Στις 5 Νοεμβρίου απεστάλη στον δήμο Παύλου Μελά
Περίπου πέντε μήνες μετά το τραγικό περιστατικό όπου έχασε τη ζωή του ένας 26χρονος άντρας στο ρέμα Ξηροποτάμου, στην Πολίχνη, μετά από μια έντονη βροχόπτωση 45 λεπτών, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός ουσιαστικού αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή.
Δεκαπέντε χρόνια η μελέτη του έργου διευθέτησης- οριοθέτησης του Ρέματος Πολίχνης- Πεύκων (ρέμα Ξηροποτάμου) ήταν κολλημένη στα συρτάρια του υπουργείου Υποδομών. Στις 5 Νοεμβρίου απεστάλη στον δήμο Παύλου Μελά από τη Γενική Γραμματεία Υποδομών και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων η οριστική υδραυλική μελέτη, μελέτη οριοθέτησης και στατιστική μελέτη για το έργο «Διευθέτηση – οριοθέτηση ρεμάτων δήμων Πεύκων και Πολίχνης». Είχαν προηγηθεί -επί χρόνια- επαφές και πιέσεις της δημοτικής αρχής για την ολοκλήρωση των μελετών που θα άνοιγε το δρόμο για να μπει σε τροχιά το σημαντικό αυτό έργο.
Δικαιωμένος για τις εξελίξεις δηλώνει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Σάκης Λαζαρίδης καθώς όπως σημειώνει, «ένα ουσιαστικό αντιπλημμυρικό έργο μπαίνει σε φάση υλοποίησης». «Εδώ και 15 χρόνια αγωνιζόμαστε για την ανάδειξη της χρησιμότητας του έργου, καθώς το ρέμα Ξηροποτάμου διασχίζει κατοικημένη περιοχή του Δήμου Παύλου Μελά και ενώνει το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου και μελλοντικό πάρκο με τους Βυζαντινούς Νερόμυλους».
Το έργο σύμφωνα με τον δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη είναι της τάξης των 15 περίπου εκατ. ευρώ. Για το θέμα αναμένεται να έχει εκ νέου επαφές το επόμενο διάστημα με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών ο κ. Δεμουρτζίδης προκειμένου να κλείσει οριστικά το θέμα της χρηματοδότησης του έργου. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, η υλοποίηση του έργου αναμένεται να γίνει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο προβλέπει μεταξύ άλλων διάνοιξη της κοίτης, με σκοπό αρχικά την αντιπλημμυρική θωράκιση.
Για την υλοποίηση του έργου και τη σημαντικότητά του είχαν αποστείλει και επιστολή από το 2016 οι δήμαρχοι Παύλου Μελά και Νεάπολης Συκεών, ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση των μελετών και τη χρηματοδότησή του, προκειμένου να απαλλαγούν οι περιοχές από τον κίνδυνο πλημμυρών.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν καθαρισμοί του ρέματος για την απομάκρυνση των φερτών υλικών. Ωστόσο, όσο συχνά και να υλοποιούνταν τέτοιες εργασίες τόσο από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και τον δήμο Παύλου Μελά δεν αρκούσαν, καθώς τα καιρικά φαινόμενα είναι πλέον ακραία και πολύ επικίνδυνα.
Ο Ξηροπόταμος ή ρέμα Ασβεστοχωρίου, είναι ένας από τους πολλούς χειμάρρους που διαπερνούν μέσα από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Οι πηγές του εντοπίζονται λίγο πιο κάτω από τον Χορτιάτη, περνά από το Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο, τους Βυζαντινούς Νερόμυλους, την περιοχή του πρώην στρατοπέδου Καρατάσου και συνεχίζει μέσα από τον αστικό ιστό στην Πολίχνη για να καταλήξει στον Δενδροπόταμο, περίπου στην οδό Λαγκαδά.
Όπως είχε εξηγήσει στην Voria.gr τον περασμένο Ιούνιο ο διδάκτορας βιολογίας και συγγραφέας του βιβλίου «Η Θεσσαλονίκη των Νερών» Γιώργος Μπλιώνης, «η πίεση που δέχεται η κοίτη του συγκεκριμένου ρέματος από την οικιστική ανάπτυξη είναι ένας από τους λόγους που οδηγεί στο να γίνεται επικίνδυνο όταν φουσκώνει λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού που έχουμε από μια καταιγίδα».
Ο αντιδήμαρχος Σάκης Λαζαρίδης μιλώντας για τον Ξηροπόταμο σημείωσε πως είναι «ένα ζωντανό αστικό ρέμα με σπουδαία βιοποικιλότητα, που παράλληλα με την αναγκαία αντιπλημμυρική θωράκιση για την ασφάλεια των κατοίκων, θα αποτελέσει ένα πράσινο υδάτινο μονοπάτι μέσα στην πόλη».
Πηγή: voria.gr