Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

«Μεγαλώνει» το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στο Παύλου Μελά

Published

on

Αίτημα να διατεθεί μεγαλύτερο κτίριο κατέθεσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος

“Άνετη” στέγη σε ένα από τα υπό αναστήλωση κτίρια στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, όπου προωθείται το “mega project” της δημιουργίας Μητροπολιτικού πάρκου, πρόκειται να βρει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, με στόχο να προβληθεί στο ευρύ κοινό η μακραίωνη ιστορία του.

Η αλλαγή σχεδίων που είναι υπό επεξεργασία και εφόσον δοθεί έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ), προβλέπει να δοθεί επιπλέον χώρος, που συνολικά θα φτάνει τα 1.500 τ.μ και όχι στα 743 τ.μ .όπως προβλέπεται στη σύμβαση που υπογράφηκε στα μέσα Μαρτίου 2021, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου Παύλου Μελά, της ΜΟΔ ΑΕ και της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης (ΑΑΕ/ΟΤΑ), εκφράζοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό της για τον προς διάθεση… περιορισμένο χώρο.

Πρόκειται για το κτίριο Β4, όπου σύμφωνα μα πληροφορίες του makthes.gr το μουσείο είναι δυνατόν να λειτουργήσει σε δυο ορόφους, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χώρος για τη φιλοξενία του πλούσιου αρχειακού υλικού του, και ενδεχομένως για τη δημιουργία ειδικού τμήματος, το οποίο θα αφορά στη μελέτη και την προβολή της Γενοκτονίας.

Εξάλλου το αίτημα να διατεθεί κτίριο μεγαλύτερο εμβαδόν για τη λειτουργία του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού κατέθεσε ήδη η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), με επιστολή την οποία απέστειλε στην υπουργό Πολιτισμού, και κοινοποίησε στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμαρχο Παύλου Μελά, .

«Δεν είναι τελεσίδικη καμία πρόταση, ούτε αυτή που αφορά στη στέγαση του Μουσείου σε χώρο με εμβαδόν 743 τ,μ ούτε η άλλη που επεξεργαζόμαστε για το διπλάσια μέτρα, διαμορφώνοντας στην ουσία δυο ορόφους. Σε κάθε περίπτωση την έγκριση θα τη δώσει το υπουργείο Πολιτισμού υπό την αιγίδα του οποίου θα λειτουργήσει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού» τόνισε η διευθύντρια των Τεχνικών Υπηρεσιών δήμου Παύλου Μελά Ασημίνα Παπαδιαμαντή.

Εξήγησε ότι προτάσεις και ιδέες υπάρχουν από όλους, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ο δήμος προτείνει χώρο μόνο με βάση τον πολεοδομικό σχεδιασμό και η οποία πρόταση εγκριθεί εν τέλει θα φέρει την υπογραφή του ΥΠ.ΠΟ.

Ξεκάθαρος από την πλευρά που εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, τονίζοντας ότι «δουλεύουμε από κοινού σε αυτό το μεγάλο project και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε να φτιάξουμε ένα Μουσείο που θα στεγάσει την ιστορία και τις μνήμες του Προσφυγικού Ελληνισμού».

Ανέφερε ακόμη ότι είναι μια μεγάλη προσπάθεια που θα καρποφορήσει και πως αξιολογούνται διάφορες προτάσεις για τα υφιστάμενα κτίρια, τόσο με βάση τον σχεδιασμό και τις μελέτες που θα εκπονηθούν, όσο και με βάση τις εγκρίσεις του ΥΠ.ΠΟ «Υπάρχει τεχνική και επιστημονική προσέγγιση, καθώς όλα τα κτίρια βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Όλα όμως θα μελετηθούν για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες ανάγκες» σημείωσε ο δήμαρχος.

Θα βρούμε λύση, όλα είναι υπό διερεύνηση

Αναφορικά πάντως με το αίτημα για διάθεση περισσότερων τ.μ για τη δημιουργία του Μουσείου, η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας Παύλου Μελά, υπογράμμισε ότι ο δήμος Παύλου Μελά κατανοεί το σκεπτικό της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, συγκεκριμένα, αλλά και την όποια διαφωνία της σχετικά με το κτίριο Β4 εμβαδού 743 τ.μ, ωστόσο υπενθύμισε πως η αρχική πρόταση του δήμου, στο πλαίσιο της στρατηγικής μελέτης, ήταν να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του Μουσείου ο ισόγειος χώρος του κτιρίου Α3 που καλύπτει τα επιθυμητά μέτρα.

Επανέλαβε πάντως ότι όλα είναι υπό διερεύνηση και πως εφόσον το αρμόδιο υπουργείο συναινέσει σε μεγαλύτερο χώρο, μπορεί να προχωρήσει. «Θεωρώ ότι θα βρούμε λύση, τέτοια που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές» σχολίασε η ίδια, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πως όλα τα κτίρια χρήσουν πλήρους αναμόρφωσης, καθώς είναι ιδιαίτερα καταπονημένα από το χρόνο.

Κληθείσα να απαντήσει σε ποια φάση βρίσκεται το mega project του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, η κ. Παπαδιαμαντή τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο στάδιο των πρόδρομων εργασιών για όλα τα κτίρια και δουλεύουμε αδιάκοπα. Ωστόσο είναι μακρύς ο δρόμος καθώς απαιτούνται 34 μήνες για την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών»

Η διαφωνία της ΠΟΕ

Η ΠΟΕ παρότι εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την υπογραφή της αρχικής σύμβασης με αντικείμενο τη μελέτη και την υλοποίηση της Β’ φάσης του έργου «Δημιουργική Επανάχρηση των κτηρίων Στρατωνισμού και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά», εντούτοις εξέφρασε σχετικά την διαφωνία της για το χώρο, καθώς θεωρεί πως το μουσείο, που θα στεγάσει την ιστορία, τον πολιτισμό και την λαογραφία του Ελληνισμού από την Ανατολική Θράκη, την Ιωνία, την Καππαδοκία και τον Πόντο και θα συνδράμει στην αντίστοιχη επιστημονική έρευνα, θα πρέπει να στεγαστεί σε κτίριο μεγαλύτερου εμβαδού. Επιπλέον, διατύπωσε την πρόταση, στα πλαίσια του Μουσείου να ιδρυθεί ειδικό τμήμα, το οποίο θα αφορά στη μελέτη και την προβολή της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι πρόγονοί μας.

«Η λειτουργία ενός τέτοιου τμήματος θα ήταν άλλωστε εναρμονισμένη με τις αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας του προσφυγικού Ελληνισμού στις οποίες έχει προχωρήσει η Βουλή των Ελλήνων», σημειώνει στην επιστολή της η ΠΟΕ. Αναφέρει ακόμη πως ο προσφυγικός Ελληνισμός, επί μακρόν, βρισκόταν στο περιθώριο και πως με την απόφαση να δημιουργηθεί Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού πραγματοποιείται ένα καίριο βήμα, προκειμένου να τεθεί στο προσκήνιο.

Πηγή: makthes.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement