Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Η 20χρονη ιστορία του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης

Published

on

Στα 20 χρόνια λειτουργίας του, έχουν ξεναγηθεί χιλιάδες μαθητές, περιβαλλοντικές ομάδες, σύλλογοι και άτομα κάθε ηλικίας

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης είναι μια όαση πρασίνου μέσα στην καρδιά του αστικού μπετόν, ένα ησυχαστήριο μέσα στη φασαρία της πόλης, ένα κόσμημα υπερτοπικού ενδιαφέροντος και αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά, αλλά και ευρύτερα, αφού στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν μόνο 10 ολοκληρωμένοι Βοτανικοί Κήποι.

Είναι ένας αστικός Βοτανικός Κήπος πέντε στρεμμάτων που περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη, Ολύμπου, Περικλέους και φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών. Η συνολική περιοχή έκτασης είκοσι επτά στρεμμάτων ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, αμφιθέατρο που αποτελούν συμπληρωματικούς χώρους του Βοτανικού Κήπου.

Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2002 επί Δημαρχίας Σπύρου Μπαρούτα. Η δημιουργία του είχε ξεκινήσει από το 1996. Σχεδιάστηκε από τη Γεωπόνο Αθηνά Χατζηαθανασιάδου και τον Αρχιτέκτονα Γιάννη Μήρτσιο, υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Σταυρούπολης και συνεχίζει να συντηρείται από το τμήμα πρασίνου και με πόρους αποκλειστικά του Δήμου Παύλου Μελά.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας του, έχουν ξεναγηθεί χιλιάδες μαθητές, περιβαλλοντικές ομάδες, σύλλογοι και άτομα κάθε ηλικίας, αποκομίζοντας βασικές γνώσεις για τον κόσμο των φυτών.

Ο Βοτανικός Κήπος, ένας περιφραγμένος χώρος στην Άνω Ηλιούπολη του Δήμου Παύλου Μελά, οργανώνεται εσωτερικά από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί τα φυτά από κοντά και να έχει πρόσβαση σε ειδικούς χώρους. Περιλαμβάνει βραχόκηπους, τριανταφυλλεώνα, συλλογές κωνοφόρων, όπως κέδρους, έλατα, κυπαρίσσια, πεύκα, αγρωστώδη, βολβώδη και εποχιακά φυτά, κάκτους και παχύφυτα, φοινικοειδή και μεσογειακά φυτά.

Στο κέντρο δεσπόζει το ρομαντικό κιόσκι με ποικιλίες αναρριχώμενων φυτών και το θερμοκήπιο που φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, επίφυτα, υδροχαρή και σαρκοφάγα φυτά.

Ο χώρος ενδείκνυται για εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολικών μονάδων, αλλά οι πόρτες έχουν ανοίξει και σε μέλη ΚΑΠΗ, περιβαλλοντικές ομάδες, μαθητικές αντιπροσωπείες από το εξωτερικό και για Άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και η προσβασιμότητα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις επισκέψεις των φοιτητών της σχολής Γεωπονίας του ΑΠΘ και των μεταπτυχιακών φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Τοπίου οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επιτελέσουν άρτια τα εργαστηριακά τους μαθήματα λόγω της άριστης συνεργασίας του Βοτανικού με τους εκπαιδευτικούς φορείς.

Επισκεφτείτε τον Βοτανικό μας Κήπο απολαμβάνοντας τα χρώματα και τα αρώματά του κάθε εποχή. Μην τον χάσετε!

Υπεύθυνη του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης είναι η Γεωπόνος – Αρχιτέκτονας τοπίου Φάνια Περσάκη.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

2310 600717 και 6946502434

Email: botanic.gard@pavlosmelas.gr , fania@persakis.com

Ο Βοτανικός είναι ανοιχτός για το κοινό τις καθημερινές, Δευτέρα έως Πέμπτη, ώρες 9.00 π.μ. – 13.30 και την Παρασκευή 9.00 π.μ. – 13.00.

Οι Σχολικές ομάδες γίνονται δεκτές κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement