Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Πάει πίσω το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά – Παράταση ενός χρόνου για την ολοκλήρωση της ανάπλασης

Ποιους λόγους επικαλείται ο ανάδοχος στο αίτημα για παράταση ολοκλήρωσης του έργου

Καθυστέρηση σημειώνεται στη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο, στη μεγάλη ανάπλαση που είναι σε εξέλιξη από τον Νοέμβριο του 2021 και η οποία αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αν και οι εργασίες επρόκειτο να ολοκληρωθούν, βάση της σύμβασης που υπεγράφη, τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, η κοινοπραξία που τρέχει το έργο ζήτησε παράταση ενός έτους. Στις 27 Σεπτεμβρίου, μετά από σχετικό αίτημα που υπεβλήθη στις 14 του ίδιου μήνα από την κοινοπραξία «Δυναμική Έργων Α.Ε. – Τεχνική Ανάπτυξη» στον δήμο Παύλου Μελά, εγκρίθηκε και δόθηκε από το δημοτικό συμβούλιο παράταση ολοκλήρωσης του έργου έως τις 27 Σεπτεμβρίου του 2024. Εξάλλου εδώ και αρκετό καιρό υπήρχε ανησυχία ότι οι εργασίες προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς και εκφράζονταν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν εντός του χρόνου που προέβλεπε η σύμβαση.

Στο αίτημά του για την παράταση ο ανάδοχος ουσιαστικά επικαλείται τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, τις καθυστερήσεις κατασκευής δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ, τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν καθώς και την καθυστέρηση στην μετεγκατάσταση της υπηρεσίας του Στρατού.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο αίτημα της κοινοπραξίας, κατά το χρονικό διάστημα από την έναρξη των εργασιών μετά την υπογραφή της σύμβασης έως και σήμερα μετρήθηκαν 49 ημέρες βροχής, 12 ημέρες καύσωνα και παγετού. Εξαιτίας της φύσης του έργου του οποίου οι εργασίες είναι στο σύνολό τους υπαίθριες, δεν ήταν δυνατό να εκτελεσθούν σε πλήρη απόδοση κατά τις ημέρες των βροχοπτώσεων και πολλές φορές και τις επόμενες ημέρες μιας βροχόπτωσης.

Για την φύτευση των δέντρων, κατάλληλη και ασφαλής φυτευτική περίοδος σύμφωνα με τους γεωπόνους, είναι από αρχές Φεβρουάριου έως τέλος Μαΐου και αυτούς του μήνες προβλέπονταν να πραγματοποιηθεί και στο αρχικό εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Είναι ευνόητο ότι η φύτευση προαπαιτεί ηλεκτροδότηση και πλήρη λειτουργία του κέντρου ρεύματος και κέντρου νερού για να μπορεί να λειτουργήσει το αρδευτικό σύστημα. Όμως οι εργασίες κατασκευής του δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ δεν έχουν ολοκληρωθεί έως και σήμερα», σημειώνεται στο έγγραφο του αναδόχου, ο οποίος σημειώνει επίσης ότι «η καθυστέρηση στην κατασκευή των κέντρων ρεύματος και νερού οδήγησε και στην καθυστέρηση της φύτευσης, η οποία ενώ προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί από τον 2ο μήνα έως 5ο μήνα του 2023 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από διάστημα 2ο έως 5ο του 2024».

Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν και στις εργασίες κατασκευής της περίφραξης, η οποία, σύμφωνα με την κοινοπραξία δεν έχει ολοκληρωθεί σε κάποια τμήματα της οδού Λαγκαδά. Οι λόγοι είναι η καθυστέρηση της έκδοσης απόφασης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για τον τρόπο αντιμετώπισης των αρχαιολογικών ευρημάτων που βρέθηκαν, η καθυστέρηση στη μετεγκατάσταση της υπηρεσίας του στρατού εντός του κτιρίου Α2, η οποία δεν επέτρεπε την καθαίρεση της υπάρχουσας περίφραξης και η ηλεκτροδότησης της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, που γίνεται από πίλαρ το οποίο βρίσκεται στα όρια της περίφραξης επί της οδού Λαγκαδά και το καλώδιο που μεταφέρει το ρεύμα στην εκκλησία βρίσκεται σε θέση όπου πρόκειται να κατασκευαστεί τμήμα της νέας περίφραξης.

Τέλος, υπήρξε αδυναμίας οδοστρωσίας των εσωτερικών διαδρόμων καθώς αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν την ολοκλήρωση των εργασιών φύτευσης.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο εργολάβος για τις καθυστερήσεις που καταγράφονταν είχε επικαλεστεί προβλήματα χρηματοδότησης του έργου εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των υλικών. Από τότε πηγές από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκαθάριζαν ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ως προς τη ροή χρηματοδότησης, η οποία είναι εξασφαλισμένη. Σημειώνεται ότι η σύμβαση του έργου υπογράφηκε στις 27-09-21 με διάρκεια 730 ημερολογιακών ημερών και έληγε στις 27 Σεπτεμβρίου του 2023. Ο προϋπολογισμός της πρώτης φάσης για τη μετατροπή του πρώην στρατοπέδου σε Μητροπολιτικό Πάρκο ανέρχεται σε 19.650.000 ευρώ και η χρηματοδότηση είναι μέσω ΕΣΠΑ.

Πηγή: voria.gr

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement