Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Η ενεργειακή κρίση εκτροχιάζει την παράδοση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά

Πού βρίσκονται σήμερα οι εργασίες

Η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά φαίνεται πως προκαλούν καθυστερήσεις στη μεγάλη ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά στη δυτική Θεσσαλονίκη. Οι εργασίες προχωρούν μεν αλλά με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι προβλεπόταν με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες ως προς την τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και η σύμβαση προβλέπει ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του 2023. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, οι εργασίες που έχουν  υλοποιηθεί έως σήμερα είναι κοντά στο 30%, ενώ έχει περάσει το 50% της χρονικής σύμβασης.

Βέβαια έως και τώρα ο εργολάβος που έχει αναλάβει την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου των 340 στρεμμάτων δεν έχει καταθέσει κανένα αίτημα προς τον δήμο για παράταση παράδοσης του έργου, διαδικασία η οποία ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις. «Οι εργολάβοι δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν μόνοι τους το έργο, δηλαδή να πληρώνουν και να περιμένουν τα λεφτά. Το έργο του Παύλου Μελά δημοπρατήθηκε το 2019 και ο εργολάβος άρχισε να το υλοποιεί το 2021. Φέτος υπάρχουν πολλές δυσκολίες λόγω της ενεργειακής κρίσης», σημειώνει ο κ. Δεμουρτζίδης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στη Voria.gr, προς το καλοκαίρι θα γίνει γνωστό εάν θα απαιτηθεί επιπλέον χρόνος για την ολοκλήρωση αυτού του έργου που θα δώσει νέα πνοή στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο ανέρχεται σε 19.650.000 ευρώ και η χρηματοδότηση είναι μέσω ΕΣΠΑ. Πηγές από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ως προς τη ροή χρηματοδότησης. Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, μια μικρή καθυστέρηση που υπήρξε λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς σε όλα τα έργα του ΕΣΠΑ ήταν μέχρι να εγκριθούν οι προϋπολογισμοί των δήμων.

Το όποιο μικρό ζήτημα υπήρξε αποκαταστάθηκε τον Ιανουάριο, επισημαίνουν. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η χρηματοδότηση είναι διασφαλισμένη και αναμένουν να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του έργου. «Μας ενδιαφέρει να τελειώσει εντός του χρονοδιαγράμματος το έργο για να εξεταστεί στη συνέχεια τι άλλο απαιτείται για την ανάπλαση αυτού του μεγάλου πνεύμονα πρασίνου στη δυτική Θεσσαλονίκη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στη μεγάλη παρέμβαση για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι κατεδαφίσεις των κτισμάτων που ήταν προς κατεδάφιση, τα κλαδέματα και οι κοπές των επικίνδυνων δέντρων. Επίσης, το δίκτυο αποχέτευσης των ομβρίων, το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων (υπολείπονται οι συνδέσεις με το δίκτυο της ΕΥΑΘ) και οι εργασίες διάνοιξης των τριών γεωτρήσεων.

Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της περίφραξης στις οδούς  Δαβάκη και Παύλου Μελά ενώ εκτελούνται εργασίες κατασκευής της περίφραξης επί των οδών Λαγκαδά. Σε εξέλιξη είναι οι εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους σε ολόκληρο το πάρκο και τοπικές καθαιρέσεις παλαιών σκυροδεμάτων ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευές των βάσεων σκυροδέματος των εξεδρών, η υποδομή του δικτύου οδοφωτισμού, οι βάσεις των φωτιστικών στο μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου και οι εργασίες συνεχίζονται.

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση του «Κτηρίου Στρατωνισμού»  

Έπιασαν δουλειά τα μηχανήματα πριν από λίγες ημέρες στο εμβληματικό «κτήριο στρατωνισμού». Οι μπουλντόζες ξεκίνησαν τις εργασίες για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου Α2 στον χώρο του πρώην στρατοπέδου, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί μεμονωμένα, από το υπουργείο Πολιτισμού ως προς το κέλυφος, ως «μνημείο», που αποτελείται από περιμετρική πέτρινη τοιχοποιία πάχους 70 εκ. στο ισόγειο και 60 εκ. στον όροφο.  

Ο ιστορικός χώρος θα φιλοξενήσει μετά την αποκατάστασή του επιτελικές υπηρεσίες του δήμου καθώς και εκθεσιακό χώρο αφιερωμένο στην Εθνική Αντίσταση, αφούο χώρος αποτέλεσε τόπο εκτέλεσης στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.  

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο κτήριο, που διακρίνεται από την οδό Λαγκαδά, είναι οι καθαιρέσεις του υφιστάμενου σκελετού από οπλισμένο σκυρόδεμα, καθώς και όλων των ασύμβατων μεταγενέστερων παρεμβάσεων ώστε να αποκαλυφθεί το διατηρητέο κέλυφος του κτηρίου. Η αποκατάσταση θα γίνει με έναν κατασκευαστικό σκελετό με δύο σειρές υποστυλωμάτων που τρέχουν κατά μήκος του κτηρίου πάνω στις λίθινες βάσεις στις οποίες στηρίζονταν τα ξύλινα υποστυλώματα της αρχικής μορφής και τυπολογίας του κτίσματος, οι οποίες αποτέλεσαν ευρήματα των διερευνητικών τομών που πραγματοποιήθηκαν. Η αποπεράτωση του έργου θα γίνει σε 18 μήνες.

Πηγή: voria.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement