Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Επιτροπή-θεματοφύλακας για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου – Το αίτημα για την απόδοσή του στην κοινωνία

Published

on

Η ίδρυση της Πολεοδομικής Επιτροπής Γειτονιάς Πάρκου Καρατάσιου

Επανέρχεται πιο δυναμικά και με θεσμοθετημένο τρόπο το αίτημα της τοπικής κοινωνίας του δήμου Παύλου Μελά για τη διεκδίκηση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, μέσα από την ίδρυση μιας Επιτροπής-θεματοφύλακα ως αποτέλεσμα συζητήσεων και επαφών που είχαν ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο.

Ο λόγος για την Πολεοδομική Επιτροπή Γειτονιάς Πάρκου Καρατάσιου, η οποία συστάθηκε πριν 20 ημέρες με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Παύλου Μελά. Στην Επιτροπή συμμετέχουν ήδη 18 σύλλογοι και συλλογικότητες της περιοχής, ενώ υπάρχουν ήδη αιτήματα και από άλλους συλλόγους. Η Πολεοδομική Επιτροπή Γειτονιάς είναι ένα εργαλείο της πολεοδομικής νομοθεσίας, ο χαρακτήρας της είναι γνωμοδοτικός και σκοπό έχει να αναγνωριστεί θεσμικά η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην αξιοποίηση του Πάρκου Καρατάσιου ως ελεύθερου χώρου πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού, αθλητισμού και εκπαίδευσης.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο υποψήφιος διδάκτορας ΑΠΘ, Σωκράτης Σεϊτανίδης, ένας από τους συντονιστές του εγχειρήματος, ο στόχος της Πολεοδομικής Επιτροπής Γειτονιάς Πάρκου Καρατάσιου είναι διπλός: Η απόδοσή του στην κοινωνία αλλά και ο σχεδιασμός του χώρου. «Πέρα από τη διεκδίκηση του χώρου υπάρχει και το θέμα του σχεδιασμού και της διαχείρισης του πρώην στρατοπέδου. Το τι θα έχει εκεί και το πώς θα λειτουργεί. Είχαμε δει ως πανεπιστήμιο ότι υπάρχει ένας ενισχυμένος ρόλος της κοινωνίας και των συλλόγων που βρίσκονται εκεί και αυτό τον ρόλο θέλαμε να το κάνουμε πιο θεσμικό και πιο νόμιμο», αναφέρει ο κ. Σεϊτανίδης.  

Θεματοφύλακες για το πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου

Οι αγώνες διεκδίκησης του στρατοπέδου, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τα στρατεύματα το 2003, είναι πολυετείς, ενώ παράλληλα υπάρχει και διαμάχη μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών για το ποιου ιδιοκτησία είναι. Το 2018 ο δήμος Παύλου Μελά πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση για το μέλλον του πρώην στρατοπέδου. Σε αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι από 50  διαφορετικοί σύλλογοι/ομάδες καταθέτοντας τις προτάσεις τους και τελικά η όλη διαδικασία κατέληξε σε μία πρόταση για τη μετατροπή του χώρου σε μητροπολιτικό πάρκο. Η απόφαση η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο, στάλθηκε  στον Πρωθυπουργό και σε όλους τους εμπλεκόμενους δημόσιους φορείς.

Προβλέπει ότι τουλάχιστον το 75% της συνολικής έκτασης του χώρου θα αποτελεί χώρο πρασίνου και στο υπόλοιπο του χώρου θα φιλοξενηθούν κοινωφελείς λειτουργίες (δηλαδή χρήσεις γης υγείας, αθλητισμού, πολιτισμού και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης). Στο παραπάνω πλαίσιο, τμήμα του πρώην στρατοπέδου παραχωρήθηκε τον Ιούλιο του 2022 στο Υπουργείο Υγείας για την κατασκευή Ογκολογικού Νοσοκομείου. Πάνω σε αυτή την πρόταση προχώρησε το Γενικό Πολεοδομικό της Πολίχνης και ο Μητροπολιτικός Σχεδιασμός, ο οποίος περάσε και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Πολίχνης  αποτελεί, όπως σημειώνει η Επιτροπή, δικαίωση του πολύχρονου αγώνα, καθώς με αυτήν θεσμοθετείται ο χώρος του πρώην στρατοπέδου ως Μητροπολιτικό Πάρκο.

«Διεκδικούμε κάτι καλύτερο από το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά. Μιλάμε για έναν κοινό χώρο στον οποίο θα έχουν πολύ ενεργό ρόλο οι πολίτες. Ουσιαστικά η Επιτροπή θα λειτουργεί ως θεματοφύλακας για το 75% του πράσινου που προβλέπεται», υπογραμμίζει ο υποψήφιος διδάκτορας. Όπως σημειώνει, η Πολεοδομική Επιτροπή επιδιώκει να συνεχιστεί ο αγώνας διεκδίκησης και μέχρι να ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του Καρατάσιου ως κοινόχρηστου χώρου, καθώς, αν και το προβλέπει το Γ.Π.Σ., χρειάζονται και άλλα στάδια».

«Η ίδρυση της Πολεοδομικής Επιτροπής Γειτονιάς Πάρκου Καρατάσιου έρχεται να επισφραγίσει και να αναδείξει τους αγώνες της τοπικής κοινωνίας και τοπικής αυτοδιοίκησης για τη διεκδίκηση και αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Μετά την έγκριση με ΦΕΚ του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου με χρήσεις γης 75% κατ΄ ελάχιστον πράσινο και το υπόλοιπο 25% κοινωφελείς και δημόσιες χρήσεις, το εγχείρημα Καρατάσιου και ο αγώνας περνάει σε άλλο επίπεδο. Έχοντας την καλή πρακτική από την αξιοποίηση ενός μεγάλου δημόσιου χώρου και τη δημιουργία του νέου Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά, αναμένουμε θετικές εξελίξεις μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης», ανέφερε σε δηλώσεις του στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης.

Από την Επιτροπή πάντως ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία ένσταση ή κανένα ζήτημα με την έκταση που έχει παραχωρηθεί για την ανέγερση του Ογκολογικού Νοσοκομείου. Σημειώνεται ότι συνολικά το Καρατάσιου είναι έκτασης περίπου 689 στρεμμάτων, εκ των οποίων περίπου τα 135 έχουν παραχωρηθεί για το νοσοκομείο. 

Πηγή: voria.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement