Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Εκδήλωση για την εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών στην Άνω Ηλιούπολη

Στις 25 Νοεμβρίου

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών, θα πραγματοποιηθεί στον Δήμο Παύλου Μελά, εκδήλωση ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης του κοινού, καθώς και εκπαίδευσης μαθητών, για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και την προαγωγή της ισότητας των δύο φύλων, με θέμα: «Καμία άλλη στη θέση τους»!

Πρόκειται για μια δράση που θα διοργανωθεί στην Πλατεία Ελευθερίας – Αλέξανδρος Υψηλάντης, στην Άνω Ηλιούπολη, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 και τις ώρες 9:00 – 14:00, από την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου, τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Δύο Φύλων, το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά, το Κοινωνικό Παντοπωλείο – Συσσίτιο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, την Παιδική Ομπρέλα και τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων του Δήμου Παύλου Μελά.

Τα τμήματα της ΣΤ΄ τάξης των δημοτικών σχολείων του δήμου Παύλου Μελά θα έχουν τη δυνατότητα:•να συζητήσουν και να προβληματιστούν με αφορμή φωτογραφικό υλικό που θα εκτίθεται στο χώρο,•να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν στο διεθνές σήμα κινδύνου που μπορεί να σώσει ζωές καθώς καλεί σε βοήθεια με μη λεκτικό τρόπο,•να «ντύσουν τον Άνθρωπο» που προάγει την ισότητα, προλαμβάνει και εξαλείφει τη βία, με χαρακτηριστικά προσωπικότητας, συναισθήματα και αξίες,•να γράψουν και να αφήσουν το δικό τους μήνυμα κατά της βίας,•να έρθουν σε επαφή με συμβολική αναπαράσταση – φόρο τιμής στις γυναίκες θύματα βίας των τελευταίων ετών,•να παραλάβουν αναμνηστικό αναφορικά με τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Στον χώρο της εκδήλωσης το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην έκθεση φωτογραφίας που υλοποιήθηκε από εργαζομένους και ωφελούμενους του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Παύλου Μελά με Παράρτημα Ρομά.

Μήνυμα της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Χαράς Αμανατίδου Η βία κατά των γυναικών είναι η πιο διαδεδομένη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Η βία εναντίον των γυναικών και των παιδιών είναι από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα εναντίων της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας.Η στήριξη των θυμάτων, η έγκαιρη και έγκυρη παρέμβαση, η επιτυχής αντιμετώπιση, η ευαισθητοποίηση – ενημέρωση του κοινού αλλά και η πρόληψη αποτελεί για εμάς προτεραιότητα και στόχο.Παλεύουμε για έναν κόσμο χωρίς βία, για έναν κόσμο δίκαιο, για έναν κόσμο ίσων ευκαιριών.ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ!

Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. με απόφαση που πάρθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1999. Ήδη όμως από το 1981 είχε καθιερωθεί από γυναικείες οργανώσεις σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας τριών πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, των αδελφών Μιραμπάλ, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε ως γυναικοκτονία την ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση με κριτήριο το φύλο.Η βία κατά των γυναικών εκτός από την σωματική βία συμπεριλαμβάνει και άλλες μορφές όπως την ψυχολογική, σεξουαλική, συναισθηματική ή και οικονομική κακοποίηση. Δεν περιορίζεται μόνο στην ενδοοικογενειακή βία αλλά εκδηλώνεται και μέσα από την εμπορία ανθρώπων, τους εξαναγκαστικούς γάμους, τους ακρωτηριασμούς γυναικείων οργάνων, τις διαδικτυακές σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τους βιασμούς.Κατά μέσο όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Κατά την περίοδο της πανδημίας -και κυρίως στο διάστημα των περιοριστικών μέτρων -οι κλήσεις στις γραμμές υποστήριξης θυμάτων σε αρκετές χώρες πενταπλασιάστηκαν.

Μόνο στην Ελλάδα το 2021, σε έντεκα μήνες, συνολικά 13 γυναίκες βρήκαν άγριο θάνατο από τα χέρια των νυν ή πρώην συντρόφων ή συζύγων τους.Μέσα στον χρόνο η βία κατά των γυναικών έγινε ανεκτή, ενισχύθηκε, δικαιολογήθηκε, θεμελιώθηκε και παρέμεινε ζωντανή λόγω των στερεοτύπων και την προσήλωση σε άκαμπτους ρόλους των φύλων, δηλαδή, τι σημαίνει να είσαι αρσενικό και θηλυκό. Η εξάλειψη της μπορεί να γίνει μόνο με προληπτικές παρεμβάσεις που θα αφορούν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών στερεοτύπων και την ενίσχυση της ισότητας των φύλων μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην οικογένεια, στο σχολείο αλλά και στο χώρο της εργασίας.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement