Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής από την «Παιδική Ομπρέλα»
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα της υγιεινής διατροφής και η ενθάρρυνσή τους να επιλέγουν τρόφιμα που προάγουν την υγεία τους
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου , το Τμήμα Παιδικών Σταθμών του Δήμου Παύλου Μελά και η Δομή Υποστήριξης Παιδιού και Οικογένειας «Παιδική Ομπρέλα» πραγματοποιούν βιωματική δράση στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών στο θέμα της υγιεινής διατροφής και η ενθάρρυνσή τους να επιλέγουν τρόφιμα που προάγουν την υγεία τους.
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, η Διαιτολόγος–Διατροφολόγος της Δομής «Παιδική Ομπρέλα» κ. Αλεξανδρίδου Ελένη πραγματοποιεί επισκέψεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου και μέσα από διαδραστικά παιχνίδια με θέμα την Πυραμίδα της Διατροφής, την εκμάθηση των γευμάτων και τις υγιεινές-ανθυγιεινές τροφές , προσπαθεί να εκπαιδεύσει διατροφικά τα παιδιά για να υιοθετήσουν έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής και να αποκτήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τους μάγειρες των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας παρασκευάζονται υγιεινά σνακ, με στόχο πάντα την προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Ενημέρωση για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού
Ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O.) γιορτάζει κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού .
Η ημέρα αυτή έχει ως στόχο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, την καταπολέμηση της πείνας αλλά και πιο πρόσφατα, τη δυνατότητα της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Κάθε χρόνο γιορτάζεται με διάφορες εκδηλώσεις σε περισσότερες από 150 χώρες του κόσμου με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τους άξονες που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
Το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής και Επισιτισμού για το 2021 έχει τίτλο:«Καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή»!
Ο όρος αγροδιατροφικό σύστημα μπορεί να ακούγεται πολύπλοκος, αλλά γνωρίζετε ότι η ζωή μας εξαρτάται από αυτό; Κάθε φορά που τρώμε, συμμετέχουμε στο σύστημα.Τα τρόφιμα που επιλέγουμε και ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε,μαγειρεύουμε και αποθηκεύουμε μας καθιστούν αναπόσπαστο και ενεργό μέρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ένα αγροδιατροφικό σύστημα.
Ένα βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα είναι αυτό στο οποίο μια ποικιλία από τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε προσιτή τιμή για όλους και κανείς δεν πεινάει ή υποφέρει από οποιαδήποτε μορφή υποσιτισμού. Συμβάλλει σε καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή για όλους.
Ο αγροδιατροφικός τομέας απασχολεί 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο οικονομικό τομέα. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε, καταναλώνουμε και, δυστυχώς, σπαταλάμε τρόφιμα επιφέρει ένα μεγάλο αντίκτυπο στον πλανήτη μας, ασκώντας μεγάλη πίεση στους φυσικούς πόρους, το περιβάλλον και το κλίμα. Αυτό μας κοστίζει τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι τα σημερινά συστήματα αγροδιατροφής αναδεικνύουν μεγάλες ανισότητες και αδικίες στην παγκόσμια κοινωνία μας. Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ( σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ) δεν μπορούν να αγοράσουν υγιεινά τρόφιμα, ενώ το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως.
Η πανδημία COVID-19 έφερε στην επιφάνεια ζητήματα και προβληματισμούς σχετικά με τη διατροφή και υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή πορείας .Οι αγρότες, που ήδη αντιμετωπίζουν κλιματικές μεταβολές και ακραίες συνθήκες, δυσκολεύονται να πουλήσουν τις σοδειές τους,ενώ εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται έκτακτη επισιτιστική βοήθεια.Χρειαζόμαστε βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα που θα μπορούν να θρέψουν 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050.
Η σημασία της Διατροφής
Στη σημερινή εποχή με τους αυξανόμενους δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας από μεταβολικά και άλλα νοσήματα γίνεται όλο και πιο σαφές πως η διατροφή από τη μικρή ηλικία πρέπει να αποτελέσει μέσο πρόληψης.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως μια σωστή διατροφή από την παιδική ηλικία μπορεί να παίξει αποτελεσματικό ρόλο στην κατάκτηση και διατήρηση μιας καλύτερης υγείας.
Είναι καιρός να κοιτάξουμε το μέλλον που πρέπει να χτίσουμε μαζί.