Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Στα θρανία 8.200 μαθητές δημοτικών – νηπιαγωγείων του Δ. Παύλου Μελά

Published

on

Πραγματοποιήθηκε σχολαστικός καθαρισμός των διδακτηρίων καθώς και μικρές αλλά αναγκαίες παρεμβάσεις, σε υποδομές και συντηρήσεις των κτηρίων

Επέστρεψαν στη δια ζώσης διδασκαλία, από το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 8.200 μαθητές και μαθήτριες προσχολικής εκπαίδευσης του δήμου Παύλου Μελά, σε δημοτικά και νηπιαγωγεία των ΔΕ Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας.

Μετά από αυτοπρόσωπη παρουσία και επικοινωνία του Αντιδημάρχου Παιδείας Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη με τις διευθύνσεις των σχολείων, διαπιστώθηκε πως οι σχολικές μονάδες του δήμου είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους μικρούς μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.

Σύμφωνα με το Τμήμα Παιδείας και τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι δημοτικές υπηρεσίες μερίμνησαν από τις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε οι 33.000 μάσκες που παρελήφθησαν από την ΚΕΔΕ, να διανεμηθούν σε όλες τις σχολικές μονάδες (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας), ενώ διαπιστώθηκε πως όλα τα σχολεία είναι επαρκώς εφοδιασμένα με είδη καθαριότητας και απολύμανσης για την προστασία των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και την αποφυγή εξάπλωσης του COVID 19.

Επίσης χορηγήθηκαν έγκαιρα τα αναγκαία είδη ατομικής προστασίας σε όλες τις σχολικές καθαρίστριες, οι οποίες βρίσκονται στα σχολεία τους καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής λειτουργίας της δια ζώσης διδασκαλίας και εφόσον κρίνεται αναγκαίο, θα ενισχυθούν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με καθαρίστριες από Γυμνάσια και Λύκεια του δήμου Παύλου Μελά.

Ολοκληρώθηκε ο σχολαστικός καθαρισμός των διδακτηρίων καθώς και μικρές αλλά αναγκαίες παρεμβάσεις, σε υποδομές και συντηρήσεις των κτηρίων, ενώ έχουν διανεμηθεί ποσότητες αλατιού ανά σχολική μονάδα για ενδεχόμενο παγετό.

Να σημειωθεί ότι στο 4ο Νηπιαγωγείο Ευκαρπίας, η εκπαίδευση στις 11 και 12/1 θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως (μέσω Webex), λόγω ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου (αντικατάσταση καύσης πετρελαίου από φυσικό αέριο).

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού γονέων και κηδεμόνων που συνοδεύουν τα παιδιά, αφού υπάρχει πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων, καθώς και για χρήση περισσότερων της μίας εισόδου, στις σχολικές μονάδες που υπάρχουν.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΛΕΓΧΟΣ Χ4 ΓΙΑ COVID-19 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Ο Δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης ενημερώθηκε από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη, από τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Επαμεινώνδα Σέγκουλη και τον Διευθυντή Παιδείας Στάθη Αναστασιάδη, για την ετοιμότητα των σχολείων και με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας τους εύχεται καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς τους.

Μάλιστα, συστήνει στην εκπαιδευτική κοινότητα, πέρα από τη δυνατότητα εθελοντικής εξέτασης των εκπαιδευτικών μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr , να προγραμματίσουν τη συμμετοχή τους στη διενέργεια ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through), που διοργανώνει ο δήμος Παύλου Μελά, στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, τις ημέρες Τρίτη 12, Τετάρτη 13, Πέμπτη 14 και Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021, τις ώρες 10.00-15.00.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ 9 ΜΕΤΡΑ

Εγκύκλιο με εννέα συστάσεις για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων με έμφαση στον εξαερισμό των εσωτερικών χώρων τους κατά τη χειμερινή περίοδο με απώτερο σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του ιού SARS CoV-2, εξέδωσε το υπουργείο Υγείας.

Τα 9 μέτρα είναι τα εξής:

1. Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.

2. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.

3. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

4. Οι κοινόχρηστοι χώροι (βιβλιοθήκες, τουαλέτες, σχολικά γυμναστήρια) θα πρέπει να αερίζονται συνεχώς και πλήρως, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται από διαφορετικές ομάδες ατόμων.

5. Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η πρόσβαση για το άνοιγμα των παραθύρων (ειδικά σε περιπτώσεις, που βρίσκονται σε ψηλότερα σημεία για λόγους ασφαλείας) και επίσης ότι τα ανοίγματα των συστημάτων εξαερισμού δεν παρεμποδίζονται με κανέναν τρόπο, πχ κρεμασμένες αφίσες κ.λπ.

6. Σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες η επίδραση των χαμηλών θερμοκρασιών μπορεί να μετριαστεί ανοίγοντας τα παράθυρα, που βρίσκονται άνωθεν των θερμαντικών σωμάτων.

7. Σε περίπτωση λειτουργίας κλιματισμού όλα τα υφιστάμενα συστήματα εξαερισμού και κλιματισμού θα πρέπει να ρυθμιστούν στο μέγιστο ποσοστό εισαγωγής νωπού αέρα. Το άνοιγμα των παραθύρων συνιστάται για τη βέλτιστη ανανέωση του εσωτερικού αέρα. Για τη χρήση συστημάτων κλιματισμού υπενθυμίζονται και οι συστάσεις των (α) και (β) σχετ. εγκυκλίων.

8. Εάν υφίστανται πόρτες πυρασφάλειας, αυτές θα πρέπει να παραμένουν κλειστές, να μην αξιοποιούνται ως ανοίγματα για τον αερισμό του κτιρίου και να χρησιμοποιούνται όπως προβλέπεται από το σχέδιο πυρασφάλειας του κτιρίου.

9. Για λόγους αποφυγής της διασποράς του ιού τονίζονται τα ακόλουθα:

Το άνοιγμα αποκλειστικά των εσωτερικών θυρών των αιθουσών θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς αερολυμάτων από τη μία αίθουσα στην άλλη μέσω των διαδρόμων. Για το λόγο αυτό απαιτείται και το παράλληλο άνοιγμα των παραθύρων και της εσωτερικής πόρτας της αίθουσας.

Το άνοιγμα των παραθύρων αποκλειστικά σε θέση ανάκλισης δεν εξασφαλίζει τον επαρκή αερισμό της αίθουσας, ακόμη κι αν διατηρούνται σε αυτή τη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS CoV-2 (. υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κλπ).

Για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, οι συστάσεις της παρούσας θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με το σύνολο των συστάσεων για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού SARS CoV-2 (υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας κλπ).

Επίσης συνιστάται η μεταφορά και η παραλαβή παιδιών να γίνεται κατά το δυνατόν από ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς ή ένα άτομο της κατοικίας του παιδιού.

Με την επαναλειτουργία των σχολείων επιστρέφει και το SMS στο 13033 για τη μετάβαση από και προς τις σχολικές μονάδες. Ο τρόπος μετακίνησης από και προς το σχολείο για γονείς και κηδεμόνες είναι ο εξής:

SMS με την «Επιλογή 4» και αποστολή στο 13033

Σύμφωνα με το forma.gov.gr η επιλογή 4 αντιστοιχεί σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο»

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας για τους μαθητές άνω των 4 ετών είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement