Την Τετάρτη 26 Ιουνίου
Η ταινία «Από τον τρόμο στην αντίσταση» που χρηματοδοτήθηκε κατά μεγάλο μέρος της από τον Δήμο Παύλου Μελά και αφορά στο ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά κατά την περίοδο 1941-44, θα προβληθεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου ώρα 21:00, στο κινηματοθέατρο Αθήναιον, Βασιλίσσης Όλγας 35.
Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη αφηγείται γεγονότα που συμβαίνουν στο ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και στη ναζιστική Γερμανία την περίοδο 1941-1944. Όπως σε κάθε πολεμική ταινία, όπου έχουμε στρατό κατοχής, εκτελέσεις, μάχες και πράξεις αντίστασης, έτσι κι εδώ έχουμε φυλακισμένους, αντιστασιακούς, συνεργάτες του εχθρού, αλλά και ιστορίες αγάπης. Όλα αυτά παρουσιάζονται μέσα από συζητήσεις για το παρελθόν και το παρόν, με ανθρώπους που έζησαν την συγκεκριμένη περίοδο και με νέους από τη Γερμανία και την Ελλάδα.
Η προβολή της ταινίας θα γίνει από την Κινηματογραφική Λέσχη Solaris με την παρουσία του σκηνοθέτη και, με το πέρας της, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό που θα συντονίσει ο Γιάννης Φραγκούλης, κριτικός κινηματογράφου.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ / ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία, Σενάριο, Μοντάζ, Παραγωγή: Γιώργος Κεραμιδιώτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αρης Μπαφαλούκας, Ρενέ Νταμ, Τάσος Κικίδης, Γιώργος Κεραμιδιώτης
Εικονολήπτες: Κώστας Σταματίου, Σίμος Μπατζάκης, Γαβριήλ Ψαλτάκης, Ηλιάνα Παυλίδου
Ήχος: Χρήστος Τσατσαρώνης
Μουσική: Άλκης Μπαλτάς
Ιστορικοί: Έντσο Τραβέρσο, Μαρία Καβάλα, Γιώργος Μαργαρίτης, Γιόζεφ Φογκλ, Γιάννης Ελεμηνιάδης
Αφήγηση: Θεώνη Αμοιρίδου, Δημήτρης Τσιλινίκος
Ηθοποιοί: Έκτωρ Καλούδης, Δημήτρης Σιακάρας, Γιώργος Κολοβός, Στέργιος Τζαφέρης
Συμμετέχουν: Άλκης Καριζώνης, Γιάννης Γαλανός, Θόδωρος Βαλαχάς, Νίκος Σαλπιστής, Νίκος Μέρμηγκας, Νίκος Μωυσιάδης, Μενέλαος Σαρηγιαννίδης
Χρώμα: Έγχρωμο/Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 87΄
Επικοινωνία: Γιώργος Κεραμιδιώτης, [email protected]
Λίγα λόγια για τον Γιώργο Κεραμιδιώτη
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Κεραμιδιώτης γεννήθηκε στην Κατερίνη και σπούδασε κινηματογράφο στο Πανεπιστήμιο 8 του Παρισιού. Παρακολούθησε μαθήματα με τον καθηγητή Denis Lévy (Ντενί Λεβί). Τα έτη 2003-2004 και 2005-2006 συμμετείχε, ως διδάσκων, στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στα σεμινάρια με τίτλους: «Κινηματογραφικά είδη και τρόποι σκηνοθεσίας» και «Πρακτικές προσεγγίσεις στον κινηματογράφο». Το 2019 τιμήθηκε, μαζί με τον Κώστα Φέρρη, από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) για την παιδαγωγική διάσταση του έργου του. Ταινίες του συμμετείχαν σε διάφορα φεστιβάλ ελληνικά και ξένα, όπως Θεσσαλονίκης, Χαλκίδας, Χανίων, Tonneins France, Annaba Algeria, Rome Coliffe κ.ά. Άρθρα του έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες.
Στην φιλμογραφία του Γιώργου Κεραμιδιώτη βρίσκουμε, ανάμεσα στις άλλες, τις ταινίες: «Μαθήτριες λυκείου», «Τέχνη και πολιτική», «Γη και άνθρωποι» (μυθοπλασία μεγάλου μήκους), «Συνθέτες της Θεσσαλονίκης» (σειρά ντοκιμαντέρ), «Προμηθέας» (ταινία-όπερα μικρού μήκους), «Συναντήσεις: προσωπογραφίες φιλοσόφων» (Αλαίν Μπαντιού, Τζόρτζιο Αγκάμπεν, Σλαβόι Τσίζεκ), «Η Θεσσαλονίκη μέσα από την ποίηση», «Από τον τρόμο στην αντίσταση -ναζιστικό στρατόπεδο Παύλου Μελά Θεσσαλονίκη 1941-1944», «Κινηματογράφος και πολιτική», «Από τον αναλογικό στον ψηφιακό κόσμο», «Έβρος: θολό τοπίο».