Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Εκπαιδευτική δράση «Πάρε Ανάσα» στους Παιδικούς Σταθμούς Δήμου Παύλου Μελά

Ο σκοπός του προγράμματος

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος έπειτα από πρόταση της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής και της Αντιδημάρχου Χαράς Αμανατίδου θα πραγματοποιηθεί στο τμήμα των παιδικών σταθμών Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας η εκπαιδευτική δράση «Πάρε Ανάσα» από την ψυχολόγο Κατερίνα Χατζηαντωνίου, με στόχο την προστασία της υγείας των παιδιών μέσα από την μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

Σκοπός του προγράμματος είναι:
➢Η υιοθέτηση συμπεριφορών, στάσεων και αντιλήψεων που προάγουν την ΥΓΕΙΑ!
➢Η ανάπτυξη ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση!
➢Τα παιδιά να κατανοήσουν ΓΙΑΤΙ δεν πρέπει να αρχίσουν το κάπνισμα!
➢Τα παιδιά να μάθουν να διεκδικούν το δικαίωμά τους στον καθαρό αέρα και να γίνουν μοχλός πίεσης αλλαγής νοοτροπίας και συμπεριφοράς των γονιών τους

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σχεδόν ό,τι και το ίδιο το κάπνισμα, απλά χρειάζεται μεγαλύτερη έκθεση σε αυτό. 600.000 μη καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο, επειδή είχαν εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα. Από αυτούς, 166.000 θάνατοι αφορούν παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών.

Το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας μειώνεται σταθερά, παραμένει, όμως, ακόμα στα υψηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2025 ο αριθμός των καπνιστών υπολογίζεται ότι θα φτάσει τους 10.000.000. Στις αναπτυγμένες χώρες, το κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη αιτία νοσηρότητας (πρόκλησης ασθενειών) και πρόωρων θανάτων.

Έχει υπολογιστεί ότι οι θάνατοι που προκαλεί το κάπνισμα κάθε χρόνο στις αναπτυγμένες χώρες είναι περισσότεροι απ’ όσους προκαλούν μαζί: το AIDS, τα τροχαία ατυχήματα, οι ανθρωποκτονίες, οι αυτοκτονίες, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και τα ναρκωτικά.

Οι θάνατοι από το κάπνισμα συμβαίνουν και στις νέες ηλικίες, αφού έχει παρατηρηθεί ότι το 1/3 των καπνιστών πεθαίνει πρόωρα σε νεαρή ηλικία (μεταξύ των 35 έως 69 ετών).
Κάθε 10 δευτερόλεπτα κάποιος πεθαίνει από αρρώστια που σχετίζεται με το κάπνισμα. Οι καπνιστές πεθαίνουν κατά μέσο όρο 8 χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνιστές.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι οι καπνιστές απορρίπτουν τα αποτσίγαρά τους, επιφέροντας μεγάλη επιβάρυνση στο περιβάλλον, αλλά και στη δημόσια υγεία.
Οι δραματικοί αριθμοί για την «εγκληματική αυτή συμπεριφορά», τόσο σε υπαίθριους χώρους όσο και στις παραλίες, καταδεικνύουν πως οι γόπες είναι το συχνότερο «σκουπίδι» σ’ αυτές, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 38,3% του συνόλου των απορριμμάτων που συλλέγονται κάθε χρόνο.
Επιπλέον, στις γόπες που πετιούνται στο ύπαιθρο από καπνιστές αποδίδεται μεγάλος αριθμός μικρών και μεγάλων πυρκαγιών, που αποτεφρώνουν δασικές και άλλες εκτάσεις της ελληνικής επικράτειας.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement