Connect with us
Header Leaderboard Ad Code

Δήμος Παύλου Μελά

Αποκαλυπτήρια για το μνημείο του Πόντιου αγωνιστή Ν.Καπετανίδη

Published

on

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα φιλοξενήσει το άγαλμα καθώς στο χώρο του θα κατασκευαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με το νεοϊδρυθέντα σύλλογο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» ανακοίνωσε την επίσημη τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκου Καπετανίδη, στο πρώην στρατόπεδο και υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 19.00

Ύστερα από κοπιώδεις προσπάθειες ενός έτους οι φορείς και προσωπικότητες των Ομογενών του Ελληνισμού του Πόντου  όπως είχαν ρητά και γραπτά δεσμευθεί, αφού έλαβαν τη στήριξη του Δημοτικού συμβουλίου Παύλου Μελά με ομόφωνη απόφαση για παραχώρηση σχετικού χώρου εντός του νέου Μητροπολιτικού Πάρκου στις αρχές του 2021, ολοκλήρωσαν επιτυχώς την κατασκευή του περικαλλούς μνημείου ύψους 4.5 μέτρων, έργο του διαπρεπούς γλύπτη Γιώργου Κικώτη.

Η εξέλιξη αυτή άνοιξε τον δρόμο για την οριστική απόφαση σχεδιασμού μιας εκδήλωσης αποκαλυπτηρίων αντάξια της μορφής και προσφοράς του Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη στον Ελληνισμό, σε ημερομηνία μάλιστα που συμπίπτει ακριβώς με την επέτειο των 100 χρόνων από την ημέρα της εκτέλεσής του στην αγχόνη των Κεμαλικών Δικαστηρίων της Αμασείας, την 21η Σεπτεμβρίου 1921.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά είναι ο πλέον ιδανικός τόπος για τη φιλοξενία του αγάλματος καθώς στο χώρο του θα κατασκευαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και ο Δήμος Παύλου Μελά είναι ο συμπαγέστερος πληθυσμιακά σε προσφυγικό στοιχείο ανά την Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης είχε κοινή συνάντηση με τα μέλη της διοικούσας του συλλόγου, την Παρασκευή 20 Αυγούστου, όπου συμφωνήθηκε όλο το πλαίσιο της συνεργασίας όχι μόνο για φέτος αλλά και για το μέλλον, καθώς ήταν κοινή η βούληση να υπάρξει σχέδιο για τη θεσμική κατοχύρωση ετήσιας εκδήλωσης, διάρκειας τριών ημερών υπέρ της μνήμης του Εθνομάρτυρα στο χώρο του μνημείου, αλλά και σε συνεδριακές υποδομές του Δήμου με αναφορά στη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα δικαιώματα, τη Λογοκρισία, την Ελευθεροτυπία στα ΜΜΕ, για όλα όσα αγωνίστηκε ο Νίκος Καπετανίδης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της τελετής των αποκαλυπτηρίων θα ανακοινωθεί σύντομα από την ομάδα κοινής δράσης που απαρτίζεται από στελέχη του Δήμου και μέλη του Συλλόγου.

Δημήτρης Δεμουρτζίδης: ο Δήμος Παύλου Μελά τιμά μέσα στο ΜΠΠΜ το σύμβολο της ποντιακής γενοκτονίας

«Τον Σεπτέμβριο του 2021 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μέρα που ο δημοσιογράφος και εθνομάρτυρας του ποντιακού Ελληνισμού Νίκος Καπετανίδης άφηνε την τελευταία του πνοή στα χέρια του τουρκικού εθνικισμού. Ήταν μόλις 32 χρονών. Με αυτόν τον τρόπο πλήρωσε την άκαμπτη πατριωτική στάση του και τη συνειδητή του επιλογή να μιλήσει με την πένα του για τις βιαιότητες των Τούρκων εναντίον του Ποντιακού Ελληνισμού. Με τη θυσία του περνάει στην αγκαλιά της αιωνιότητας συνειδητά, αφού γνώριζε ότι, όπως όλοι οι ήρωες, έδινε τη ζωή του για κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον ίδιο.

Μεγαλώσαμε στις δυτικές συνοικίες με συγκινητικές ιστορίες και θύμησες για τον ξεριζωμό των προγόνων μας και η γενιά μας ένιωθε περηφάνια στο άκουσμα του Ακριτίδη, του Τζινόγλου, του Καπετανίδη και των υπόλοιπων μαρτύρων ηρώων του Πόντου.

Με βαθιά λοιπόν συγκίνηση σας ανακοινώνω ότι ο δήμος Παύλου Μελά, θα τιμήσει την άγια μορφή και σύμβολο της ποντιακής γενοκτονίας Νίκο Καπετανίδη. Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόκειται να τοποθετηθεί ένα άγαλμα εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου κι έτσι η υπερβατική προσωπικότητα του Νίκου Καπετανίδη θα δίνει τη δική της ενέργεια στο ΜΠΠΜ που θα είναι ένας χώρος που συνδέει τον πολιτισμό με την ιστορικότητα, τη μνήμη και το φυσικό περιβάλλον. Ένας χώρος που θα τιμάει τους ήρωες με τον τρόπο που τους αξίζει. Μακριά από τη λησμονιά και τη ρουτίνα. Εκεί που περαστικός και ο επισκέπτης δεν θα είναι απλά θεατές, αλλά θα γίνονται ένα με το χώρο και θα διδάσκονται από αυτόν. Εκεί που τα μικρά παιδιά, ανάμεσα στο αστικό πράσινο και το μουσειακό πλέγμα, θα μαθαίνουν και θα κατανοούν ότι οι ήρωες του τόπου μας λειτουργούν ως εμψυχωτές και συνεκτικοί κρίκοι της κοινωνίας μας».

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement