Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Η σωστή διατροφή «ομπρέλα» προστασίας ενάντια στις ιώσεις και στην covid-19

Από την «παιδική ομπρέλα» του δήμου Παύλου Μελά

Η «παιδική ομπρέλα» του δήμου Παύλου Μελά και η διατροφολόγος Ελένη Αλεξανδρίδου δίνει συμβουλές για μια σωστή διατροφή προστασίας ενάντια στις ιώσεις και στην covid-19.

Αναλυτικά γράφει:

Κατά τους φθινοπωρινούς μήνες κάνουν την εμφάνισή τους το κοινό κρυολόγημα και οι ιώσεις που μπορεί να μας ταλαιπωρήσουν εάν δεν προσέξουμε. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια μας ανησυχεί ιδιαίτερα η παγκόσμια εμφάνιση και εξάπλωση του νέου κορωνοϊού COVID-19. Για να προστατέψουμε τον οργανισμό μας είναι σημαντικό να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσαρμόζοντας κατάλληλα τη διατροφή μας  ώστε να προασπίσουμε την υγεία μας.

ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ

  • Η Βιταμίνη Α καθώς και η πρόδρομη μορφή της, το β-καροτένιο, παίζουν ρόλο-κλειδί στη λειτουργία του ανοσοποι- ητικού μας συστήματος. Πηγές της βιταμίνης Α είναι κυρίως ζωικά τρόφιμα όπως τα εντόσθια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικάΠορτοκαλί και σκούρα πράσινα φρούτα και λαχανικά, όπως καρότα, κολοκύθες, βερίκοκα, μάνγκο, σπανάκι και μαρούλι, θα προσδώσουν στον οργανισμό τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης Α, μέσω του β-καροτενίου.
  • Η Βιταμίνη C θεωρείται από τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τη βρίσκουμε σε υψηλή περιεκτικότητα στα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ, στις φράουλες, στο καρπούζι αλλά και σε διάφορα λαχανικά όπως για παράδειγμα το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το σέλινο.
  • Η Βιταμίνη Ε συντελεί στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας. Τη συναντάμε κυρίως στο ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς.
  • H Βιταμίνη D διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Πηγές βιταμίνης D:

Σολωμός, σαρδέλα, τόνος, κρόκος αυγού, μανιτάρια, γάλα, δημητριακά εμπλουτισμένα, φυτική μαργαρίνη.

  • Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β σχετίζονται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και ιδιαίτερα η Β6 (πυριδοξίνη). Τη συναντάμε κυρίως στα όσπρια, στα δημητριακά πρωινού, στο κρέας, στο ψάρι, στη μπανάνα, στο αβοκάντο, στο γάλα και στις πατάτες.

Εκτός από τις βιταμίνες σημαντικό ρόλο στην προάσπιση της υγείας μας διαδραματίζουν:

Ο Ψευδάργυροςτρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, όπως για παράδειγμα το κρέας, τα αυγά, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και το ψάρι θα πρέπει να περιέχονται στη διατροφή μας, καθώς το ιχνοστοιχείο αυτό βοηθά στη σωστή λειτουργία των Τ λεμφοκυττάρων, των κυττάρων που επιτίθενται στους ιούς και τα παθογόνα βακτήρια.

Ο σίδηρος είναι ένα ακόμη απαραίτητο συστατικό, η έλλειψη του οποίου –είτε λόγω αναιμίας είτε λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης στην καθημερινή διατροφή– προκαλεί διάφορα προβλήματα στο ανοσο- ποιητικό. Πλούσιες σε σίδηρο είναι οι τροφές που αναφέραμε παραπάνω, για τον ψευδάργυρο, όπως και τα όσπρια.

Το Σελήνιο, από τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες της φύσης, βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας έτσι τον

οργανισμό μας από την πρόωρη φθορά. Το σελήνιο το βρίσκουμε στα ψάρια και τα θαλασσινά, στα πουλερικά, στους ξηρούς καρπούς και στο ρύζι.

Θαύματα κάνει και το ωμό σκόρδο, όπως πολύ καλά γνώριζαν οι παππούδες μας. Αν καταφέρετε να αντέξετε μια ωμή σκελίδα την ημέρα, δεν έχετε να ανη- συχείτε στο ελάχιστο για την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού σας.

H κατανάλωση μελιού προτείνεται σαν προληπτικό μέτρο. Το μέλι είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό με ισχυρές αντιϊκές, αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Η συχνή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ζύμωσης όπως το γιαούρτι, το κεφίρ ή το αριάνι μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική άμυνα στο έντερο λόγω των προβιοτικών που περιέχουν.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ :

Στη διατροφή μας να περιλαμβάνονται αρκετά φρούτα και λαχανικά, σε καθημερινή βάση. Οι τροφές που προτείνονται κυρίως είναι :

  1. Οι σούπες λαχανικών, οι κοτόσουπες και οι κρεατόσουπες, που είναι θρεπτικές ενώ δεν φορτώνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.
  2. Τα ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  3. Τα όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), τα οποία σε συνδυασμό με ανα- ποφλοίωτο ρύζι αποτελούν ένα θρεπτικότατο γεύμα.
  4. Οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα και τα καρύδια) διότι αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε.
  5. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε να μαγειρεύουμε τα φαγητά με παρθένο ελαιόλαδο το οποίο μάλιστα πρέπει να το προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος για να παραμένει ωμό διότι έτσι διατηρεί τα θρεπτικά του συστατικά αναλλοίωτα.

  • Να προτιμάμε πάντα τα προϊόντα εποχής. Να ασκούμαστε 2-3 φορές εβδομάδα 20 λεπτά με 1 ώρα μέτριας έντασης άσκηση. Να πίνουμε αρκετό νερό και φυσικούς χυ- μούς.
  • Να ξεκουραζόμαστε επαρκώς. Αν κοιμόμα- στε 7-9 ώρες την ημέρα, αναμφίβολα ισχυ- ροποιούμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Να μειώσουμε το άγχος, όσο αυτό είναι εφικτό.
  • Να αποφεύγουμε τις εξαντλητικές δίαιτες (λιγότερες από 1200Kcal) αλλά και να προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία, γιατί η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας μπορεί επίσης να μειώσει τη δυ- νατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμάει τις μολύνσεις.
  • Μην ξεχνάτε, τέλος, ότι εκτός μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή συστήνεται και η πολύ καλή και προσεκτική ατομική υγιεινή.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΙΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΔΟΜΗ «ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ»

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement