Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

«Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία συναντά την Πανδημία» σε Webinar του Δ.Παύλου Μελά

Published

on

Διαδικτυακό σεμινάριο την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, από 19:00 – 20:30.

Συνεχίζεται ο  Β΄ κύκλος των «Webinars Υγείας εν μέσω πανδημίας» της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Παύλου Μελά, με το διαδικτυακό σεμινάριο «Φιλοσοφία και Πανδημία: Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία συναντά την Πανδημία» και ομιλήτρια την Δρ Έλσα Νικολαΐδου – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.

Το Τμήμα Δομών Υγείας & Τρίτης Ηλικίας, ενημερώνει ότι το παραπάνω webinar θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021, τις ώρες 19.00-20.30 και μπορείτε να δηλώσετε ενδιαφέρον συμμετοχής και να λάβετε τον σύνδεσμο του Β΄ Κύκλου και τις οδηγίες για τη σύνδεση, στέλνοντας email με θέμα «webinarΒ» στο webinarsygeias@pavlosmelas.gr

Τα Webinars Υγείας είναι μια πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά, με ομιλητές ειδικούς επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τα νέα δεδομένα σε θέματα υγείας, έτσι ώστε να βοηθηθούν και να αντιμετωπίσουν τις καινούργιες συνθήκες ζωής.

Ο νέος κύκλος σεμιναρίων ξεκίνησε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021 με θέμα «Δεν ελπίζω τίποτε, δεν φοβάμαι τίποτε, έχω internet…» και περιλαμβάνει 4 συνολικά σεμινάρια, ενώ είχε προηγηθεί ο Α΄ κύκλος, με δύο ενδιαφέρουσες ομιλίες, στις 8 και 16 Δεκεμβρίου του 2020.

Info: «Φιλοσοφία και Πανδημία: Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία συναντά την Πανδημία», Τετάρτη 3/2/2021, 19.00-20.30

Δρ Έλσα Νικολαΐδου – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.

Οι φιλόσοφοι γνωρίζουν τη ζωή. Άλλωστε, ο ανθρώπινος βίος αποτέλεσε το αντικείμενο της μελέτης των σημαντικότερων στοχαστών του ανθρώπινου πνεύματος. Τι μπορούμε να περιμένουμε από τη Φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων που έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς; Πώς μπορεί να βοηθήσει η αρχαία Φιλοσοφία τον σημερινό άνθρωπο; Οι φιλόσοφοι δεν μίλησαν για την πανδημία, ωστόσο η αρχαία και η ελληνιστική εποχή επιφύλαξαν τεράστιες αλλαγές στην τότε καθημερινότητα, οδηγώντας τους φιλοσόφους να στοχαστούν για το νόημα της ζωής και την ευτυχία ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών. Ως εκ τούτου, οι φιλοσοφικές θεωρίες δεν θα μας προτείνουν πώς να ζήσουμε μόνο στην εποχή της Πανδημίας, αλλά πώς θα ζήσουμε το σήμερα, κάθε στιγμή!

Βιογραφικό: Η Έλσα Νικολαΐδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Α.Π.Θ. Φιλοσοφία (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές) και Αριστοτελική Φιλοσοφία δίνοντας μια νέα ερμηνεία του Αριστοτελικού ορισμού της ψυχής (διδακτορική διατριβή). Από το 2005 διαμένει στη Λάρνακα της Κύπρου και διδάσκει Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία σε ιδιωτικό σχολείο, ενώ ταυτόχρονα είναι η Υπεύθυνη του Τμήματος Γλωσσών. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε πανελλήνια, διεθνή και παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας. Τα τελευταία χρόνια διεξάγει σεμινάρια Φιλοσοφίας με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και διδάσκει Φιλοσοφία για Παιδιά στο Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους και το Μουσείο Πιερίδη- Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Από το 2018 συνεργάζεται με την εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, όπου διατηρεί εβδομαδιαία στήλη Φιλοσοφίας με τίτλο Φιλοσοφία και Ζωή.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Ώρες 19.00-20.30

➢ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/2

«Οριακές Σχέσεις ή Όρια στις Σχέσεις σε καιρό Πανδημίας;»

Ανδρομάχη Σπάρτσιου – Κλινική-Κοινωνική Ψυχολόγος του τμήματος Δομών Υγείας και Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Παύλου Μελά

Ο άνθρωπος, ως κοινωνικό ον, χρειάζεται τις σχέσεις, υπάρχει μέσα από αυτές. Τι γίνεται όμως και δυσκολεύεται να βάλει όρια μέσα σε αυτές τις σχέσεις, συντροφικές, οικογενειακές, επαγγελματικές, φιλικές κ.α.;

Πως μπορεί να ξεπεράσει τους “Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες” που ορθώνει μπροστά του, έτσι ώστε να υπάρξει μέσα στις σχέσεις με σεβασμό στον εαυτό του και στους άλλους;

Τι γίνεται στον καιρό της πανδημίας όπου όλα τα δεδομένα ανατρέπονται; Μπορούμε να βρούμε μια ισορροπία όταν όλα γύρω μας μοιάζουν ασταθή;

Μέσα από το σεμινάριο θα γίνει μια προσπάθεια να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα και να δοθούν συμβουλές και οδηγίες για μια καλύτερη σύνδεση, τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους άλλους.

➢ ΤΡΙΤΗ 16/2

«Ο ρόλος της Μόρφωσης και της Εκπαίδευσης μέσα στην Πανδημία»

Ανδρομάχη Σπάρτσιου – Κλινική-Κοινωνική Ψυχολόγος του τμήματος Δομών Υγείας και Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Παύλου Μελά

Η πανδημία άλλαξε βασικά θεμέλια του τρόπου που μορφωνόμαστε και εκπαιδευόμαστε. Στο σεμινάριο θα αναλυθούν οι διαφορές της μόρφωσης και της εκπαίδευσης, πως αυτές έχουν επηρεαστεί στη διάρκεια των χρόνων και με ποιο τρόπο μπορούμε να φθάνουμε στο “γνώθι σαυτόν” ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Οι διαδικτυακές συναντήσεις πραγματοποιούνται απογευματινές ώρες, με δεδομένο τον σεβασμό των διοργανωτών στο επιφορτισμένο πρόγραμμα των οικογενειών στον διαδικτυακό χώρο, την υπόλοιπη ημέρα.

Διοργάνωση – Συντονισμός: Ανδρομάχη Σπάρτσιου, Κλινική-Κοινωνική Ψυχολόγος, Τμήμα Δομών Υγείας και Τρίτης Ηλικίας, Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Παύλου Μελά.

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χαρά Αμανατίδου συγχαίρουν τους συντελεστές της δράσης που καλύπτει την ανάγκη των πολιτών για αξιόπιστη ενημέρωση σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας, την εποχή της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων και καλούν τους συμπολίτες μας να δηλώσουν συμμετοχή στα νέα διαδικτυακά σεμινάρια των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement