Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Ψεκασμοί για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων στον Δήμο Παύλου Μελά

Ψεκάστηκαν αλσύλλια, μεμονωμένα αλλά και συστάδες πεύκων, καθώς και πεύκα σε σχολικά συγκροτήματα

Ψεκασμούς για την πιτυοκάμπη (Thaumetopoea pityocampa) ή αλλιώς κάμπια των πεύκων που δημιουργεί πλήθος προβλημάτων τόσο στα πεύκα όσο και στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων πραγματοποίησε ο δήμος Παύλου Μελά.

Κατόπιν έγκαιρης αυτοψίας που διενεργήθηκε στο αστικό και περιαστικό πράσινο του Δήμου, στις 15 Οκτωβρίου, από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πρασίνου σε συνεργασία με τον εξειδικευμένο δασολόγο – εντομολόγο επιστήμονα Δημήτριο Αβτζή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, ορίστηκε η κατάλληλη ημερομηνία ψεκασμού για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του εντόμου.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης στις τρεις δημοτικές ενότητες Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας, ψεκάστηκαν αλσύλλια, μεμονωμένα αλλά και συστάδες πεύκων, καθώς και πεύκα σε σχολικά συγκροτήματα, με εντομοκτόνο φιλικό προς το περιβάλλον που δεν δημιουργεί προβλήματα στον άνθρωπο, τα ζώα και τα ωφέλιμα έντομα. Συγκεκριμένα, ο ψεκασμός των πεύκων στον αστικό ιστό πραγματοποιήθηκε με εγκεκριμένο βιολογικό σκεύασμα Βακίλου της Θουριγγίας σε συνδυασμό  με τροφοελκυστικό παράγοντα (διάλυμα πρωτεϊνών και σακχάρων) που ενισχύει την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής. Σκοπός αυτών των επεμβάσεων είναι η μεγαλύτερη κατά το δυνατόν κατάποση ποσότητας ψεκαστικού διαλύματος από τις νεαρές κάμπιες που θα βγουν και θα τραφούν με πευκοβελόνες, για να δράσει η τοξίνη του βάκιλου και να τις οδηγήσει στο θάνατο.

Υπό την επίβλεψη του Παναγιώτη Βάγκου, Γεωπόνου – Υπεύθυνου Φυτοπροστασίας του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, συγκροτήθηκε ειδικό συνεργείο ψεκασμού αποτελούμενο από αυτοκινούμενη υδροφόρα 8 κυβικών του Δήμου που φέρει πάνω στο βυτίο της ειδικό εξοπλισμό με εκτοξευτή (κανονάκι), επανδρωμένη με οδηγό και ψεκαστή δενδροκηπουρό τον Δημήτρη Σισμανίδη, ο οποίος διέθετε όλα τα προβλεπόμενα για ψεκασμό μέσα ατομικής προστασίας (ειδική στολή, μπότες, γάντια, μάσκα και γυαλιά).

Προηγήθηκαν έγκαιρες σημάνσεις στις περιοχές και τα σημεία που επρόκειτο να ψεκαστούν, με ειδικές ταινίες και έντυπο υλικό προς ενημέρωση των περίοικων για τις επικείμενες εργασίες, καθώς για τη νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων και των περιουσιών τους.

Η κάμπια των πεύκων αποτελεί έναν από τους πιο ζημιογόνους οργανισμούς για τα πευκοδάση μας καθώς προσβάλλει τις βελόνες όλων των ειδών της Πεύκης, σε όλα τα υψόμετρα που φύεται το δέντρο και είναι ιδιαίτερα αδηφάγες. Τρέφεται κυρίως με τη νεαρή βλάστηση (πευκοβελόνες) δημιουργώντας έντονες ξηράνσεις στο φύλλωμα αλλά και στους κλάδους του δέντρου. Περισσότερο ευαίσθητα στην προσβολή είναι τα νεαρά δενδρύλλια τα οποία η κάμπια μπορεί να οδηγήσει μέχρι τη ξήρανση-νέκρωσή τους, ενώ σοβαρές καταστροφές προκαλεί και στα ενήλικα δέντρα της Πεύκης με απώλεια αύξησης από 22% έως και 45% .

Στον άνθρωπο οι κάμπιες δημιουργούν πολλά προβλήματα, κυρίως αλλεργικές αντιδράσεις από τις τοξίνες των τριχιδίων τους τόσο σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα προκαλώντας σοβαρές δερματίτιδες και εξανθήματα, όσο και στο αναπνευστικό σύστημα με εκδήλωση άσθματος, δύσπνοιας, κρίσης βήχα και αλλεργικές ρινίτιδες, αλλά και στα μάτια με δακρύρροιες, κοκκίνισμα και φαγούρα.

Τα αλλεργικά  αυτά φαινόμενα παρατηρούνται  κατά την άνοιξη που οι κάμπιες εξέρχονται από τα κουκούλια τους για να ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο και μεταναστεύουν στο έδαφος ομαδικά με σκοπό να νυμφωθούν σχηματίζοντας με τα σώματά τους χαρακτηριστική αλυσίδα, αναζητώντας την κατάλληλη τοποθεσία (μαλακό χώμα) που θα μετατραπεί σε χρυσαλίδα για να περάσουν την θερμή περίοδο του έτους. Την περίοδο αυτής της μετακίνησης και όταν νιώσουν πως απειλούνται, διασπείρουν στον αέρα τρίχες με τοξίνες που ερεθίζουν δέρμα, μάτια και αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας έτσι πολλές αλλεργικές αντιδράσεις στους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον τους.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement