Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Μνήμες από την Μικρά Ασία «ξύπνησαν» στη Σταυρούπολη

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργάνωσε η παράταξη «ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

Μια βραδιά αφιερωμένη στις Αλησμόνητες Πατρίδες με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, διοργάνωσε η ανεξάρτητη δημοτική παράταξη δήμου Παύλου Μελά «ΑΝΑΤΡΟΠΗ».

Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που η Σμύρνη τυλίχθηκε στις φλόγες, ένας ολόκληρος λαός ξεριζώθηκε από τις πατρογονικές εστίες του και χιλιάδες Μικρασιατών έχασαν βίαια τη ζωή τους.

Με την καταστροφή της Σμύρνης ολοκληρώθηκε η γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών και ο ελληνισμός βρέθηκε οριστικά εκτός της Ιωνίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Ανατολικής Θράκης.Το βράδυ της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2022 η Πλατεία Ελευθερίας – Αλέξανδρος Υψηλάντης στη Σταυρούπολη γέμισε μελωδίες από τη λύρα και το νταούλι και ξύπνησε μνήμες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και τα χορευτικά τους ο Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ», «Οι Ακρίτες του Πόντου», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ» και ο Σύλλογος γονέων και φίλων «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ».

Εκατό λευκά κεράκια άναψαν στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ενώ αποκαλύφτηκε και το επετειακό γκράφιτι που επιμελήθηκε ο Petros Kasm και το οποίο η «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» δώρισε στην Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» και υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά, Γιώργος Λίλτσης η επιλογή της Σταυρούπολης για την διεξαγωγή της εκδήλωσης δεν είναι τυχαία, καθώς η καταγραφή της περιοχής ως «Σταυρούπολη» εντοπίζεται για πρώτη φορά το 1932 και φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από τότε.

Στην εκδήλωση «100 χρόνια από τη Μικρασιάτικη Καταστροφή. Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω;» τοποθετήθηκαν ο Αντώνης Οραήλογλου, Δημοσιογράφος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, η Σμαράγδα Φαρίδου, Γραμματέας της Κυπριακής Εστίας Β. Ελλάδος και ο Σπύρος Λαζαρίδης, Συγγραφέας.

«Στις μέρες μας κρατούμε την ιστορική μνήμη ζωντανή όχι απλά ως επέτειο ή ως γνωστική πολυτέλεια, αλλά επειδή ο μικρασιατικός χώρος αποτέλεσε λίκνο της ελληνικής φιλοσοφίας, των επιστημών και των τεχνών, ήδη από τα αρχαία χρόνια, καθώς αργότερα και της Ορθοδοξίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λίλτσης.

Και συνέχισε: «Έτσι και εμείς θελήσαμε να αναλάβουμε τον δικό μας ιστορικό ρόλο και να τιμήσουμε αυτήν την σημαντική επέτειο μνήμης με αυτήν την εκδήλωση έχοντας δίπλα μας και τους ευχαριστούμε θερμά τόσο τους ομιλητές μας που θα μας εξιστορήσουν τα γεγονότα αλλά και τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου μας οι οποίοι κρατούν και μεταδίδουν την παράδοση μας ώστε να παραμένει ζωντανή και να περνάει από γενιά σε γενιά. Στο δήμο μας είναι γνωστό ότι εγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες που έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό, τις τεχνικές γνώσεις και τις συνήθειες που είχε αναπτύξει ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Θράκης και της Μακεδονίας» κατέληξε ο Γιώργος Λίλτσης.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement