οποία αποτελούνταν από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας κατάφερε να κατακτήσει όλες τις πρώτες θέσεις, σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο!

Οι δύο διπλοί γύροι σε πέντε ημέρες, σε συνδυασμό με τις ισχυρές συνθέσεις που είχαν οι παραδοσιακές  δυνάμεις του πρωταθλήματος, έδωσαν πολύ αμφίρροπες και εντυπωσιακές παρτίδες.

Την Ελληνική αποστολή που έλαβε μέρος στους αγώνες με τη στήριξη και συνδρομή του ΓΕΕΘΑ/ΑΣΑΕΔ αποτελούσαν ο

➢ Υπαστυνόμος Β΄ Σπύρος Νταλαμπίρας, ως αρχηγός αποστολής

και ως αθλητές οι:

➢ Σμηναγός (Ο) Ανδρέας Νικομάνης,

➢ Υπαστυνόμος  Β΄ Αναστάσιος Παυλίδης,

➢ Ανθυπολοχαγός (Ο) Αλέξανδρος Παπασημακόπουλος,

➢ Επισμηνίας (ΟΑΑΔ) Κωνσταντίνος Μουρούτης

➢ Υπαρχιφύλακας Αικατερίνη Παυλίδου.

H Ελληνική αποστολή κατάφερε στην πέμπτη συμμετοχή της να σημειώσει την υψηλότερη δυνατή διάκριση σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο και παράλληλα να επιτύχει μια ακόμα διάκριση στο γρήγορο σκάκι (Blitz) επιβεβαιώνοντας το υψηλό σκακιστικό επίπεδο που έχει η χώρα και στους ένστολους.

Ειδικότερα, στην ομαδική βαθμολογία κατάφερε να καταλάβει την 1η θέση στην ομαδική κατάταξη στο πρωτάθλημα, με 23 βαθμούς, μένοντας μακριά από όλους τους διώκτες της, την περσινή πρωταθλήτρια ομάδα της Πολωνίας  (2η θέση με 19,5 βαθμούς) και την ισχυρή ομάδα των Η.Π.Α. (3η θέση με 19,0 βαθμούς). Έτσι το τρόπαιο (King Canute) που ταξιδεύει μέχρι την χώρα των νικητών και επιστρέφει για την επομένη διοργάνωση τα τελευταία 20 χρόνια, ήρθε η ώρα να γνωρίσει και την Ελλάδα προσδοκώντας να την επισκεφτεί τα επόμενα χρόνια πολλές φορές ακόμα.

Ο ισχυρός σκακιστής (CM) Παπασημακόπουλος Αλέξανδρος ήταν ο νικητής του  πρωταθλήματος σε ατομικό επίπεδο με 6,5/7 βαθμούς,  ενώ και στην 2η θέση ήταν ένας Έλληνας, ο  διεθνής μαιτρ (ΙΜ) Παυλίδης Αναστάσιος με  6/7 βαθμούς.

Οι Έλληνες σκακιστές απέσπασαν θετικά σχόλια από τους αντιπάλους τους, αναγνωρίζοντας την υψηλή απόδοση που είχαν σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος.

Η διεθνής μαιτρ (WIM) και μέλος της Εθνικής Ομάδας Γυναικών Παυλίδου Αικατερίνη με 5,5 βαθμούς κατετάγη 5η σε ισοβαθμία στις θέσεις  3-5, ενώ και ο Νικομάνης Ανδρέας συμμετείχε στο μεγαλύτερο μέρος του τουρνουά στα πρώτα τραπέζια, και  ολοκλήρωσε τελικά το τουρνουά με 5  βαθμός και στην 9η θέση, καθώς ισοβάθμησε στις θέσεις 6-12.

Επίσης η παρτίδα του 5ου γύρου του Έλληνα σκακιστή (ΙΜ) Παυλίδη Αναστάσιου με τον Αμερικανό αντίπαλό του Wang  Eigen  (2293), βραβεύτηκε ως η καλύτερη παρτίδα του πρωταθλήματος, αφού σε αυτή παίχτηκε μια εντυπωσιακή θυσία ίππου που οδήγησε σε σημαντική νίκη απέναντι σε ένα πολύ ισχυρό αντίπαλο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Παπασημακόπουλος Αλέξανδρος με την απόδοση που είχε στο τουρνουά πέρασε τις 2300 μονάδες ΕΛΟ και πλέον είναι ένας νέος Έλληνας FIDE MASTER (FM)!

Η τρίτη μεγαλύτερη επιτυχία ήρθε στο τουρνουά γρήγορου σκακιού (blitz) 11 γύρων που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αγώνων με χρόνο 3’ + 2“ για όλη την παρτίδα. Ο  Έλληνας σκακιστής  (CM) Παπασημακόπουλος Αλέξανδρος ολοκλήρωσε τον αγώνα με το εντυπωσιακό 9,5 σε 11 παρτίδες  και κατέλαβε την 1η θέση και η (WIM) Παυλίδου Αικατερίνη με 8 βαθμούς κατέλαβε την 3η θέση, ολοκληρώνοντας έτσι την απόλυτη κυριαρχία των Ελλήνων στελεχών στο Πρωτάθλημα.

Η παρουσία ισχυρών σκακιστών στο πρωτάθλημα ΝΑΤΟ, η συμμετοχή ισχυρής Εθνικής ομάδας, η οργανωτικότητα και το αγωνιστικό ήθος αυτής, έχει θέσει  τις βάσεις για να θεωρείται η Ελληνική ομάδα σκάκι των Ενόπλων Δυνάμεων μια από τις κορυφαίες της Ευρώπης.

Η επιτροπή των αγώνων στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια των αγώνων και εκπροσωπήθηκε για την χώρα μας από τον σκακιστή και αρχηγό της αποστολής Νταλαμπίρα Σπύρο, εξέφρασε για άλλη μια φορά την πεποίθησή της ότι η χώρα μας θα αποδεχτεί την πρότασή της για διοργάνωση του πρωταθλήματος το 2024.

Η στήριξη της Διοίκησης και των επιτελών του ΑΣΑΕ∆ τα τελευταία χρόνια που προσέφερε στο αγωνιστικό σκάκι, συμπεριλαμβάνοντας αυτό στο  πρόγραμμα των ετήσιων αθλητικών αγώνων, έθεσε τις βάσεις για τις συνεχόμενες επιτυχίες των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας και στις διεθνείς διοργανώσεις.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement