Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Στο Ταμείο Ανάκαμψης το Μουσείο με τα ευρήματα του μετρό

Published

on

Αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού στο Μητροπολιτικό Πάρκο

Την ένταξη με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης της αποκατάστασης του κτιρίου στρατωνισμού Α3 στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το οποίο θα μετατραπεί σε Μουσείο των ευρημάτων του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη επισημαίνοντας ότι στόχος είναι το 2025 να παραδοθεί ο χώρος 3.500 τ.μ. στην Εφορεία Αρχαιοτήτων προκειμένου να αναπτύξει το εκθεσιακό της πρόγραμμα και να γίνει προορισμός για τους Θεσσαλονικείς και τους επισκέπτες της πόλης.

Η κ. Μενδώνη, επικεφαλής κλιμακίου του υπουργείου Πολιτισμού επισκέφθηκε σήμερα το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, νυν Μητροπολιτικό Πάρκο για να επιθεωρήσει τις εργασίες αποκατάστασης και επανάχρησης που άρχισαν από τα τέλη Φεβρουαρίου 2023 στο παρακείμενο κτίριο στρατωνισμού, Α2, στο οποίο θα στεγαστούν υπηρεσίες του Δήμου και μόνιμη έκθεση Εθνικής Αντίστασης.

«Οι κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ξέρουν πολύ καλά γιατί αυτό το στρατόπεδο είναι ιστορικός τόπος και οι ειδικοί επιστήμονες ξέρουν πολύ καλά γιατί τα συγκεκριμένα κτίρια κηρύχθηκαν ως μνημεία» υπογράμμισε η κ. Μενδώνη επισημαίνοντας ότι «ένα νεότερο κτίριο που κηρύσσεται από το υπουργείο Πολιτισμού μνημείο προστατεύεται με τον ίδιο τρόπο, βάσει του νόμου, με τον οποίο προστατεύονται ο Παρθενώνας και η Μονή Δαφνίου με τα εκπληκτικά ψηφιδωτά».

«Όλα αυτά μαζί συνθέτουν την ιστορική διάρκεια της πατρίδας μας, της Ελλάδας. Αυτή είναι η μοναδικότητα αυτού του τόπου. Η συνεχής ιστορική διάρκεια, η μεγάλη διαχρονία στον ιστορικό χρόνο» είπε η Υπουργός Πολιτισμού προσθέτοντας ότι στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά «το όραμα γίνεται αλήθεια, (α στερητικό και λήθη) το όραμα εικονοποιείται έτσι ώστε να μην ξεχαστεί η μνήμη» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στην αποκατάσταση του κτιρίου Α3 η υπουργός Πολιτισμού διευκρίνισε ότι η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνει από τις αρχές Ιουλίου τη δημοπράτηση και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης αρχίζει την εκπόνηση της εφαρμογής της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης που ήδη έχει γίνει.

Στην Διαύγεια η ανάρτηση της ένταξης

Το έργο εντάχθηκε με προϋπολογισμό 12,5 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και η ανάρτηση της ένταξης έχει γίνει ήδη στη Διαύγεια, όπως και το σύνολο του προϋπολογισμού και το πως αυτός κατανέμεται, όπως σημείωσε.

Επισημαίνοντας ότι στην ομιλία του στη ΔΕΘ το 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι στο πρόγραμμά της κυβέρνησης εντάσσεται η ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά, η κ. Μενδώνη είπε ότι η συντονισμένη προσπάθεια όλων και η συνεργασία, η οποία με πρότυπο τρόπο πραγματοποιήθηκε στην περίπτωση του συγκεκριμένου έργου είναι αυτή, η οποία έδωσε καρπούς.

«Για το υπουργείο Πολιτισμού είναι σημαντικές οι παρεμβάσεις σε όλα τα μνημεία, όπου κι αν βρίσκονται αυτά. Όμως στον δικό μας πολιτικό μας σχεδιασμό άμεσης προτεραιότητας ήταν οι παρεμβάσεις στον αστικό ιστό, διότι οι πολίτες των πόλεων, των γειτονιών υπέφεραν περισσότερο από την οικονομική κρίση ακόμα και από την πανδημία. Σε αυτούς οφείλουμε να αποδώσουμε χώρους πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Επομένως η ανάπλαση του στρατοπέδου Παύλου Μελά ήταν στις προτεραιότητές μας» τόνισε.

Σε έναν χώρο εμβληματικό, μνήμης που φέρει το όνομα του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά το υπουργείο δημιουργεί τρία Μουσεία, το Μουσείο με τα ευρήματα του μετρό , το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού είπε η κ. Μενδώνη.

Το έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά αποτελεί ένα κομβικό σημείο που δείχνει την αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να γυρίσει σελίδα μαζί με την Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη, και ειδικότερα και η Δυτική Θεσσαλονίκη, ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης.

«Το εμβληματικό αυτό έργο δείχνει ότι πραγματικά γίνεται πράξη από την πολιτεία αυτό που αξίζουν και δικαιούνται εδώ και πολλές και δεκαετίες οι άνθρωποι αυτού του τόπου. Τα δείγματα γραφής είναι απτά και ικανά να οικοδομήσουν ένα απαραίτητο κλίμα αξιοπιστίας μεταξύ πολίτη και πολιτικού» πρόσθεσε.

Το υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το νέο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό, ιστορικό, αφήγημα της Θεσσαλονίκης μία αναπτυξιακή παρέμβαση που δεν είναι απλά όνειρο, σχέδιο, προοπτική, αλλά έργο που παίρνει σάρκα και οστά, ανέφερε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Υπενθυμίζοντας ότι τον Νοέμβριο του 2021 ξεκίνησαν οι εργασίες της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του πρώην στρατοπέδου ύψους 20 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι πλέον άρχισε ένα καινούριο έργο η επανάχρηση του κτιρίου Α2. Μελέτες ύψους 426.000 ευρώ ολοκληρώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, στη συνέχεια εντάξαμε το έργο στο ΕΠΑνΕΚ κατά 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ο προϋπολογισμός του όμως ήταν 7 εκατομμύρια ευρώ. Με παρέμβαση της υπουργού Πολιτισμού διασφαλίστηκαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και με τη συναίνεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εσωτερικών Πέτσα συμπληρώθηκε το κενό για να ξεκινήσει η δημοπράτησή του, ανέφερε.

«Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε οι πρωταγωνιστές αυτού του έργου και προχωράμε με ευθύνη για να αποδώσουμε στους πολίτες ένα Μητροπολιτικό Πάρκο. Στο επιτυχημένο εγχείρημα υπάρχουν γερά θεμέλια γιατί είναι αποτέλεσμα μιας γόνιμης συνεργασίας, της πολιτείας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών της οποίας το αίτημα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα» τόνισε και ευχαρίστησε την υπουργό Λίνα Μενδώνη, επειδή ό,τι υποσχέθηκε από το καλοκαίρι του 2019 το έχει θέσει προτεραιότητα.

Η μεγαλύτερη ανάπλαση δημόσιου χώρου στη Θεσσαλονίκη

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά είναι η μεγαλύτερη ανάπλαση δημόσιου χώρου στη Θεσσαλονίκη και το τοποθετήσαμε στην κορυφή ενός πολύ συγκεκριμένου προγράμματος που εμπνεύστηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, είπε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με πόρους από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα είναι η μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο μας και θα φροντίσουμε να φθάσει σε όλα τα σπίτια, σε όλες τις οικογένειες, υπογράμμισε.

Για μεγαλόπνοο έργο, το οποίο στην ολοκλήρωσή του θα αποδώσει ένα χρηστικό πνεύμονα πράσινο ακάλυπτου χώρου στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σε μία ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή στην οποία οι χώροι πρασίνου είναι ελάχιστοι, έκανε λόγο η πρόεδρος της ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ αναπληρώτρια δημάρχου Θεσσαλονίκης και αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη αναφερόμενη στην ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Ταυτόχρονα αναδεικνύεται το κτιριακό απόθεμα και το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά θα μετατραπεί σε πόλο έλξης, αναψυχής, ανάπαυσης, κοινωνικοποίησης ιστορίας και μνήμης προσβάσιμο και φιλικό σε όλους, πρόσθεσε.

Η σημερινή μέρα είναι καρπός συναίνεσης και διδαχής για να κατανοήσουμε ότι οι συνέργειες και οι συνεργασίες υπερβαίνοντας αυτά που μας χωρίζουν μπορούν να επιτελούν και να πραγματοποιούν ανέφερεο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ο οποίος τέλεσε αγιασμό με αφορμή την έναρξη των εργασιών. Ο πολιτισμός είναι πρόταση ζωής και αξιοπρέπειας και όσοι γράφουν το έπος της καθημερινότητας δικαιούνται την αξιοπρέπειά τους και την ποιότητα ζωής, υπογράμμισε.

Η αποκατάταση του κτιρίου Α2 υλοποιείται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για τη δημιουργική επανάχρηση των κτιρίων στραωνισμού και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά, της Αναπτυξιακής Μείζονονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΑΕ/ΟΤΑ) και της Μονάδας Οργάνωσης Διαχείρισης (ΜΟΔ Α.Ε.)

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement